İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin BM’de kabul edilişinin üzerinden 66 yıl geçti. Geçmişte yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için yola çıkan ulusların ve  liderlerinin bu acıların dünya üzerinde bir daha yaşanmasını engellemekti. Bu, Birleşmiş Milletlerin kuruluş bildirgesinin de ana amaçlarından biriydi. Siyasal amaçlarını gerçekleştirmede hiçbir engel tanımayan,her türlü yasal ve siyasal engeli şiddet ve zor kullanarak aşmayı meşru gören saldırganları durduracakbir mekanizmaya duyulan ihtiyacı gidermekti amaç. Bunun için önce 1945’te Birleşmiş Milletler (BM)kuruldu, hemen birkaç yıl sonra da 10 Aralık 1948’de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi BM Genel Kurulunda kabul edildi. Bildirge’yi kabul edenler, bununla insanî değerlerin korunması için güçlü birirade beyanı ortaya koydular. İnsan hakları ihlâllerine birlikte karşı koymayı, insanlığın ortak değerlerini birlikte koruma iradesini açık bir biçimde seslendirdiler. Evrensel Bildirge insan hakları tarihinde bir dönüm noktası oluşturdu.

Aradan geçen 66 yıla rağmen insan hakları sorunları bugün de dünyanın önemli sorunlarıarasında yer almayı sürdürüyor. İnsan hakları savunucuları dünyanın her köşesinden insan haklarıihlâllerini rapor ediyor. Yaşama hakkının ihlâlinden, düşünce ve inançlarla ilgili haklarınkullanılmasında yaşanan sıkıntılara; eğitim ve sağlık hakkının kullanılmasından sosyal, kültürel veekonomik haklarla ilgili sorunlara kadar farklı türden ihlaller günümüzün acı gerçekleri arasında yeralıyor. Düşüncesini açıklama hakkını kullandığı, içinde yaşadığı toplumun değer yargılarına ve siyasaldüşüncelerine aykırı şeyler yazdığı ya da söylediği için tutuklanan, işinden olan, hatta kimi zamanöldürülen gazeteciler, entelektüeller bunun ön önde gelen örnekleri arasında yer alıyor. İhlallerinin

farkına varanlar da kimi zaman tehlikelerle karşı karşıya geliyor. İnsan hakları savunucuları çoğuzaman kendi içinde yaşadıkları toplumda baskıyla karşı karşıya kalıyorlar. Başkalarının haklarınıkorumaya ya da çiğnenmesini engellemeye çalışırken kendi temel hakları tehlikeye giriyor.

Celalettin Güngören
İl Genel Meclis Başkanı