Karaman Ziraat Odası ve Karaman M Tipi Açık Cezaevi ortaklığı ile birçok tarım ürünü üretilerek satışa sunuluyor.Karaman M Tipi Açık Cezaevinde bulunan mahkûmların ürettiği ürünleri Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sami Çağlayan, Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman M Tipi Cezaevi Müdürü İshak Yıldırım ve beraberindekiler yerinde inceledi. Karaman M Tipi Kapalı Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü 2007 yılının ocak ayı itibariyle Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden bütün müştemilatı ile birlikte açık cezaevinin bulunduğu alanı devraldı. Devralmasıyla beraber Açık Cezaevi bünyesinde büyük bir tarım alanı kurarak Karaman Ekonomisine de katkı yapmaya başladı. Açık ceza infaz kurumumuzun da içerisinde bulunduğu alan 199.500.04 m2 (199 da) olup üretim sahası 150.000.00 m2 (150 da) alanı bulmakta. Bu kadar büyük bir alanda mahkûmlar üretim yapıyor. Ayrıca mahkûmların sigortası yapılıyor ve maaşları ödeniyor. Yaklaşık olarak 3 milyon TL lik bir gelir elde ediliyor. Açık cezaevinde bulunan 171 hükümlü tarımın yanı sıra sanat eserleri de üretiyor. Mahkumlar cezaları bittikten sonra burada öğrendikleri iş kollarını geri kalan yaşamlarında da sürdürmeyi planlıyorlar. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sami Çağlayan bu uygulamanın mahkumların topluma kazandırılmasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek ‘’Karaman açık cezaevi infaz kurumumuzda 171 hükümlümüz bulunmaktadır.5271 sayılı cezaların infazı hakkında kanun 2005 yılında yürürlüğe girdikten sonra ceza infaz sistemimizde de köklü değişiklikler meydana geldi. Temel amaç hükümlüyü topluma kazandırıp kendisine, vatana ve milletine hayırlı bir birey olarak yetiştirmek. Eski sistemdeki gibi kişiyi dört duvar arasına alıp cezasını infaz edip topluma soyutlandırma amacı kesinlikle taşınmamaktadır. Bu çerçeve de bizim ceza infaz kurumumuz adeta bacasız bir fabrika görünümündedir. Sizlerde heyet olarak bizlerle beraber gezdiniz. Burası bir eğitim yuvası, burası bir okul. Burada tarımsal iş kolu alanında her türlü meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Özellikle elma, kiraz ve vişne konusunda iddialı olduğumuzu söylüyorum. Ayrıca üretilen elmaları Türkiye nin değişik ceza infaz kurumlarına pazarlıyoruz. Bunun dışında elma kolonileri dediğimiz elma üretim fidanlarını da sertifikalı bir şekilde satıyoruz. Ziraat odası başkanlığı ve ceza infaz kurumu idaresi işbirliğiyle çok daha güzel projelere imza atmayı düşünüyoruz’’ dedi.

