Karaman’ın bilinen esnaflarından Fatih Gümüş, geçtiğimiz günlerde“Facebook ta bir yazı paylaştım kara cahil zır cahil olduğumu başta söyleyeyim zaten yazıyla anlatabilsem herkes anlayacak mesele kısa ve öz sevgili Karamanlılar” sözleriyle başlayan video yayınlamıştı.

Gümüş'ün yayınladığı video sosyal paylaşım sitelerinde tık üzereni tık aldı.
 Bu video, Konu itibariyle Network Marketing sistemlerine ithafen hazırlanan adeta bir taşlama videosuydu. Bu durum üzerine görüşme talebinde bulunduğumuz Gümüş, “Network Marketin” üzerine gazetemize açıklamada bulundu. İş anlamında kanaat etmeyi ve çalışmayı bilmeyen insanların bu tarz işlere meyil ettiğini dile getiren Gümüş, “Network Marketing, insanlar üye olurken ürün almak zorunda kaldığı bir sistemdir. Ayrıca, sisteme katılan insanlar, para kazanabilmek için belli bir metodolojiye bağlı olarak ikna yöntemi ile arkadaşlarını ve çevrelerini de bu sisteme katmak durumundadırlar. En basit anlatımla, sisteme her katılan kişi sisteme başkalarını katmak yöntemiyle para kazanır” dedi.

SİSTEMİN KÖLESİ HALİNE GELİYORLAR

Gümüş, “Network Marketing’in” değişik isimler altında bu sistemle çalışan şirket sahipleri ve piramidin tepesine kurulmuş olan kişilerin, çoğunlukla kazanamayan ama kazanma beklentisiyle sistemin ağına düşmüş olanların sayesinde aşırı kar elde ettiğine vurgu yaptı.  Piramidin alt kısımlarında yer alan üyeler öncelikle sisteme kaptırdıkları paralarını geri almaya çalıştıklarını kaydeden Gümüş, “Bu paraları alabilmek için daha sonra ikna ettikleri veya kandırdıkları kişiler vasıtasıyla daha çok kişinin sistemin ağına düşmesini temin etme mecburiyetinde kalıyorlar. Bu durum ne pahasına olursa olsun, sırf para kazanma amacına yoğunlaşmış olan kişileri adeta sitemin kölesi haline getirmek ve başkalarının alın terinden rant sağlamaya çalışmak anlamına geliyor. Zira ağa katılanların tamamı ağa katılma amaçlarının gerçekleşebilmesi için başka kurbanların da aynı şekilde ikna edilmelerine ve ağa takılmalarına bağlı olduğunu biliyorlar ve bu sebeple de daha çok kişinin ağa takılmasını diliyorlar” ifadelerini kullandı.

SAADET ZİNCİRİNİN BİR BENZERİ

Network Marketing’in zararlı olduğunu söyleyen Gümüş, “Sisteme kattıklarınıza vereceğiniz payı kendi kazancınızdan mı vereceksiniz, yoksa bunu maliyetten sayıp ürünün fiyatına mı ekleyeceksiniz? Günümüzde bu sistemi uygulayanların hemen hemen hepsi katkı paylarını belli oranlarda maliyete yansıtmaktadır. Bu nedenle bu sistem zararlıdır. Network Marketing, ‘Saadet Zinciri’nin benzeri bir mantıkla kurulmuştur. Saadet zincirini bilmeyeniniz, duymayanınız yoktur herhalde. Dostu dosta kazıklatmak, artık Network Marketing sistemi ile mümkün olmakta. Bu sisteme katılmak isteyen arkadaşları şimdiden uyarıyorum. Bu sistemin bir parçası olmayın. Sistemin içinde olan yakınlarınızı bu işten vazgeçirin. Bu ülkenin dürüst insanlarına ne oldu? Elde ettiğiniz her kuruşun hesabını vereceksiniz bunun bilincinde değil misiniz” şeklinde konuştu.

ADEM DEMİREL