Yıllarca Karaman'da öğretmenlik, idarecilik yapan en son olarak ta Milli Eğitim Bakanlığında Bakanlık Maarif Müfetteşi görevinde olan Veli Sarıkaya son atama kararnamesiyle Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu olan Sarıkaya, Rize ve Çorum illerinde öğretmen olarak görev yaptı. Daha sonra Karaman'a atanan Sarıkaya, Karaman Fen Lisesinde öğretmen ve idarecilik görevlerinde bulundu. Ardından Karaman İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Sarıkaya kazandığı Bakanlık Müfettişi sınavı sonrası yaklaşık 5 yıldır bu görevde bulunmaktaydı.

Sarıkaya Karaman'da birçok STK ların kuruluşunda ve yöneticiliklerinde bulunmuş olup,  İmaret Dergisi yazarlığı ile birlikte hala Karaman Dil ve Edebiyat Derneği yönetim kurulu üyeliği yapmaktaydı.

1967 Konya Bozkır doğumlu, evli ve 2 çocuk babası olan Sarıkaya, Karaman İmam Hatip Lisesinden sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi. Eski Edebiyat alanında yüksek lisans mezunu da olup, Fransızca  bilmektedir.