Karaman Cezaevi Müdürü İshak Yıldırım mahkumlar buradan çıktıktan sonra meslek sahibi olabileceklerini belirterek‘’ En son kurmuş olduğumuz hediyelik eşya stokumuzdan değişik ürünler çıkartarak bir anlamda Karaman adını da duyurmak istiyoruz. Önümüzdeki ay ağustosun sonunda İzmir’de açılan uluslararası fuara standımızı göndereceğiz. Bunu da belki Karaman ı turizm yönünden dikkatini çekecektir. Bu bağlamda faydasının olacağını düşünüyoruz. Tarımsal faaliyetlerimiz aynı devam etmektedir. Burada çok çeşitlendirdiğimiz zaman sonuç itibariyle biz burada bir anlamda sadece ticaret yapmıyoruz. Hükümlünün de yetişmesini istiyoruz. Hükümlü buradan tahliye olduğu zaman köyüne gittiğinde veya bahçesine gittiği zaman burada öğrendiklerini uygulayabilsin. Ne öğreniyor burada? Fidanın bakımını, dikimini, aşı yapmasını öğreniyor. İkincisi çok fazla parçalandığımız zaman tam verim alamıyorsun. Biz tam verim alabileceğimiz faydalı olabileceğimiz adamlara yöneliyoruz. Hediyelik eşya atölyesinden başladık, kişi evine gittiği zaman kendi evinin köşesinde de bazı şeyleri yapabilir. Mesela; Su kabağı işleyebilir, oyma yapabilir. Bunun için çok fazla sermeye ye gerek yok.3-5 tane yaparak aile bütçesine katkı sağlayabilir. Bu işi ailecek te yapabilir. Biz bunu hedefliyoruz. Biz burada mahkûmu eğitiyoruz’’ dedi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu bu arazi de üretimin daha da artırılması için gereken çalışmaları yapacaklarını belirterek ‘’Açık cezaevi dediğim zaman insanın aklına ilk gelen ürpertici bir hava estiriyor insanlarda ama gerçekten Karaman da açık cezaevi sanki bir çiftlik, fabrika, okul her şey burada var. Burada bizi ilgilendiren, özellikle beni ilgilendiren tarım faaliyetlerinin çok güzel gitmesi. Ben buraya ziyarete geldiğimde baktım ki burada mükemmel bir tarım ve elmacılık potansiyeli de var. Sayın savcımızın da söylediği gibi 550-600 dekara yakın da bir arazi ekiliyor. Beni en çok üzen bir tek şey oldu burada o da pazarlama sorunu. Çok güzel bir elma fidanı yetiştiriliyor burada. Üstelik sertifikalı fakat pazarlamasında sıkıntı var. Bunun içinde ben böyle bir basın toplantısının yapılmasını ve bunu bütün elma üreticilerine duyurmayı uygun gördüm. Kaldı ki Karaman biliyorsunuz Türkiye genelinde elma fidanı ekiminde Türkiye birincisidir. Toplamda 8.000.000 un üzerinde fidanımız ekildi son birkaç yıldır. Bununla da gurur duyuyoruz ama kendi yetiştirdiğimiz fidanları ekmiyoruz maalesef. Onun içinde ben burada Karaman ve Türkiye’nin her yerinde elma üreticilerine çağrıda bulunuyorum. Dışarıda elma fidan fiyatları 6 TL civarında. Burada ise sertifikalı fidan 2-3 TL arasında. Bu çok büyük bir farktır. Buradaki kişilere çalışmalarından dolayı başta sayın savcımıza, cezaevi müdürüne ve cezaevi ikinci müdürüne çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bütün üreticilerimizi Türkiye genelinde herkese buradan elma fidanı almaya davet ediyorum. Tabi bunun yanında inşallah bu pazarı açarsak ileride kiraz ve ceviz yetiştirilmesini arzuluyorum. Tabi bunlar için öncelikle pazar lazım. Pazar bulunmazsa yetiştirilen fidanlar elimizde kalıyor. Bildiğin kadarıyla bu yıl 44.000 civarında fidan satıldı. Bu rakam çok az. Mesela bir üreticimiz dışarıdan 200.000 adet fidan aldı bu yıl. O yüzden bu talep burada olursa ki ben olacağını tahmin ediyorum çünkü burada her şey mevcut. Talep olması halinde burada yıllık 200-250 bin adet fidan yetiştirilebilir. Değerli arkadaşlar hepinize çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu basın toplantısının Karaman adliyesine ve cezaevine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sonuçları çok iyi olur diye ümit ediyorum’’ dedi.

Karaman M tipi kapalı açık ceza infaz kurumu iş yurdu müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren 16 adet işkolu ve atölyesi bulunuyor.

Bu atölyeler;

Meyvecilik İş Kolu: Meyve yetiştiriciliği iş kolu kapsamında; elma, kiraz, vişne, erik üretimi yapılmaktadır.

ELMA

* Üretim sezonunda ortalama elma üretim mevsim koşullarına ve elma cinslerine bağlı olarak 80-90 ton civarında olmaktadır.

* Üretilen elmalar ilimizde bulunan esnaflar ile istemde bulunan il dışı ceza infaz kurumlarına piyasadan kiralanan nakliye araçlarıyla gönderilmektedir.

KİRAZ

* Kiraz yetiştiriciliği alanında 3 çeşit kiraz (123 adet) meyve ağaçı bulunmaktadır.

* Ortalama kiraz üretimimiz 9-10 ton civarındadır.

* Bunun yanı sıra 4 çeşit (693 adet) verim safhasına gelmemiş kiraz fidanları bulunmaktadır.

VİŞNE

* Vişne yetiştiriciliği alanında 19 adet (Kütahya vişnesi) vişne ağaçı bulunmaktadır.

* Ortalama üretim 1-2 ton civarındadır.

ERİK

* Erik yetiştiriciliği alanında 3 cins (80 adet) erik ağacı bulunmaktadır.

* Üretilen erik miktarı 10 ton civarındadır.

* Sebzecilik İş Kolu: Sebze yetiştiriciliği iş kolu kapsamında fasulye üretimi yapılmaktadır.

* Kuru fasulye üretimi 85.000 (85 da) lık alanda üretim yapılmıştır.

* Fidan Yetiştiriciliği İş Kolu: Fidan yetiştiriciliği iş kolu kapsamında aşılı elma fidanı ve elma klonu (çöğür) üretimi yapılmaktadır.

* Fidan yetiştiriciliği iş kolunda sertifikalı, çeşitli elma fidanları üretilmektedir.

* Yedi çeşit elma fidanı bulunmaktadır.

* 64.000 adet sertifikalı elma fidanı satışa hazır haldedir.

* Tahıl Yetiştiriciliği İş Kolu: Tahıl yetiştiriciliği iş kolu kapsamında buğday arpa ve mısır üretimi yapılmaktadır.

* Hediyelik eşya iş kolu

* Terzi atölyesi

* Temizlik iş kolu

* Cilt iş atölyesi

* İnşaat ve onarım işleri atölyesi

* Fotokopi atölyesi

* Cezaevi kantin çay ocağı

* Adliye kantin çay ocağı

* Adliye tablot yemekçilik iş kolu

* Adliye kantin tablot

* Açık cezaevi kantin tablot

* Adliye 2.kat çay ocağı