Karaman Eğitim İş Sendikası konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında;


''Geçen eğitim öğretim yılında Anadolu Öğretmen Lisesinde görev yapan  üyelerimiz Barış Lezgi  KOYUNCU ve Öner GÜREL haklarında " tiyatroya gitme, film izleme, kahvaltı yapma gibi etkinlikler düzenlemek suretiyle öğrencileri siyasi görüşleri doğrultusunda etkileme ve yönlendirmeye çalıştıkları, 2013 yılı Haziran ayında katıldığı  hükümeti protesto mitinginde "hükümet istifa" şeklinde slogan attıkları" için haklarında soruşturma açılmış, soruşturma sonunda üyelerimize kınama cezası verilerek,  yerlerinden sürgün edilmişlerdi. Eğitim İş sendikası olarak üyelerimizin uğradıkları haksızlığı genel merkez internet sitesinden 26 Mart 2014 tarihinde kamuoyuna duyurmuş ve üyelerimizin haklarını aramak için idari mahkemeye taşımıştık.

Konya 2. İdari Mahkemesi üyelerimiz haklarında verdiği kararda; " tiyatroya gitme, film izleme, kahvaltı yapma gibi çeşitli etkinlikler düzenlemek suretiyle öğrencileri siyesi görüşleri doğrultusunda etkilemeye ve yönlendirmeye çalıştığı yolundaki fiil ve hareketlerin  yer ve zaman gösterici tutanak vb belgelerle desteklenmek suretiyle her türlü şüpheden uzak ve somut bir şekilde ortaya konulamaması ve üyesi olduğu Eğitim İş Sendikası tarafından 05/06/2013 tarihinde iş bırakma eylemi kapsamında anılan tarihte hükümeti protesto mitinginde "hükümet istifa" şeklinde slogan atmasının da sendikal faaliyet kapsamında Anayasa ve yasalarla tanınan ifade ve  eleştirme hakkının kullanımı bağlamında değerlendirilmesinin gerekmesi karşısında kınama cezası ile cezalandırılmasında hukuka uygunluk bulunmamıştır" diyerek üyelerimize  verilen cezaları iptal etmiştir. 


Gazi Mustafa Kemal İlkokulu Öğretmeni Yetiş AKDOĞAN hakkında;  "okula naklen gelen öğrencilerin sınıflara nasıl alınması gerektiği konusunda yapılan toplantıda söylemiş olduğu < oyunlar dönüyor öğretmenler, oyuna gelmeyiniz> dediği için"  okul müdürü tarafından şikayet edilmiş ve soruşturma açılmıştı. Soruşturma sonunda üyemiz Yetiş AKDOĞAN'a  kınama cezası verilmişti.


Sendikamız cezayı mahkemeye taşımıştı. Konya 1. İdare Mahkemesi  üyemizin bu sözlerini eleştiri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği için cezayı iptal etmiştir. 


Üyelerimiz hakkında açılan; yanlı, taraflı,  haksız,  hukuki temeli olmayan, nesnel ölçütlerine dayanmayan soruşturmalarla verilen cezalar, öğrencilerin, tüm eğitim çalışanlarının ve halkımızın adalet duygusunu zedelemektedir.


İdare mahkemelerde kazandığımız bu üç dava üyelerimize açılan soruşturmaların ve verilen cezaların haksız ve hukuksuz olduğunun bir göstergesidir.  
Sendikalar, demokratik kitle örgütleri, yasaların kendilerine tanıdığı temel haklar gereği ülkemizi, mesleğimizi ilgilendiren konularda düşüncelerini açıklar, karşı olduğu konularda da demokratik tepkilerini gösterirler. Sendikal eylemlere katılmaları ve idarecileri eleştirmeleri gerekçe gösterilerek, ceza verilen arkadaşlarımızın aslında ne amaçla cezalandırıldıkları herkes tarafından bilinmektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki, Eğitim İş Sendikası; Atatürk ilke ve devrimlerini, ulusal değerleri, demokrasi, hukuk ve özgürlük mücadelesini, demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitimi, eğitim emekçilerinin haklarını yasal zeminlerde savunmayı kararlılıkla  sürdürecektir.
Merak edenler mahkeme kararlarını [email protected] adresinden isteyebilirler.  
Kamuoyuna saygı ile duyurulur,''dendi.