Bir otelin salonunda gerçekleştirilen bayramlaşma programına AK Parti Konya milletvekilleri ve belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bayram mesajının okunmasıyla başlayan programda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bayramların birlik, beraberliğin, dayanışmanın ve kardeşlik ruhunun doruk noktaya çıktığı anlar olarak nitelendirerek, “O dayanışma ve kardeşlik ruhu toplumun tüm kesiminde hissedilir. Hele hele Türkiye’de bu yaşananları bu hissiyatı görmemek mümkün değil. Ancak öyle bir dönemden geçiyoruz ki bu sevincimiz, bu dayanışma ruhumuz ezilen, yok edilen kardeşliğimizin bulunduğu bir ortamda gerçekleşiyor olması. O nedenle buruk bir bayram yaşıyoruz” dedi.
“Biz iktidara geldiğimiz günden bu güne kadar özellikle tüm Müslüman kardeşlerimize yönelik, insanlığa yönelik çizgimiz neyse hiçbir zaman değiştirmedik” diyen Bakan Elvan, “Aynı istikamette devam ediyoruz. Bugüne kadar bizde insanı insan olarak gördük. Ama maalesef bugün dünyaya yön veren ülkeler demokrasi temel hak ve hürriyet konusunda bize hiçbir şey bırakmıyorlar. Onlara göre sadece demokrat olanlar kendileri. Ama şu Orta Doğu'da yaşanan sürece baktığınızda kendileri için demokrasi olduğunu görüyoruz. Tüm insanlık için demokrasinin, insan haklarının olmadığını görüyoruz. Bireysel hak ve hürriyetlerin olmadığını görüyoruz. Hatırlayınız, Kuzey Irak’ta yaşanan sıkıntılar o dönemde AK Parti hükümetleri hep şunu söyledi; yanlış yoldasınız. Bu bölgede istikrar istiyorsanız bu yolu tercih etmelisiniz. Tüm Irak halkını kucaklanması gerektiği söylendi. Suriye’deki olaylara baktığınızda Türkiye Cumhuriyeti’nden önce başta ABD olmak üzere Esad’ın bir an evvel gitmesi gerektiği konusunda çalışmalar başlatıldı. O dönemde bizim hükümetimiz şu anki Başbakanımız Sayın Davutoğlu başta olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çok yoğun bir gayret sarf ettiler. Esad ile Suriye halkı arasında bir sorun olsun istemediler. Suriye’de demokratikleşme sürecinin başlatılmasını ve Suriye halkının bombalanmaması, o insanların hak ve hürriyetlerinin korunması konusunda günlerce uğraştılar. Nihayet bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Bizde Suriye’deki kardeşlerimize yönelik yapılan bu girişim nedeniyle tavrımızı koymaya başladık” diye konuştu.
“BİZ KİM NE DERSE DESİN O MAZLUM KARDEŞLERİMİZİ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Hiçbir zaman Orta Doğu'daki Müslümanlara karşı farklı bir tutumda olmadıklarının altını çizen Bakan Lütfi Elvan, “Biz kim ne derse desin o mazlum kardeşlerimizi korumaya devam edeceğiz. Türkiye’nin bu çabaları karşılığında yine birileri bu terör örgütlerine sözde bizim destek verdiğimiz yönünde karalama kampanyasına girmiş durumdalar. Ben bu ülkede şunu sormak istiyorum; AK Parti hükümetleri, Türkiye Cumhuriyeti devleti 3-5 yıldır sizi uyarmasına rağmen siz bu adımları niye attınız? Kafamızın içinde bir soru işareti var. Acaba bu ülkeler o bölgede kontrollü istikrarsız bir ortam mı istiyorlar diye zaman zaman bu soruyu geçiriyorum aklımdan. Çünkü siz o bölgedeki sorunu çözmek isterseniz yapılacak işler bellidir. İnsanları ötekileştirmeyeceksiniz. Hangi kesimden gelirse gelsin kucaklayacaksınız. İster Sünni ister Şii olsun. İster Müslüman ister Hıristiyan olsun. Biz bu güne kadar bu politikaları savunduk. Ama buna destek veren batı ülkeleri olmadı. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir zaman geçmişte bu terör örgütlerine destek vermedik. Bundan sonrada vermemiz düşünülemez. Ama o terör örgütlerinin elindeki silahlar o gelişmiş ülkelerde üretilen silahlar. O imkana nasıl kavuştular acaba? Bunları kim finanse ediyor? Açıklama yapılırken şu söyleniyor; bu orta ve uzun vadede çözülebilecek bir problem deniliyor. Niye böyle düşünüyorlar acaba?” ifadelerini kullandı.
“EĞER İSTESE ABD VE BATILI GÜÇLER KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE BU TERÖR ÖRGÜTÜNÜ ENGELLEYEMEZLER Mİ?”
Bakan Lütfi Elvan, ABD ve batılı ülkelerin istediklerinde Orta Doğu'daki terör örgütlerini engelleyebileceklerini söyleyerek, “Eğer istese ABD ve Batılı güçler kısa bir süre içerisinde bu terör örgütünü engelleyemezler mi? Bu kafamızdaki soru işaretleri. Ama biz bugüne kadar o kardeşlerimizin haklarını korumaya çalıştık. 2 milyona yakın insanı ülkemizde kabul ettik. Avrupa’nın hangi ülkesi burada yaşayan kardeşlerimize bu desteği verdi. Biz bugüne kadar belki 4-5 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdik. Bunu bile biz konuşmuyoruz. Bizim için önemli olan insanlık diyoruz. Ama geçen hafta televizyonda bir kanalda ABD’nin bombalama neticesinde bir günde yapmış olduğu masrafın ne kadar mal olduğunu anlatıyorlardı. Elbette bunlara katlanılacak. Bu bölgenin istikrarı için bu tür illegal yapıları terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor. Ama bu noktada da her ülkenin samimi olması gerekir diye düşünüyorum. Samimi bir şekilde bu terör örgütlerinin üzerine gidilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Orta Doğu'daki istikrarsızlık acaba Türkiye’nin gelişmesine engel olmaya çalışanlar tarafından orta ve uzun vadeye mi yayılmaya çalışılıyor?” ifadelerini kullanan Elvan, “Bununda düşünülmesi gerekiyor. Elbette biz hiçbir zaman hiçbir şekilde kendi topraklarımız dışında hiçbir ülkenin bir metrelik toprağında gözümüz olmadı. Ama komşumuzda İslam aleminde herhangi bir ülkede insanlık dışı bir eylem yapılmış ise de o insanları koruma ve kollama bizim genel ahlak anlayışımızdır” değerlendirmesinde bulundu.