İlimiz Merkez İbrahimbey İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni ve Türk Eğitim-Sen Karaman Şubesi üyesi Araştırmacı-Öğretmen Osman Ülkümen’in yazdığı Karaman ve Çevresi Türkmenleri (Tarihi-Kültürü) adlı eser geçtiğimiz yıl yayınlanmıştı. Araştırmacı-Öğretmen Osman Ülkümen’in, amacı Karaman ve çevresinde yaşayan bir topluluğun tarihini, kültürünü, yaşantısını tanıtmak olan ve Türkmenlerin kültürel değerlerini kayıt altına alan ve de bununla beraber Türk Kültürüne de birçok katkı sağlayacağına inandığımız bu eser, uzun ve meşakkatli bir çalışmanın ürünüdür. Osman Ülkümen’in Karaman ve Türk kültür mirası açısından önemseyeceğimiz birçok çalışması da mevcuttur. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda 81 ilden gelen öğretmenlerle bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey de kültür dünyasına sahip çıkan, projeler üreten öğretmenler arasından 81'inin, bu toplantı için seçildiğini bildirdi. Bu vesile ile bu yıl Eskişehir ilimizde düzenlenen Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerine, ortaya koyduğu eserler ve projeleri ile ilimiz İbrahim Bey İlkokulu Sınıf Öğretmeni ve üyemiz Osman Ülkümen Karamanımızı temsilen katılmıştır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da konuşmasında kültürel mirasın gelecek nesillere anlatılması ve aktarılmasında öğretmenlerin ne denli önemli birer unsur olduğuna da vurgu yaptı.  
 
Türk Eğitim-Sen Karaman Şubesi olarak, hızlı bir asimilasyon süreci ile karşı karşıya kalan tüm değerlerimizi ve kültürel mirasımızı daha iyi tanımak ve gelecek kuşaklara aktarmak noktasında gayretli çalışmalar ortaya koyan Araştırmacı-Öğretmen Osman Ülkümen hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. Türk kültürüne sağlamış olduğu ve sağlayacağı katkıları vesilesiyle de teşekkür ederiz.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında
2010 yılında İstanbul’da düzenlenen “Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 10. Zirve Toplantısı" sırasında “Astana 2012 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilerek  yürürlüğe girmiş ve 2013 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Eskişehir seçilmiştir.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Uygulamasının Amacı
Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak, ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak, geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmak, Türk dünyası halklarının ortak geçmişini, tarihini, dil ve edebiyatını, kültür ve sanatını bir bütün halinde ele alan bilimsel araştırmaları güçlendirmek, Ulusal tarihi, ana dili, edebiyatı, kültür ve sanatı, gelenek ve görenekleri gelecek kuşaklara aktarmak için ortam hazırlamak gibi amaçlarla Türk Dünyası Kültür Başkentliği oluşturuldu.