Gümüşhane Kültür, Sanat, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, kış mevsimiyle birlikte Cumartesi geceleri dernek binasında herfene geleneğini yaşatıyor.

Dernek binasında düzenlenen bu haftaki herfene programında Sarıkamış Hareketinin 100. Yıldönümü nedeniyle Rus ordularıyla ve -40 derece soğukta yatmadan, aç, susuz, yırtık çarıkla savaşan Türk ordusunun yaptığı savaşlar anlatıldı, şiirler okundu, yöresel sanatçılar tarafından türküler söylendi.

Gümüşhane’nin kültüründe herfenenin yer aldığını belirten kulüp Başkanı Talat Ülker, “elfene” yada “arifhane” kelimelerinden gelen herfene gecelerinin orta yaş grubu insanların ve gençlerin de katılımıyla bir araya geldiği, masraflarını katılımcıların ortaklaşa karşıladıkları, yiyip içilen, sohbet, şiir gibi etkinliklerin yapıldığı faaliyet olduğunu söyledi.

Herfene geceleri düzenlemelerinin temel nedeninin Gümüşhane’de var olan akşam kültürünü şehir yaşamına taşımak olduğunu ifade eden Ülker, “Kahveye gidip çay içip oyun oynamaktansa, kendi kültürümüzü yaşatmak ve canlandırmak maksadıyla yapıyoruz bu etkinliği. Bugün Urfa denildiğinde insanların akıllarına sıra geceleri geliyorsa, Gümüşhane denildiğinde de herfene gelmeli diye bir hedef koyduk kendimize.” dedi.

Ülker, genç yaşlı, kadın erkek her kesimin yoğun ilgi gösterdiği programı geleneklerde olduğu gibi yaz aylarına kadar devam ettireceklerini söyledi.