UNİCEF tarafından dünyada yüzün üzerinde ülkede uygulanan ’Çocuk Dostu Şehir Projesi’ Giresun Çocuk Eylem Planı Çalıştayı yapıldı.

UNİCEF Temsilcileri tarafından hazırlanan programda, Giresun’da gönüllü gençler tarafından, çocuklar, gençler ve ergenler üzerinde yapılan anketin analizi katılımcılara aktarıldı.

Belediye Başkanı Kerim Aksu, açış konuşmasında, Giresun’un Türkiye ölçeğinde 100 bin nüfuslu mütevazi bir şehir olduğunu, ancak sosyal, kültürel, sanatsal ve yaşam kalitesi açısından öne çıktığını vurguladı. Aksu; “ TUİK verilerine göre Giresun kadın ve erkek yaşamı en uzun olan il çıkmıştır. Çocuklarımız, gençlerimiz, engellilerimiz, kısacası şehirde yaşayan her insanımıza dünya standartlarında hizmet üretmeliyiz. Bu iletişim çağında dünya küçülmüştür. Dünyanın en ucunda olan bir olayı anında öğreniyoruz. Bir ağacın kesilmesi, bir çocuğun hakkının ihlal edilmesi kısa sürede öğrenilebiliyor. Çocuklarımızı bir dünya vatandaşı olarak yetiştirmeliyiz. Çocuklarımızı şehrin yönetimine katmalıyız. Öz güveni yüksel çocuklarla toplumun geleceğinde etkin rol üstlenmelerini sağlamalıyız. 24 Nisan 2014 tarihinde UNİCEF temsilcileri ile protokol imzalayıp, bu projeyi başlattık” dedi.

UNİCEF Türkiye Sosyal Politikalar sorumlusu Iraz Öykü Soyalp, "projenin amacı, temel yapı taşları ve çocuk dostu şehir nasıl olmalıdır?" konularını anlattı. Projenin, yerel yönetimlere çocuk dostu politikalar ve programlar tasarlanması, uygulanması, çocuk dostu alanlar yaratılması için destek sağlamak olduğunu dile getiren Soyalp şöyle devam etti:

“9 temel yapı taşımız var. Çocuk Katılımı, Çocuk Dostu Yasal Çerçeve, Şehir Genelinde Çocuk Dostu Standardı, Çocuk Hakları Birimi ve Koordinasyon Merkezi, Çocuk Etki Değerlendirilmesi ve Ölçülmesi, Çocuk Bütçesi, Şehirdeki Çocukların Olağan Durum Raporu, Çocuk Haklarının Bilinmesi, Çocuklar İçin Bağımsız Savunuculuk. Çocuk Dostu Şehirde ise ; çocukların katılımı ile şehirleri hakkında karar sürecini etkilemek, yaşadıkları şehir hakkında görüşlerini bildirmek, aile, toplum, sosyal yaşama katılmak, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden yararlanmak, güvenli içme suyu ve sanitasyona erişimi olmak, şiddet ve istismardan korunmak, şehrin sokaklarında güvenli bir şekilde yürüyebilmek, sosyal ve kültürel aktivitelere katılmak, arkadaşları ile buluşup oynayabilmek, bitki ve hayvanlarla temas kurabilecekleri yeşil alanlara sahip olmak, kirletilmemiş bir çevrede yaşamak, etkin köken, din, gelir, sosyal, cinsiyet, ergen ayrımına bakılmaksızın şehrin her hizmetine erişimi olan eşit vatandaşlar olmak. Giresun’un Çocuk Dostu Şehir Projesinde önemli bir yer edindiğini söyleyebiliriz.”

Giresun Çocuk Dostu Şehir Projesi Koordinatörü Elif Kalay ise Giresun’daki çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, 17 genç gönüllü arkadaşla, 821 çocuk, genç ve ergenle bir anket yaptıklarını, anket analizi yaparak projenin devam edeceğini söyledi. Giresun’da Gemilerçekeği, Hacısiyam, Aksu, Kale, Kumyalı, Gedikkaya, Çıtlakkale, Teyyaredüzü mahallelerinde yapılan ankette, çok önemli verilere ulaşıldığına dikkat çeken Elif Kalay, özellikle internet erişiminin çok yüksek çıktığını, çocukların okula giderken güvenlikten şikayet ettiğini, katılım ve görüş alınmadığını ortaya koyduklarını belirtti.

Belediye Başkanı Kerim Aksu, sonuç değerlendirmesi için yaptığı konuşmada, anket ve ortaya çıkan sonuçlar için teşekkür etti. Başkan Aksu şu görüşleri dile getirdi:

“Bu anketle bu şehirde yaşayan çocukların görüşlerini öğrendik.Burada Valilik, Milli Eğitim, Emniyet, Belediye diye bir ayrım yok. Her kes üzerine düşeni almalı. Bu anket sonuçları bize aynaya baktırdı. Biz zor bir coğrafyadayız. Yeni Mahallede bir çocuk parkı yaptık. Yapılan istinat duvarı ile düz bir alana 10 çocuk parkı yapılıyor. Başkan Amca Dergisi çıkardık. Bu dergilerle, belediye ne iş yapar, projelerimiz, trafik eğitimi, çevre, sosyal ve kültürel çalışmaları aktardık. Bu anketin sonuçlarını değerlendirip, gereken önlemleri alacağız. Bu şehir bize atalarımızdan miras değil, çocuklarımızın emanetidir. Emeği geçen tün katılımcılara teşekkür ediyorum. “

UNİCEF Giresun Çocuk Dostu Şehir Çalıştayı’na Belediye Başkanı Kerim Aksu, Başkan Vekili Hayati Tökez, Başkan Yardımcısı Murat Ersoy, Espiye Belediye Başkanı Mustafa Karadere, Kent Konseyi Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Mustafa Torun, Emniyet Çocuk Şube Müdürü Kadir Yılmaz, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çalışma grupları katıldı.

Öte yandan Giresun Çocuk Dostu Şehir Projesi’nde görev alanlara da katkılarından dolayı teşekkür belgesi verildi.