İsmetpaşa Caddesi üzerinde bulunan ve Karaman'ın en eski yapılarından birisi olan ''Taş Bina'' Karaman Turizm Merkezi olarak hizmet verecek. Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan ve tarihi ile önemli bir yapı olan ''Taş Bina'' Karaman'da turizmin gelişmesine büyük katkı yapacak. Karaman Belediyesi'nin yenileme çalışmaları sonucunda daha estetik bir görünüm kazanan Taş Bina, Karaman'a Turizm Merkezi olarak hizmet etmeye devam edecek.

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan Taş Bina'nın Karaman kent tarihinin ve kültürününen önemli eserlerinden birisi olduğunu söyledi. Başkan Çalışkan: ''Karaman’ın tanıtımının yanı sıra tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, kalkınmayı ve planlı gelişimi sağlamak amacıyla Belediye olarak çalışmalarımız devam ediyor. Şehrimizin tarihi yapılarından birisi olan “Taş Bina”Anadolu’un ilk belediye binası olması ile de ayrı bir önem taşıyor. Bu bina Karaman’ın önemli simgelerinden birisidir. Kültüre ve tarihe ev sahipliği yapan bu binamızı artık Turizm Merkezi yapacağız. Çünkü bu kadar tarihe ve kültüre ev sahipliği yapmış görkemli bir değerimize Turizm Merkezi olmak yakışır. Turizmin gelişmesine böyle katkı sağlamış olacağız. Taş bina merkezi bölgede bulunması nedeniyle çok avantajlı bir durumda. Burada yerli ve yabancı turistleri ağırlayacağız. Karaman'a dair ne varsa burada sergileyeceğiz. Karaman’ı bir Turizm Merkezi haline getirmek için gereken bütün çalışmaları yapacağız” dedi.
Taş Binanın kısaca tarihçesi şu şekilde;Taş Bina'nın kitabesinde yer alan bilgilere göre binanın müteahhidi Boynukalınzadelerden Hacı Ali Ağa, mimarı ise Molla Usta isminde bir zât. Bina, 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı devletinin son dönemlerinde inşa edildi. Binada eskiden kaymakamlık, çiftçi bankası, maliye ve icra daireleri gibi devlet kurumları vardı. Bu kurumlar başka bir bina yapılınca buradan taşındı.
Boşalan Taş Bina, dönemin Belediye Başkanı Kemal Kaynaş tarafından belediye hizmet binası olarak kullanılmaya başlandı. 70'li yılların ortalarında, yeni belediye binası yapılınca Taş Bina boşaltıldı ve kendi haline terk edildi. Yaklaşık 10-12 yıl boş kalan bina, 80'li yıllarda çeşitli meslek gruplarından esnaflara tahsis edildi. Üst ve alt katlar kırtasiye dükkân, muayenehane, yazıhane olarak kullanıldı. Tarihi bina yaklaşık 2 yıl önce boşaltıldı ve mimari özellikleri bozulmadan yenilendi. Taş Bina şimdi ise Turizm Merkezi olarak hizmet vermeye devam edecek.
NOT: Projenin tanıtım videosu için : https://youtu.be/5y87BbLSnXc