Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek’teki maden kazasında özellikle beklenen 3 bacada yapılan çalışmalarda bulamadıkları madencilerin daha ileri noktalarda olduklarını düşündüğünü söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 18 işçinin arandığı Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında yapılan çalışmaları değerlendirdi. Arama çalışmalarının sürdüğü 8. günde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Yıldız, “Maden ocağımızdaki son durumu kamuoyuyla paylaşmak istedik. Moloz ve bütün aşağıdaki, yürüme yolundaki malzemelerin çekimine devam ediliyor. Bugün su ile ilgili normal rutinlerimizi yaptık. Ancak yarına su ile ilgili bir kısım hazırlıklarımız var. Şu anda suyun maden ocağıyla alakalı çalışmalarımızda bizi etkileyen olumsuz bir yanı bulunmamaktadır. Toplam su açısından baktığımızda 5’te 4’ünü bitirdiğimiz, 5’te 1’inin suyunu ve çamurunu atmaya çalıştığımız bir ocaktan bahsediyoruz. Yürüme yolu açısından hem tahkimat hem de yerdeki molozlara baktığımızda biz orada 2/3’ünü ancak geçmiş bulunuyoruz. Toplam bin 250, bin 300 metrelik maden ocağının 3’te 2’lik kısmında şu anda çalışılabiliyor. Arkadaşlarımız bununla alakalı çalışmalarına devam edebiliyorlar. Zaman zaman iki ayrı ekibimiz 4’er saatlik arayla 6 vardiya, bir kısım ekiplerimizde 6’şar saatlik 4 vardiya şeklinde 24 saat çalışıyorlar” dedi.

“İŞÇİLER MADENDE DAHA İLERİ NOKTALARDA”

Bakan Yıldız, işçilerin olduğu düşünülen 3 bacada yapılan çalışmalarda beklenen sonucu alamadıklarını kaydetti. Bakan Yıldız, “İşçi yakınlarımızın beklediği 3 baca vardı, bu 3 bacaya da girildi fakat beklediğimiz sonucu alamadık oradan, işçi kardeşlerimize rastlayamadık. Demek ki, daha ileriki noktalarda desandre ile nefesliğin son bölümlerine doğru bulunduklarını tahmin ediyoruz. Her açılan bariyerden sonra, tahkimat boşluğundan sonraki tabloyu tekrar sizlerle paylaşacağız. Bunu için öngörümüz olmadığını söylemiştik, çünkü içeride ciddi bir şekilde o suyun etkisiyle oluşan bir tahribatın olduğunu görüyoruz. Tavanın bazı yerlerde çöktüğünü görüyoruz. Onların temizlenmesi ve diğer işlemler devam ediyor” diye konuştu.

KREDİ BORÇLARINA ERTELEME

Bakan Elvan ise, Ermenek’te çalışan bin 500 maden işçisinin kredi borçlarının 3 ay ertelendiğini kaydetti. Bakan Yıldız, “Ermenek’teki kömür havzasında bin 500 madenci işçi kardeşimiz çalışıyor. Bu işçilerimizin kredi borçlarını 3 ay süreyle bankalar erteliyor. Yer altında kalan bazı maden işçilerinin Halk Bankası’ndan alınan kredi borçları olduğu tespit edildi. Bu borçları da banka genel müdürlüğü siliyor” şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DA BATAN TEKNEDE KAYBOLANLARI ARAMA ÇALIŞMALARI

Bakan Elvan, İstanbul Boğazı’nda batan tekneyle ilgili çok değişik spekülasyonların kendilerine de ulaştığını ancak bunların teyit edilmiş bilgiler olmadığını açıkladı. Bakan Elvan, “24 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi kurtuldu, 13 kişiyi arama faaliyetleri sürüyor. Çok değişik spekülasyonlar bize ulaşmıyor değil. Kaptanın bir başka gemi tarafından alındığı gibi değişik şeyler söyleniyor. Ancak bunlar teyit edilmiş bilgiler değil” dedi.

“SÜRE VERMEMİZ GERÇEKÇİ OLMAZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine işçilere ne zaman ulaşılacağı yönünde bir zaman veremeyeceklerini bildirdi. Yıldız, “Günlük hem ailelerimizi hem işçi kardeşlerimizi bilgilendiriyoruz. Gerçekçi olmamız lazım ve yalnızca maden ocağının içindeki doğruları aktarmamız lazım. Bilmediğiniz bir tabloyu önceden tahmin etmek sizi yanıltabiliyor. O yüzden süre vermekten ısrarla kaçınıyoruz. Ümidimiz o ki, biran önce oradaki işçi kardeşlerimize ulaşmaktır amacımız. Bu yüzden 24 saat çalışıyoruz. Ama süre vermemiz çok gerçekçi olmaz” diye konuştu.