EDİRNE (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye'de son 10 yıldaki değişimin hem yurt içinde hem de yurt dışında görüldüğünü, dünyanın birçok ülkesinden gelenlerin Türkiye'deki tarımsal yatırımları incelediğini söyledi.

Arzu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Edirne Ticaret Borsasında düzenlenen "Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı"nda, son 10 yılda Türkiye tarımında büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirtti.

Türkiye'nin ekonomisi ve insanların refah seviyesini yükseltmek için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Arzu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son 10 yıldaki değişim hem yurt içinde hem de yurt dışında görülüyor. Dünyanın birçok ülkesinden insanlar Türkiye'ye gelip tarımsal yatırımları inceliyorlar. Türkiye, nereden nereye geldi diyorlar. Biz son 10 yıl içerisinde tarımsal gayri safi milli hasılada 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktık. Yine 4 milyar dolar lira ihracattan 18 milyar dolar ihracata çıktık. Sizlerin yakından bildiği gibi Trakya'yı hastalıklardan, şaptan ari hale getirdik."

Arzu, geçen yıl Avrupa Birliği'nin, Türkiye'den süt ve süt ürünleri ihracatına müsaade ettiğini ve Türkiye'nin artık Avrupa'ya süt ve süt ürünleri ihraç ettiğini dile getirdi. Bu durumun artık Türkiye'nin gıda teknolojisinde, hijyende ve gıda güvenliğinde gelmiş olduğu noktayı gösterdiğini aktaran Arzu, "Süt bildiğiniz gibi hassas bir üründür. Avrupa Birliği ülkeleri bu ürünü Türkiye'den kabul ediyorlarsa Türkiye'nin gıda kontrolünde gelmiş olduğu noktayı gösteriyor" diye konuştu.

 

- "En büyük emek üreticinindir"

 

Arzu, Türkiye başarılar elde ederken, hükümetin üretici, sanayici ve ihracatçının önündeki engelleri kaldırdığını vurguladı.

Ülkenin bütçesi imkanları dahilinde desteklerin devam ettiğini belirten Arzu, şöyle devam etti:

"Buradaki en büyük emek üreticinindir, sanayicinindir, ihracatçınındır. El birliğiyle bu ortak akıl toplantılarından çıkan sonuçlara göre bu çabaları yürüttük. Biz iktidara geldiğimiz zaman 1,8 milyar olan tarımsal destekler, bu yılki bütçemizde geçen gün geçti, 10 milyara çıktı. Özellikle hayvancılıkta biz iktidara geldiğimizde 83 milyon olan hayvancılık destekleri bu yılki bütçemizde 3 milyar olarak düşünülüyor. Geçen yıl hayvancılıkta 2 milyar 800 milyon vermiş olduğumuz destekler vardı. Tarımla ilgili de birçok reform yaptık."

Arzu, ortak akıl toplantılarının hem sorunları çözdüğünü hem de yeni fikirler ortaya çıkmasını sağladığını kaydetti.

Arzu'nun konuşmasının ardından soru cevap şeklinde basına kapalı devam eden toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat Bankası, DSİ yetkilileri ile Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'den üreteciler katıldı.