Orman ve Su İşleri Karaman Şube Müdürlüğü Dünya Hayvanları Koruma Günü etkinlikleri kapsamında bri açıklama yaptı. Yapılan açıklamada;
“İlimizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kapsamda İl Şube Müdürlüğümüzce “Hayvanları Koruma Günü” ile ilgili eğitim faaliyetleri ve geçici hayvan bakımevine gezi düzenlenmesi gibi etkinlikler yapılmıştır.
Hayvanlarda tüm diğer canlılar gibi yaşama hakkına sahip olan canlılardır. Doğayı birlikte paylaştığımız hayvanlar, doğanın dengesinin korunmasında önemli bir yer işgal etmektedir. Doğa güzelliklerinin gelecek nesillere aktarılmasında hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Son yıllarda Ülkemizde hayvan hakları ile ilgili kanuni düzenlemeler ve uygulamalar konusunda önemli mesafeler alınmıştır.
Bakanlığımız tarafından çıkarılarak 24.06.2004 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu ile Türkiye’de hayvan hakları konusundaki ilk kanuni düzenleme hayata geçirilmiştir. Gayemiz; hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
Söz konusu Kanun kapsamında; Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik, Hayvanat Bahçelerinin Kuruluşu İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çıkarılarak uygulamaya konulmuştur. Kanun ve Yönetmeliklerin hedefi; bütün illerimizde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar için mahalli idarelerce hayvan bakımevleri oluşturulması ve kısırlaştırmanın sağlanmasıdır.
İl Hayvan Koruma Kurulunda alınan kararlar doğrultusunda sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. İl Şube Müdürlüğünce belirlenen Sabiha Gökçen Orta Okulunda Karaman Veteriner Hekimler Odası ile işbirliği yapılarak öğrencilere, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cahit Cenk tarafından hayvan hakları, hayvan sevgisi konusunda eğitim verilmiştir. Yapılan eğitim faaliyetinin akabinde Karaman Belediyesinin katkısıyla geçici hayvan bakımevine gezi düzenleyerek Belediye Veteriner hekimlerinden Akif Kirişçi tarafından hayvan bakımevinde yapılan çalışmalar hakkında öğrencilerimize bilgi verilmiş olup, geleceğimiz olan çocuklarımıza hayvan sevginin aşılanması amaçlanmıştır. İl Şube Müdürlüğümüzce Dünya Hayvanları Koruma Günü temalı afiş İlimizin muhtelif (Okullara, Camilere, Alışveriş Merkezlerine, Avcı Derneklerine, Kamu Kurum kuruluşlarına,  Kıraathanelere vb.) yerlerine asılarak halkımızın hayvan sevgisi konusunda duyarlılığının artırılması sağlanmıştır. Bakanlığımızın da içinde bulunduğu Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda Bakanlıklar arası Kurban Hizmetleri Kurulu tarafından, Kurban Bayramı süresince kurban kesim işlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun uygulanmasında bugüne kadar karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla söz konusu kanunda değişiklik yapılması ile ilgili yeni bir Kanun Tasarısı çalışması yapılmaktadır.
Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle, hayvanların korunması konusunda toplumun tüm kesiminden hassasiyet ve destek bekler saygılar sunarız.”denildi.