Karaman’dan Avrupa’ya göçün 50. Yılı dolayısıyla 8 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00’de Tren Garı önüne yapılan göç anıtının açılışı gerçekleşti.

Açılışa Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, diğer protokol üyeleri, Hollanda Karamanlılar Federasyon Yönetimi ve çok sayıda davetli ile Avrupa’da yaşayan Türkler katıldı.

Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF) Başkanı Mustafa Duyar katılımcılara hitaben konuşmasında;’’Öncelikle Hollanda Karamanlılar Federasyonunu HOKAF'ın tertip etmiş olduğu bu anıt açılış programına katılıp, bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ederim, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. 

Bugün burada toplanmamızın nedeni bildiğiniz üzere, güzel şehrimizde Göç Anıtının açılışını siz sevgili davetliler ile gerçekleştirmek, bu sevinci ve coşkuyu sizlerle paylaşmaktır. 

Vaktini ayırıp buraya gelen çok kıymetli katılımcıları bir araya getirmiş olmaktan Hollanda Karamanlılar Federasyonu olarak çok mutlu olduğumuzu ve şeref duyduğumuzu özellikle belirtmek isterim. 

Bugün ben Federasyon başkanı olarak hem gururluyum, hem sevinçliyim. Çünkü 50 yıl önce başlayan Türkiye'den Hollanda'ya göçün Anıtın açılışını yapmak üzere burada bulunuyoruz. 

Aynı zamanda sevinçliyim, çünkü birlik beraberlik içerisinde aynı hedef ve gaye etrafında toplanıp enerjimizi sinerjiye dönüştürüp, neslimizin Hollanda'daki varlık mücadelesinde dil, din ve kültür alanında faaliyetler yapmak üzere yola çıkmış olmamızdan. Sevgili davetliler, kıymetli hemşerilerim, Hollanda Karamanlılar Federasyonunu başkanı olarak federasyonumuz ve Hollanda'da yaşayan Karamanlı hemşerilerimiz hakkında kısaca bir kaç bilgi vermek isterim. Hollanda Türklerin Almanya, ABD ve Fransa'dan sonra en fazla Türk’ün yaşadığı 4'üncü dünya ülkesidir. Hollanda'da ortalama 450.000 Türk ikamet etmektedir ve bu nüfusun takriben yaklaşık %10'una yakını yani 30-35 binini Karamanlı hemşerilerimiz oluşturmaktadır. 

Tam sayısını bilmemekle, toplamdaki 22.000 Türk müteşebbisinin ortalama 5 binini yine Karamanlı hemşerilerimiz oluşturmaktadır. Toplumumuzun her alanında büyük bir zenginlik ve güçlü bir altyapı vardır. Bu bağlamda Karamanlıların yaşadığımız bu toplumda her alanda başarıya ulaşmasında Hollanda Karamanlılar Federasyonu gibi hemşeri derneklerine büyük görev düşmektedir. 

Bu bilinçle Federasyonumuzun misyonunu; dil, din ve kültür alnında insanımıza hizmet olarak belirledik. Federasyonumuzun temel amacı, Karamanlı hemşerilerimizi buluşturan, birbirleriyle daha çok bağdaştıran, yakınlaştıran, kültür, örf ve ananelerimiz dahilinde, faydalanabilecekleri nitelikli ve nitelikli faaliyetler düzenlemektedir. 

Son 15 yıldır, Hollanda Karamanlılar Vakfı çatısı altında, bu gayede yapılan çalışmalar, bundan sonraki zamanda da katlanarak ve artarak devam edecek ve bu şekilde hemşerilerimizin ve çocuklarımızı geleceğe hazırlamak, hayat standartlarını yükseltmek için çalışmalar yapmak ana gaye ve hedefimiz olacaktır. 

Değerli misafirler, bugün bu anıt açılışında emeği geçen, maddi ve manevi katkıda bulunan ve bugünün düzenlenmesinde emeği geçen herkese Federasyonumuz adına çok teşekkür ederim. " dedi.

HOKAF Onursal Başkanı Uğur Şen konuşmasında ise;’’ 18 yıl önce kurulan ve Türkiye'ye kesin dönüş yaptığım 2014 yılı başına kadar Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm Hollanda Karamanlılar Vakfı Başkanlığı ve arkadaşlarımızın takdiri ile halen Hollanda Karamanlılar Federasyonu Onursal Başkanı olarak huzurlarınızdayım. 

Bu önemli günümüzde, zaman ayırarak bizlerle olmanızdan dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Fazla zamanınızı almadan burada bulunuş gayemizle ilgili kısaca bilgi vermek istiyorum. 1964 yılında Karaman'da meydana gelen Çarşı Yangını ve sonrasında başlayan Yurtdışına işçi Göçü. 

Yangın sonrası büyük zarara uğrayan Karaman Esnafına destek amaçlı, Devlet tarafından Karaman’ın Afet Bölgesi ilan edilmesi ve akabinde İş ve işçi Bulma Kurumu aracılığı ile yapılan başvurular, başvurusu kabul edilen insanlar ve Karaman Tren Garı'ndan başlayan gurbet yolculuğu... 

O günler; Bu gün birçok insanın hatırlayamadığı, arşivlerde bile aransa da fazla bir şey bulunamadığı, yaşayan nüfusun onbeşbin, yirmi binlerde olduğu, ekonomik sorunların yaşandığı, işsiz gençlerle dolu bir Karaman. 
Fırsatı değerlendirmek, belki de bir umut kapısı olarak açılan bu kapıdan geleceklerine yolculuklarına başlamak için hazırlıklarını tamamlayan ve başlangıçta birkaç yüzle sınırlı sayıdaki genç, antlaşma yapılan ülkelere gitmek üzere Karaman'dan, çoğunlukla da Tren Garı'ndan yola koyuldular. 

Ne bir ön eğitim, ne bir bilgilendirme. Çoğu kalifiye olmayan, henüz ülkesinde bile büyük şehir görmemiş işsiz güçsüz gençler, sevdiklerini ve memleketlerini geride bırakıp, umutlarının arkasından koştular Avrupa’ya. 
İşini yoluna koyan, nerede olduklarının farkına varan, eşini dostunu, hısımını akrabasını düşünen veya özleyen bu insanların bir kısmı hasrete dayanamaz döner memleketlerine. 

Bir çoğu da memleketlerinin ekonomik durumunu ve geleceklerini düşünüp sabreder kalır gittikleri yerlerde. 

Sonrasında ise, Karamandaki insanlar, gelen gidenlerden gördüklerine ve duyduklarına bakarak, bazen yasal yollardan, bazen de kaçak yollardan, birer ikişer tekrar düşerler yollara. 
Bir on yıl kadar suret bu göç, Türkiye'de o yıllarda yaşanan sorunlar, terör ve ihtilallar insanların
geri dönüş umutlarını azaltırken, gittikleri ülkelere uyum sağlamaya, ailelerini, çocuklarını götürerek yerleşmeye karar verirler. 
Bir iken, birkaç olmaya başladılar. Yüzler binleri, binler on binleri buldu. 
Hemşerilerimizi artık gurbetçi denilmesinden hoşlanmamaya, bir Avrupalı gibi olmaya çabaladılar. Kendi sahipsizliklerini kendileri yenmeye çalıştılar. Kültürlerine, dinlerine, inançlarına ve Ailelerine sahip çıktılar. Birikimlerini memleketleri, ulaştırmaya, yaşadıkları bir sürü, olumsuzluklara rağmen umutlarını hiç kesmeme, çalıştılar.

Hollanda'da kurdukları Karamanlılar Vakfı aracılığı ile bir araya gelmeyi başardılar. 
Gerek Hollanda'da ki gerekse Karaman'daki hemşerilerinin sorunlarını tespite ve çözüm yolları aramaya çalıştılar, bulduklarını da uygulamaya başladılar. 
Bu örnek çalışmaları ile birçok hemşeri derneklerine rehberlik yaptılar, birçok ilke imza arılar.  Yıllar böylece aktı ve aradan 50 yıl geçti. İlk giden bu gençler yaşlandı. Birçoğu hakkın rahmetine kavuştu. Birçoğu da emekli oldu. Kimi Karaman'da, kimi de Avrupa'da aileleri ve dostları ile yaşamlarını sürdürmekteler. Başkalarına hikâye gibi gelen bu yaşananlar, sadece yaşayanlar bilebilir. 

