TEMA Vakfı, 5 Aralık’ta hem Dünya Gönüllüler Günü’nü hem de Dünya Toprak Günü'nü bir arada kutluyor. 22 senedir toprağı koruma ve toprak odaklı çalışmaların önemini vurgulayan TEMA Vakfı, Dünya Toprak Günü’nde, toprağa saygı sunmanın ve toprağın yaşamsal yerini kutlamanın önemine inanıyor. Vakıf, yaşam kaynağı topraklarımızı korumak ve yaşanabilir bir gelecek için çalışan tüm gönüllülerinin Dünya Gönüllüler Günü'nü tebrik ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1985 yılında aldığı bir kararla gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak ve gönüllü programlara katılımı arttırmak amacıyla 5 Aralık’ı “Dünya Gönüllüler Günü” olarak kabul etti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün önderliğinde 2002 yılından beri yürütülen çalışmalar sonucunda BM, 5 Aralık’ı “Dünya Toprak Günü” ve 2015 Yılını “Uluslararası Toprak Yılı” olarak belirledi.

Konuya ilişkin konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Dünya Gönüllüler Günü ve Dünya Toprak Günü’nün aynı güne denk gelerek bir arada kutlanmasının çok değerli olduğunu ifade etti. Toprakların gıda, su ve enerji güvenliğinin garantisi olduğuna değinen Ataç, Türkiye'nin her yıl ortalama 1 mm, 10 yılda 1 cm toprak kaybettiğini vurguladı. Ataç, 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerektiğini sözlerine ekleyerek doğal varlıkların korunması için yapılan çalışmalarda destek veren tüm gönüllülere teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler, toprak varlıklarının korunmasının önemine 5 Aralık'ta Roma’daki etkinliklerle dikkat çekerken, TEMA Vakfı da Dünya Gönüllüler Günü ve Dünya Toprak Günü'nde gönüllülüğün tanıtılması, yaygınlaştırılması, desteklenmesi, toprağın korunmasının teşvik edilmesi için yerel temsilcilikleri aracılığıyla çeşitli etkinlikler ve kutlamalar yapacak. Böylece; bireyleri, yaşadıkları topluma karşı daha sorumlu olmaya, bir arada hareket etmeye ve gönüllü olmaya yönlendirmek için; bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı, gönüllü çalışmaların teşvik ve takdir edildiği çalışmalar yapılmış olacak.

TEMA Vakfı olarak hem Dünya Toprak Günü hem de Dünya Gönüllüler Günü’nü kutluyoruz. 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü, TEMA Vakfı’na gönüllü olarak katılmak için güzel bir fırsat. Sizler de TEMA Gönüllüsü olun, yaşam kaynağımız topraklarımızı koruyalım, yaşanabilir bir gelecek için birlikte çalışalım.