Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi İlimizde de özellikle Mayıs-Ekim ayları arasında meydana gelen anız yangınları, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısını bozmakta, buna ilave olarak hava kirliliğine, özellikle karayolu kenarlarından trafik kazalarına sebebiyet vermekte, ormana yakın alanlarda da orman yangını tehlikesini tetiklemektedir. 

2014 yılında İlimiz mülki hudutları dâhilinde; tarımsal üretimin sürdürülebilir, ekonomik, verimli ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılması için anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar ve kontrol hizmetinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esaslar aşağıda açıklanmıştır.

1-Ürün hasadı yapılacak tarlalarda hasat sahipleri, çevreye zarar vermemek ve gereken yangın tehlikesine karşı gereken titizliği göstereceklerdir.
2-Hasat sahipleri, hasat sonrasında hasat yapılan tarlanın etrafını pullukla sürerek tarla etrafında 5-10 metrelik bir emniyet şeridi oluşturacaklardır.
3- Biçerdöver sahipleri/kullanıcıları, tarla ve ürün durumu ile ilgili arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.
4- Biçerdöver sahipleri/kullanıcıları, hasat yapacak olan biçerdöverlerde yangın tüpü bulunduracaklardır.
5- Anız yakılmasının önlenmesinin daha etkin hale getirilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Ziraat Odası Başkanlıklarından yapılacak eğitici eleman talepleri İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce derhal yerine getirilecektir.
6- İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri, eğitim ve öğretim yılı içerisinde uygun dersler ile uygun program ve etkinliklerde anız yangınlarının her türlü zararlarının öğrencilere anlatılmasını sağlayacaktır.
7-İl/İlçe Müftülükleri, yangın mevsiminde Cuma vaazları/hutbeleri başta olmak üzere sair günlerde anız yangınları ile ilgili olarak vatandaşların bilgilendirilmesini sağlayacaktır.
8- Kontrol görevlileri, halkın ve Köy/Mahalle Muhtarlıklarının uyarılması, anız yakma yasağı ve tarla temizlikleri konusunda dikkatli davranılması için uyarı ve ikazlar yapacaktır.
9- İkinci ürün ekilen yerlerde kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecektir.
10- Anız yakılması halinde meydana gelecek zararlar hakkında İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce eğitim çalışmaları yapılacak, anız yakılmasının yasaklanması işleminin Köy/Mahalle Muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak ve yasaklara uymayanlar hakkında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri ve Orman İşletme Müdürlüklerince 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır.