Karaman Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü İsa Kayhan, kış aylarında soba zehirlenmelerinin önüne, bacaların temizlemesi ile geçilebileceğine dikkat çekti. Yetkililer kış aylarında bacaların temizlenmesi gerektiğini ifade ederek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Karaman’da baca temizliği İtfaiye Müdürlüğü tarafından yetki belgesi almış özel firmalar tarafından da yapılıyor. İtfaiye Müdürlüğü, sıvı ve katı yakıt bacalarını temizlemek veya temizletmekle mükellef. Ancak, doğalgaz kombi ve şofben bacalarına bakım özel firmalar tarafından yapılıyor. Kış aylarında soba zehirlenmeleri ve baca yangınlarının önüne geçmek için soba bacalarının temizlenmesi gerekiyor.

“SOBA HAVA ALMALI”

Tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ifade eden Kayhan, baca temizliği ile olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini belirtti. Kayhan,  “Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Her yıl onlarca insanın hayatını kaybetmesine ve çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana gelmesinin önüne geçmek baca temizliğinin yapılması gerekiyor” dedi.

“BACALAR 2 AYDA BİR TEMİZLENMELİ”

Baca çıkışları aşırı rüzgara karşı tedbir için, en az çatı mahyasının üstü seviyesinde olması gerektiğine vurgu yapan Kayhan, “Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun, baca yangınlarına neden olur. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak, can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Baca temizliğinde, bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacada sorun çıktığında İtfaiye 112 çağrı merkezi aranmalı. Sıvı ve katı yakıtlı kazanların bacalarının altında bir kurum temizleme menfezi bulunması ve bu bacaların yılda en az 2 kez, yetkili kişilere temizlettirilmesi gerekiyor. Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde, boruların ayda bir, bacaların ise 2 ayda bir temizlenmesi gerekiyor. Yasalarımıza göre bacaların temizliğinden bina sahibi ve yöneticisi sorumlu bulunuyor" şeklinde açıklama yaptı.

“Vatandaşlarımızın bütün bu uyarıları dikkate almalarını önemle rica ediyoruz” diyen Kayhan, vatandaşların hayırlı ve sıcak bir kış geçirmesini diledi.