Bugün birçok acının unutulduğu bu gurbet yaşamının unutulmaması için Hollanda Karamanlılar Vakfı olarak; Yurtdışına göçün 50. yılı anısına giden gurbetçilerimize bir ahde vefa olması temennisi ile bu anıt Hollanda’da yaptırılmış ve Karaman'da en anlamlı yer olduğunu düşündüğümüz şu andaki yerine konulmuştur. 

Bu anıt her ne kadar Hollanda'da ve Hokaf tarafından yapılmış olsa da Avrupa da ki adına ve anısına yapılmıştır. 
Bugün ise, bünyesinde, Hollanda'da kurumsallaşan Karaman ve çevresi Köy Derneklerini Federasyon çatısı altında toparlayarak birleştiren vakfın, bundan sonraki hizmetlerine yeni arkadaşlarımızla Hollanda Karamanlılar Federasyonu şemsiyesi altına devam edeceklerdir.

Geride bıraktığımız 10 yıllık süre içerisinde Karaman’da ki yerel yönetimle ve Üniversitemizle doğan sıcak ilişkilerin bundan sonra da devam edeceğim umuyor ve bekliyoruz.

Yine bu arada Vakfımız, Üniversitemiz aracılığı ile Karaman’da ki çarşı yangını ve yurtdışına göç ile ilgili araştırma başlatmış. Geçen yıl yangınla ilgili Üniversite’de Panel düzenlenmiş göç ile ilgili araştırmada sona gelinmiştir. Hazırlanan bilimsel çalışma kitap halinde yayınlanacak ve halkımıza kazandırılmış olacaktır. Başta sayın Rektörümüz Sabri Gökmen olmak üzere Üniversite yönetimine ve emeği geçen araştırma görevlilerine teşekkür ederiz. 

Ortak amacımız Karaman'a ve Karamanlılara hizmet olduğuna göre hepimiz bir gayret içerisinde olmalıyız diye düşünüyorum. Bu anıtın hazırlanmasında maddi ve manevi katkıda bulunan, Türkiye'ye ulaşımından, yerine konulmasına kadar geçen süreçte emeği geçen başta Karaman Belediye Başkanımız sayın Ertuğrul Çalışkan olmak üzere adlarını teker teker sayamayacağım herkese Hollanda Karamanlılar Vakfı ve Hollanda Karamanlılar Federasyonu olarak şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunarız.

Sözlerimi Yunus Emre'nin, bugüne kadar rehber edindiğimiz bir dörtlüğü ile bitirmek istiyorum; 
Gelin tanış olalım,
İşi kolay kılalım,
Sevelim sevilelim, 
Dünya kimseye kalmaz.’’Dedi.

Karaman’a dönüş yapan Avrupalı Türklerden olan gazetemiz yazarı Celal Arslan’da katılanlara kendi yazdığı ‘’Gurbetten Sılaya’’ şiirini okudu.
Karaman Valisi Murat Koca’da katılımcılara kısa bir selamla konuşması yaparak artık Türkiye’nin daha da ilerlediğini Avrupa ülkelerinden geride kalmadığını ifade etti. 

Konuşmaların ardından, Karaman'dan yurt dışına işçi göçünün 50. Yıl anısına dikilen Göç Anıtında; yanındaki tahta bavula kolunu dayayan ve yüzünde hüzün taşıyan bir adam tasviri olan anıt açıldı.
Törenin sonunda Hollanda Karamanlılar Federasyonu tarafından Vali Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve Milletvekili Recep Şeker’e günün anısına Göç Anıtının minyatür heykelini hediye ettiler.


Aynı gün saat 20.30’da ise Yunus Emre Konferans Salonu’nda göç konulu tiyatro gösterimi sahne aldı.