Türk Kızılayı Giresun Şubesi, “kök hücre” bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan kan örneği almak için hazırlıklarını tamamladı.

Sağlık Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde “kök hücre” bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan kan örneği almak için hazırlıklarını tamamlayan Türk Kızılayı Giresun Şubesi tarafından 3 Aralık Çarşamba günü Atatürk Meydanı’nda Vali Hasan Karahan’ın da katılımlarıyla açılış yapılacağı belirtildi.

Türk Kızılayı Giresun Şubesi tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülen TÜRKÖK Kök Hücre Projesi ile oluşturulacak olan Ulusal Kemik İliği Bankası, kök hücre nakli olmayı bekleyen hastalara umut olacak. TÜRKÖK, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın, Hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için oluşturduğu Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin adıdır. Bu merkez tarafından yürütülecek olan TÜRKÖK Projesi T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülecektir. TÜRKÖK Projesi’nin amacı, Türkiye’de hematopoetik kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için bir Kemik İliği Bankası oluşturulması ve bu bankaya Türk Kızılayı tarafından gönüllü olarak kemik iliği veya periferik kök hücre bağışlamak isteyen bağışçı adaylarının bulunmasıdır. Türk Kızılayı bağışçı adaylarının bulunması görevini yerine getirirken bireysel bağış kampanyaları yapmaktansa, güvenilir ve gönüllülük bilincine sahip bağışçıları bulmayı hedeflemektedir. Kök hücre naklinin gerçekleşebilmesi için kişiler arası doku antijeni (HLA) uyumu aranmaktadır. Doku antijenleri özellikleri bakımından çok sayıda farklılıklardan oluştuğu için birçok kişinin taranmasına olanak sağlayan bir kemik iliği bankasına ihtiyaç vardır. Bu sebeple Ulusal Kemik İliği Bankası kök hücre tedavisi olmayı bekleyen hastalar için yüksek düzeyde önem arz eder.”