Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu 16. toplantısı Giresun’da düzenleniyor.

AB’nin ekonomik, siyasal ve sosyal bütünleşmesinde önemli rol oynayan Bölgeler Komitesi’ne Giresun ev sahipliği yapacak. Giresun’un ev sahipliğinde düzenlenecek olan toplantı öncesi AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Heinz Lehmann ve Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ortak basın açıklaması yaptı.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu yaptığı açıklamada toplantıyla ilgili bilgiler verdi.

Aksu, “Türkiye’den 15’in üzerinde belediye başkanının yanı sıra milletvekillerinin,çeşitli düzeyde bürokratların,akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşecek toplantıda Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri ve yerel idareler üzerindeki etkileri katılımcı yerel demokrasi ve cinsiyet eşitliği stratejilerinin yerel idareler tarafından teşvik edilmesi konuları tartışılacak. Ayrıca AB’nin kurumsal,siyasi,hukuki,ekonomik,sosyal ve kültürel politikalarının Türkiye’deki belediyelere etkisi ve AB mevzuatının uygulanmasının yerel boyutu, belediyenin idari kapasite geliştirilmesi ,yerel ve bölgesel idarenin en iyi uygulamalarının paylaşılması gibi konularda fikir ve bilgi alışverişinde bulunulacaktır. Toplantı sonucunda da bir bildirge yayınlanacaktır" dedi.

AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Gurubu Başkanı Heinz Lehmann ise, son yıllarda Avrupa Birliği’ne katılımda endişe duyulduğunu belirterek, "AB’nin genişlemesinin çok sağlıklı olmayacağı düşünülüyor. Bizim gibi guruplar bu şüpheciliği ortadan kaldıracaktır. Türkiye ile AB arasında ön yargılar bulunmaktadır. Aynı zamanda amacımız bu ön yargıları ortadan kaldırmaktır. AB ile Türkiye arasında bir çok faslın açılması gerekiyor. Ancak bu fasıllar makul çerçevede olmalıdır.Mesela adalet, temel hak ve özgürlükler bu açılması gereken fasıllardandır. AB Bölgeler Komitesi olarak oluşturduğumuz mecliste yerel yönetimlerin nelere ihtiyacı olduğunu, ne istediğini görüşüyoruz. Yaptığımız çalışmaları parlamentoya tavsiye kararı olarak sunuyoruz ve bu tavsiye kararlarımızı da parlamentoda takip ediyoruz" diye konuştu.