Giresun’un Görele ilçesinde faaliyetini sürdüren Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Görele Şubesi ve Görele Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile “Herkes İçin Engelsiz Hayat” konulu konferans ve eğlence programı düzenlendi.

Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konfersnata Prof. Dr. Meyser Kaya, şartların ve koşulların ne olursa olsun tüm engelli vatandaşların sağlık imkanları, eğitim haklarının sağlanması ve topluma kazandırılması beşeri vazifeler arasında yer alması gerektiğini belirtti.

Prof. Kaya; “Çağdaş yaşam koşulları neyi gerektiriyorsa her bireyin, her kuruluşun ve devletin desteği ile yasa koyma ve yürütme organlarının da ona göre düzenlemeler yapması daha doğru olacağı kanısındayım. Her insanın bir engelli adayı olabileceği noktasından hareket ederek şimdiki ve sonraki zamanlarda yapılacak her türlü faaliyetlerin, etkinliklerin onların yaşam koşullarının iyileştirme adına yapılan hizmetlerin önemi, değeri gün geçtikçe artmaktadır. Ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğunu engelli vatandaşlarımızdan oluştuğunu düşünüp şöyle bir aklımıza getirirsek maalesef çok az bir kısmının eğitim imkanlarından faydalandıklarını eğitim haklarının tam anlamıyla öğrenemediklerini toplumun toplu iletişim araçlarından yararlanamadıklarını görmekteyiz” dedi.

Engellilerin durumlarına ve toplum içerisinde engellilere verilmesi gereken önemi belirten, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı ve Sosyal Pedagog Adem Kuyumcu ise “Engelliler için kurulan sivil toplum kuruluşlarının çoğunluğu temsil ettikleri kitleye zarar veriyor. Türkiye dünyada en çok engelli derneği, engelliler federasyonu hatta 10’a yakın engelliler konfederasyonu ve onlarca engelliler vakfı olan ülkedir. Ülke Engellilerle ilgili olarak kurulmuş sivil toplum kuruluşu çöplüğü durumuna gelmiştir. Bir ilçede dahi birkaç tane engelli derneği vardır. Kötü niyetli kişilerin engellileri kullanarak para toplamak için ve siyasi beklenti için kurduğu derneklerin ve vakıfların faaliyetleri artık tiksindirici sonuçlara sebep olmaktadır. Vakıf; var olan nakdi menkul ya da gayrimenkulün bir amaç için vakfedilmesi ile kurulur. Vakıf vakfedilen paranın ya da mülkün doğru işletilip yönetilmesi ve elde edilen gelirin kuruluş amacı doğrultusunda hizmete dönüştürülmesini sağlayan STK dır. Ülkemizde ise vakıfların çoğunluğu içi boş olarak kurulup para toplamak amacını taşımaktadır. Toplanan paralar ise birkaç vakıf yöneticisinin giderlerini karşılamakta ya da yılda bir kez organizasyon yapılarak daha çok para toplama amacına hizmet etmektedir” diye konuştu

Yapılan konferansın ardından engeliler tarafından mini konser verildi.