Dünyanın en başarılı eğitim sistemlerinden Montessori eğitim sistemi, Gümüşhane’de ilk defa Kelkit’te bir devlet okulunda hayata geçirildi.

Kelkit Çevre Koruma Eğitim ve Kültür Derneği tarafından hazırlanarak İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına sunulan ve kabul gören “Buradayım ve Özelim Projesi” ile bölgede ilk kez Kelkit’te Ülker ve Kemalettin Başar Anaokulunda, dünyanın akademik olarak ölçülmüş en başarılı eğitim sistemlerinden olan Montessori eğitimi verilecek.

Kelkit Çevre Koruma Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Çetin Kaya, okul öncesi eğitimde Montessori uygulamasının özel okullarda olduğunu ancak devlet okullarında çok az sayıda olduğunu belirterek, “Kelkit Çevre Koruma Eğitim Kültür Derneği olarak proje koordinatörümüz Mustafa Yıldız ile hazırladığımız projemizi İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına sunduk ve kabul gördü.” dedi.

Dünyanın akademik olarak ölçülmüş en başarılı eğitim sistemi olan Montessori eğitiminin günümüzde Türkiye’de çok popüler olmakla birlikte bütün dünyada ününü kendi başarısıyla kanıtlamış, yüzyılı devirmiş bir eğitim sistemi olduğunu kaydeden Kaya, “Maria Montessori isimli bir İtalyalı bayan profesörün soyadı. Kendi geliştirmiş olduğu bir eğitim ‘felsefesi’ de Montessori Eğitim Sistemi diye anılıyor. Buradayım ve Özelim projemiz ile Ülker ve Kemalettin Başar Anaokulunda verilecek Montessori eğitimine aslında halkımız hiç de yabancı değildir. Anne, baba, öğretmen gibi yetişkinler, çocuğun her adımına müdahil olmak yerine izleyici, çocuk yardım istediğinde yol göstericidir. Plastik oyuncaklar yerine doğal ‘tahta’dan yapılmış malzemeler bu eğitimin olmazsa olmazıdır. Düzenli bir ortam önemlidir. Hayvanlarla iç içe, kendi bahçelerinde toprağa dokunan çocuklar. Kısacası Montessori eğitiminde çocuk eve, okula hapis değildir. Bölgemizde ilk kez İlçemizde uygulanmakta olan Montessori Eğitiminin hazırlanan bir çevrede çocuk Maria Montessori’nin geliştirdiği öğretici materyallerle deneyimler yaparak çevreyi kavraması esasına dayanmaktadır. Bu çevrede özel olarak eğitilmiş eğitimciler çocuğa refakat ederler. Eğitimciler her bir çocuğun duyarlı evrelerinde belirli bir öğrenme içeriğine karşı hassas olduğunu bilirler. Yani hazırlanan bu ortamın şekillendirici elemanları yetişen bireyin gelişim düzeyine uygundur ve sürekli öğrenme işlemini sürdürmesinde teşvik edici olmaktadır.” diye konuştu.

Kaya, Ülker ve Kemalettin Başar Anaokulu idareci ve öğretmenleri ile proje koordinatörü Mustafa Yıldız’ın gayretleri ile devam eden projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında kendilerine sürekli destek sağlayan Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz’a, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel’e, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün’e çok teşekkür etti.