KARAMAN VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI DOLAYISIYLA BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

Kurban'ın dini, sosyal, ekonomik ve halk sağlığı boyutları olan bir ibadet olduğunu dile getiren Karaman Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cahit Cenk, "Her yıl yaklaşık 500-600 bin büyükbaş ile 1.5-2 milyon küçükbaş hayvan kesilmektedir. Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli altyapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir." dedi.

Karaman Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cahit Cenk açıklamasının devamında şunları söyledi:" Zoonozlar, hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden büyük önem taşıyan bakteri, virüs, parazit ve mantarların yol açtığı hastalıklardır. Tüberküloz (Verem), Bruselloz (Malta Humması), Şarbon, Toksoplazmoz, Tenyazis (Şerit), Kist Hidatik Kurban Bayramı ile ilişkili olabilecek zoonoz hastalıklardır.Hasta hayvanlardan elde edilen besinlerle veya doğrudan temasla bulaşabilen bu hastalıkların görülme sıklığı kurban bayramlarında yaklaşık %30 oranında artar.

Kurbanlık hayvanlar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünden ruhsatlı Veteriner Hekimi kontrolünün yapıldığı her gün dezenfekte edilen hayvan pazarlarında satışa sunulmalıdır. Kurbanlık alacak vatandaşlarımız da bu yerleri tercih etmelidirler.

Kurbanlık hayvan alımlarında, veteriner sağlık raporu olmayan,küpe ve pasaportu bulunmayan,çok zayıf olan, yeni doğum yapmış yada gebe olan, yüksek ateşi olan,çok genç etleri olgunlaşmamış,tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan,pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan hayvanların alınmaması gerekmektedir. Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından büyük olmalıdır.

Kurbanlık hayvanlar eziyet edilmeden,asgari teknik ve hijyenik şartları taşıyan,belediyelerce belirlenen yerlerde kesilmelidir.Bu konuda veteriner hekimi kontrolünün olduğu ruhsatlı mebahaneler ve kurban komisyonunca belirlenen kesim yerleri tercih edilmelidir.

Kurbanlık bir hayvanın kesimi sonucunda elde edilen değerin, %70’ini et, %20’sini sakadat, %10’unu da deri oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların kesimleri sonucunda elde edilen deriler zamanında ve yeterli düzeyde tuzlanmalıdırlar. Etler 12-24 saat bekledikten sonra tüketilmelidir.

Bu vesileyle Karaman Veteriner Hekimleri Odası olarak; Bütün Türk-İslam Aleminin mübarek Kurban Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz eder,saygılarımı sunarım."