Gümüşhane’de 3 Aralık Dünya Engelliler günü, renkli görüntülerle kutlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Yücel Yavuz, eşi Şengül Yavuz, Garnizon Komutan Vekili Albay Hasan Metin, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcıları İsmail Özkan ve Şenol Turan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Yakup Pezük, kurum müdürleri, davetliler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program başlangıcında salon girişinde engelli öğrenciler tarafından yapılan el sanatları ürünlerinin bulunduğu sergi Vali Yavuz, eşi Şengül Yavuz ve Belediye Başkanı Çimen tarafından açıldı.

Kutlama programında konuşan Vali Yavuz, engelliler için her türlü imkanın sınırsız bir şekilde sağlandığını belirterek, “Doğuştan engelli olup, günlük yaşantısını belki gözleri görmeden, yürüyemeden, hayatını idamede zorluk çeken değerli vatandaşlarımız için, son yıllarda yapılan değişikliklerle öyle bir konuma geldik ki, artık hemen her konuda bütün kamu kurum ve kuruluşları görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş durumdadır. Bunun yanında sivil toplum kuruluşlarımız olan derneklerimiz, vakıflarımız, odalarımız da engelli ve hayati fonksiyonlarını yapmakta zorluk çeken kardeşlerimiz için çok değişik katkılar sunuyorlar. Bunun somut göstergesi olarak da Gümüşhane’mizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın taşra yapılanması olan il müdürlüğümüz bünyesindeki rehabilitasyon merkezimizde, bu konuda destek ve katkı sunulması gereken arkadaşlarımıza, kardeşlerimize her türlü imkân sınırsız bir şekilde sağlanıyor. Özel bakıma ihtiyaç duymayıp da evinde bakımı gerekenler için evde bakım hizmeti şeklinde veya özel kurum ve kuruluşlarda devlet tarafından bedeli ödenmek suretiyle, her türlü imkânlar kullanılarak bu sorunun halledilmesi için gereken her türlü tedbir alınmış durumdadır. Bu manada gönlümüz ve içimiz rahattır” dedi.

Türkiye’de engellilere yönelik çok muazzam gelişmeler yaşandığını kaydeden Vali Yavuz, “Bunda, başta Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetlerimiz, bakanlarımız, geriye dönük bu konuda görev almış bütün bürokratlarımız, siyasetçilerimiz ve toplumun bütün katmanlarındakilerin, siyasi ve ideolojik hiçbir ayrım gözetmeksizin hassasiyetlerinin en üst düzeyde olduğunu biliyoruz. Bu yüzden dezavantajlı gibi görünse de engelli kardeşlerimiz en avantajlı bir şekilde kendilerine hizmet sunumu konusunda belki de olması gereken en iyi yerdeler. Ama hala eksiklerimiz var. Günlük yaşamda özellikle mahalli idarelerimiz, belediyelerimiz, özel idarelerimiz veya herhangi bir şekilde vatandaşımıza hizmet sunan özel sektördeki iş yerlerimizin, engellilerimizin ulaşabilme konusundaki sıkıntılarını gidermek için yapmaları gerekenler de kanuna yazılmış ve bununla ilgili bir süre verilmiş. Bu sürenin takibi konusunda da her şey titizlikle yürütülüyor. İnşallah çok daha iyi neticelere doğru emin adımlarla yürüyoruz. Bugün, Gümüşhane genelinde engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetler konusunda bir eksiğimizin olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Yakup Pezük ise konuşmasında bin 300 kişiye evde bakım hizmeti verildiğini ve 2014 yılında bu hizmet için 11 milyon 505 bin 200 lira ödeme yaptıklarını söyledi. Engellilere yönelik her alanda yapılan çalışmaları hep birlikte artırarak devam ettirme düşüncesinde olduklarını belirten Pezük, bu kapsamda her türlü katkıyı önemsediklerini ve desteklediklerini ifade etti.

Program, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan slayt sunumu, şiir, tiyatro ve müzik dinletisi, komedi dans gösterisi ve yemek programı ile sona erdi.