Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde “Karaman’ın Çiğ Süt Kalitesi ve Süt Toplama Altyapısında Karşılaşılan Sorunlar” ile ilgili çalıştay yapıldı. Çalıştaya Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Öztiryaki, Kom Gıda Süt Üretim Çiftliği Veteriner Hekimi Mehmet Selek, Milkman Süt ve Süt Ürünleri Süt Alım Müdürü Faruk Ersoy, Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim Akkuş,  Karaman’da faaliyet gösteren süt işleme tesisleri yetkilileri, birlik ve kalkınma kooperatifi temsilcileri, süt toplama faaliyeti yapanlar ve süt üreticileri katıldı.

Çalıştayda konuşan Kom Gıda Üretim Çiftliği Veteriner Hekim Mehmet Selek, çiftlik sütünün kalite değerini etkileyen faktörler ve çözüm önerilerini anlattı. Sütte aflatoksin miktarının yüksek çıkma sebebinin rasyonda kullanılan yemlerin özellikle kaba yemlerin barındırdıkları yüksek aflatoksin miktarından kaynaklandığını söyleyen Selek, “Silaj yapım tekniklerinin ve inoklant uygulamalarının yetersizliği, saman ve yonca balyalarının stok şartlarının uygunsuz olması kaba yemlerdeki aflatoksin miktarını artırmaktadır. Konsantre yemlerde aflatoksinli hammadde kullanılması, yüksek rutubet, stok şartlarının kötü olması da aflatoksin miktarını artırmaktadır. Aflatoksinler karaciğerde ve sindirim kanalında hasarlar açmakta ve ölümlere neden olmaktadır. Aflatoksinler antibiyotik uygulamaları ve ısıl işlem uygulamaları ile yok edilemez. Aflatoksinler ancak fiziksel ve kimyasal toksin bağlayıcılar ile bağlanıp vücuttan atılmaları sağlanabilmektedir. Aflatoksinli sütü içen buzağılarda ve insanlarda da aflatoksinlerin toksik etkileri görülmektedir. afm1 kanserojendir” dedi.

SÜT ÜRETİCİLİĞİNDE 5 ANA KURAL

Süt üreticiliğinde 5 ana kural olduğunu söyleyen Milkman Süt ve Süt Ürünleri Süt Alım Müdürü Faruk Ersoy, “Temizlik ve dezenfeksiyona dikkat etmek, işletme alt yapısının iyi olması, hayvan ıslahı, beslenme ve rasyonu bilinçli yapmak, ineğin memesinden çıkan sütün fabrikaya girene kadar az alet ekipman ile temas etmesi gerekir” dedi şeklinde konuştu.

DENETİMSİZ SATLER SATILMAMALI

Karaman’daki süt toplaması yapılırken yapılan aksaklıklara çözüm önerisi sunan Karaman Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim Akkuş, “Bu merkezlerin iyileştirilmesi konusunda finansal sorunların giderilmesi önem arz ediyor. Yerel yönetimlerde bu konuların ele alınması Birlikler ve Kooperatiflerle ortak projelerin hazırlanması uygulanmalı. Denetimsiz olarak satılan sütlerin mutlaka denetlenmesi ve yaptırımların uygulanması gerekiyor. Sütün üretim maliyetinin hesaplanarak ulusal sürdürülebilir bir fiyat politikası oluşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GÜĞÜMLER KROM MALZEMEDEN OLMALI

Süt toplamada dikkat edilmesi gereken kuralların altını çizen Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü Veteriner Hekimi M. Fikri Boyacıoğlu ise şunları kaydetti, “Süt kovaları ve güğümler, sütte bulaşmaya neden olabilecek zararlı herhangi bir dış etkiye maruz kalmamalıdır. Sütün taşındığı güğümler ve diğer ilgili ekipman, bulaşma riskini önleyecek şekilde krom malzemeden olmalıdır. Depolama tankları ve güğümler düzenli olarak yeterli sıklıkta temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

ADEM DEMİREL