Zeugma antik kentinde “Muzalar Evi”nde bulunan mozaikler Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla tanıtıldı.

Türkiye İş Bankası’nın destek verdiği kazılarda çıkarılan mozaiklerin tanıtımına; Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Bölüm Müdürü Suat Sözen de katıldı.

Prof. Dr. Kutalmış Görkay bulunan mozaikler hakkında bilgi vererek mozaiklerin tanıtımını yaptı. Roma’nın doğu sınırlarındaki en önemli merkezlerinden birinin Zeugma olduğunu belirten Görkay, antik kentte 2007’de kazı çalışmalarına başlandığını söyledi. Çalışmalarda "Muzalar Evi"ni bulduklarını hatırlatan Görkay, çalışmalara bir süre ara verdikten sonra 2012 yılında tekrar çalışmalar yaptığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İş Bankası’nın desteğiyle kazı çalışmalarında önemli mesafe kat ettiklerini ifade eden Görkay, “Kazı alanında kaya oyma mekanlar mevcut. Bu evlerin şimdilik birine ulaştık, evde altı mekan var. Bu yıl yaptığımız kazılarda 3 yeni mozaiği gün yüzüne çıkardık” dedi.

Bölgenin insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, bütün medeniyetlerin en zengin dönemlerini burada yaşadığını söyledi.

Kültür mirasının en önemli zenginlik olduğunu ifade eden Şahin, “Baktığımız zaman hazine nedir diye sorduğumuzda aslında petrol, doğalgaz ya da maden bir hazinedir ama kültürel miras en önemli zenginliğimizdir. Bu açıdan biz çok zenginiz, muhteşem bir mirasımız, tarihimiz ve medeniyetimiz var. Bunu şimdi yarınlara taşımanın planlarını yapıyoruz. Bu şehir ne kadar sanayi ve ticaret kentiyse o kadar da kültür ve turizm şehri olmayı hak ediyor. Bu da bizim en büyük görevimizdir. İnşallah Zeugma’daki medeniyetin fotoğrafının tamamını göstermek bize nasip olur” diye konuştu.

İş Bankası’nın Zeugma’ya katkısının 2017 yılına kadar devam edeceğini söyleyen Suat Sözen ise, “Bu görevi bir süre daha üstleneceğiz. Umarım bizden sonra gelenler daha iyi işler yapar. Zeugma’daki kazı çalışmalarına ilk 2000 yılında Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı’na aktardığımız kaynakla katkıda bulunduk. 2012 yılında başlatılan projeyle de Muzalar Evi’nde sürdürülen kazı çalışmalarının sponsoru olduk. İş Bankası’nın Zeugma’ya katkısı 2017 yılına kadar devam edecek” açıklamasını yaptı.