İstanbul’da yurtta kalan 14 yaşındaki çocuğun bonzai kullanarak ölmesinden sonra Adana Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü yurt çocuklarına önce çuvalla koşma, ip çekme ve atlama, dans etme yarışması yaptırıp daha sonra uyuşturucunun zararlarını anlattı.

Türkiye’de 1 yılda sentetik uyuşturucu maddesi olan bonzai nedeniyle çok sayıda genç hayatını kaybederken, son olarak İstanbul’da 14 yaşındaki bir yurt çocuğunun ölmesi emniyet birimlerini alarma geçirdi. Uyuşturucuya savaş açan Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, "torbacı" diye tabir edilen uyuşturucu tacirlerine yönelik olarak şafak vakti yaptığı 2 ayda 15 operasyonla darbe vururken, bir taraftan da projelerle gençleri uyuşturucudan uzak tutmaya çalışıyor. Zeybek bizzat ortaya koyduğu "Portakal çiçekleri" projesi kapsamında daha önce cami, okul, kahvehane gibi yerlerde uyuşturucuya karşı bilgilendirme yaparken, bu kez bonzaiden son ölümün yurtta olmasından dolayı yurt çocuklarına yöneldi. Narkotikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kenan Çayır da programda hazır bulundu. Çayır, çocuklarla yakından ilgilenip onları bilgilendirdi.

ÇOCUKLAR ÖNCE EĞLENDİ

Adana’da sevgi evlerinde kalan çocuklar bilgilendirilmek için Adana Emniyet Müdürlüğü Su Altı Amirliği tesislerine getirildi. Belediye otobüsleriyle tesislere getirilen çocuklar burada önce animasyon eşliğinde eğlendi. Çocuklar ip atlama, dans yarışması yaptı. Daha sonra ise erkekler ve kızlar çuvalın içine girerek yarışma yaptı. Yarışmada renkli çuvalla koşmaya çalışan kız ve erkek çocuklar renkli görüntüler oluşturdu. İp çekme yarışması da yapan çocuklar birbirini yenmek için uzun süre mücadele etti. Yarışmalarda birinci olan çocuklara armağanlar verildi.

"BAĞIMLI ACI HİSSEDİYOR"

Yarışmaların arkasından polis memuru Ferdi Kuyucu çocukları uyuşturucuya karşı bilgilendirdi. Kuyucu, şu anda Adana Emniyet Müdürlüğü olarak bin madde bağımlısıyla görüştüklerini belirterek, "Bu arkadaşların hepsinin söylediği şu, ’ben maddeyi aldığımda kendimi çok iyi hissettim, ilerleyen zamanlarda kriz durumunun ortaya çıkacağını bilmiyordum’ diyor. Madde bağımlısı olmuş kişilerde kemikleri etlerinden ayrılıyor derecesinde ağrılar hissediyorlar, maddeyi almadıkları zaman. Aşırı derecede burun ve göz akıntısı yaşıyorlar. Uykusuzluk, tokluk hissi, şahıs istediği kadar aç olsun maalesef yemek yememe durumları ortaya çıkıyor. Uyuşturucu maddeler kişilerde tokluk hissi yaratıyor. Devamlı kaşınma yapıyor. Sanki vücutları içinden böcek geziyor gibi kaşınma hissi oluyor" dedi.

CAMİ TUVALETİNDE ÖLÜM

Çocukları uyuşturucunun ne kadar kötü olduğunu anlatabilmek için çarpıcı örnekler veren Kuyucu, "En kötüsü de madde bağımlılığı tek kullanımla başlar maalesef ilerleyen zamanlarda tolerans gösterdiği için, kişiler özellikle 30 yaş altında 27-28 yaşlarında yüksek dozda uyuşturucudan dolayı ya cami tuvaletleri, ya okul bahçesi ya da metruk bir binada gençlerimiz ölü şekilde bulunur. Bu nedenle bu zehirden uzak durun. Biz şu an bağımlı 267 arkadaşımızı tedavi ettiriyoruz. Maalesef tedavi olmayan arkadaşları ya hapse gidiyor ya da ölüm bekliyor" diye konuştu.

"ÇOCUKLAR BONZAİYİ SORDU"

Kuyucu, bilgilendirmeyi yaptıktan sonra çocukların sorularını yanıtladı. Bir kız çocuğu, "Bize verilen şeyin uyuşturucu olduğunu nasıl anlayacağız" diye soru sorması üzerine Kuyucu, "Maddeyi anlamak yerine arkadaş gruplarına dikkat etmelisiniz, gittiğiniz ortamda verilen her şeyi yemeyin ve içmeyin. Güvendiğiniz arkadaşlarınız olsun. Madde bağımlılığı zaten arkadaş ortamından dolayı başlıyor. Mesela hap şeklindeki uyuşturucular bir meyve suyuna, kolaya karıştırılıp da verilebilir. Bu nedenle mümkün olduğunda böyle arkadaş ortamlarından uzak durun" diye yanıt verdi.

"İÇİNDE KİMYASAL ZEHİR VAR"

Bir kız çocuğunun ise "Bonzainin içinde hangi maddeler ver, ya da bonzainin içindeki hangi maddeler bağımlı yapıyor?" diye sorması üzerine Kuyucu şu cevabı verdi:

"Uyuşturucu maddelere genel olarak baktığımız zaman, içinde birçok kimyasal zehir bulunmakta. Maalesef bir fare zehri uyuşturucu madde içine konabiliyor. Böcek ilacı uyuşturucunun içine konabiliyor. Bu nedenle bu maddelerden uzak durun."

Bilgilendirmenin ardından polis memurları çocuklara uyuşturucu bağımlılığının zararlarını anlatan broşür de dağıttı. Çocuklar broşür dağıtan polislere merak ettikleri soruları tek tek sordu. Polis memurları da çocuklara uzun uzun uyuşturucunun zararlarını anlattı.