Nevşehir'e ziyarete giden Bartholomeos ve yanında ki heyet öncelikle Konya'da Sille'de tadilatta olan Aya İrini Kilisesi'ni ziyaret etti. Burada ayin yapan heyet ara vermeden Karaman'a hareket etti. Olağan üstü güvenlik önlemleri Konya'da başlayarak Karaman' a kadar devam etti. 

28 Mayıs 2012 Pazartesi günü saat Karaman'a gelen heyet 14:30’da  Karaman Valisi Süleyman Kahraman'ı  Valilik Makamında ziyaret etti. Ziyarette Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Rıza Duru, Anadolu Basın Birliği Başkanı Ali Ünlüer, Köyceğiz-Dalyan Doğa Tarih Derneği Başkanı Yücel Okutur hazır bulundu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos Karaman’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında; “Ben ve arkadaşlarım Karaman’ı ilk defa ziyaret etmekten dolayı çok mutluyuz. Kapadokya ziyaretinin ardından günü birlik bir ziyaret için Konya’ya oradan da Karaman’a geldik. Bu akşamda inşallah tekrar İstanbul’a dönüş yapacağız. 

Hüsnü kabullerinden dolayı Sn. Valimize, lütfedip bizimle görüşmek için buraya kadar gelen Belediye Başkanımıza ve siz kıymetli basın mensuplarına teşekkür ederim. Sn. Valimize ve Değerli Başkanımıza, yüksek mesuliyet görevlerinde başarılar diler, Karaman halkının iyiliği için, Karaman’ın gelişmesi için Karaman halkına en iyi dileklerimizi sunarız.” dedi.

Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu Karaman’ın tarihsel dokusuna değindiği konuşmasında “Karaman gerçekten çok ilginç ve çok mübarek bir yerdir. Saint Paul ve Aziz Barnabas, gerek Derbe’yi ve gerekse de Madenşehri köyümüzü gezmiş buraları ziyaret etmiş kişilerdir.

Ayrıca Karaman’ın Ortodoks cemaati için ayrı bir önemi vardır. Karaman’dan gerek mübadele sırasında gerekse mübadeleden önce ve sonra göç etmiş çok sayıda aile vardır. Bu ailelerden biride Yunanistan'ın eski Başbakanlarından Kostas KARAMANLİS’in ailesidir. KARAMANLİS ailesi bizim hemşerilerimizdir. dedi.

Vali Süleyman Kahraman ise Karaman’ın tarihine ve misafirperverliğine vurgu yaptığı konuşmasında; “Sayın patriğe, değerli vakitlerini ayırıp, İlimizi ziyaretinden dolayı teşekkür ediyorum. Karaman’ın yüzyıllardan beri süregelen bir geleneği bir söylemi vardır. Bu sözümüz İmaret Camii’mizin kapısında da yazar ‘Kapımız açıktır girene, lokmamız helaldir yiyene’ biz de bu anlayışla misafirlerimiz konuk eder, ağırlarız.

Karamanın çok eski bir tarihi vardır ve Karaman yaklaşık 4500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Karamanoğlu Mehmetbey’de 13 Mayıs 1277 tarihindeki fermanı ile Karaman’ı Türkçe’nin Başkenti ilan etmiş ve o günden beri Karaman bu önemli görevi taşımaktadır… Sayın Bartholomeos’un ziyaretinde Karaman’a da gelmesi çok isabetli olmuştur. Karaman gerek Hristiyanlık dönemi gerekse İslamiyet dönemine ait çok kıymetleri eserleri kendinde barındıran kadim bir şehirdir. İnşallah bu ziyaretiniz, bundan sonraki ziyaretlerin başlangıcı olur, ben  İlimizi ziyaretinizden dolayı sizlere tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali Süleyman Kahraman ziyaretin anısına Fener Rum Patriği Bartholomeos’a Mader-i Mevlana Kristali ile Risâleth’ün Nushiyye ve Şikarı Karamanname kitaplarından hediye etti. Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu da Fener Rum Patriği Bartholomeos'a Yunus Emre ile Karamanoğlu Mehmetbey'in minyatür heykellerinden hediye etti.

Fener Rum Patriği Bartholomeos Valilik ziyaretinin ardından Madenşehri ve Derbe yöresine giderek, Binbir Kilise olarak adlandırılan bölgeyi gezdi ve kiliseleri ziyaret etti. Burada köylülerle bir süre sohbet edip, köylülerin ikramlarını kabul eden Fener Rum Patriği Bartholomeos akşam saatlerinde Mut’daki Alahan Manastırına gitti.

Alahan Manastırı'nda Mersin Vali Yardımcısı M.Suphi Olcay, Mut Kaymakamı Mustafa Şahin ve diğer görevliler Patrik'i karşıladı.  Bartholomeos restoresi devam eden Manastırı inceleyerek iki ayrı yerde ayin yaptı. Restore sırasında mezarları da inceleyen  Bartholomeos buradan Sertavul'a giderek yemek yedi. Yemekten sonra Konya'ya hareketi sonra gezi sonlandırıldı.