Ahilik Geleneğinden gelen ve 39 yıldır sahibi olduğu çay ocağında 8 yıl önce bu uygulamayı başlatan Karaman Kahveciler Büfeciler ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Murat Parmaksız, çay ocağının dış kapısının bulunduğu yere bir ekmek dolabı yerleştirdi. Bu dolap içerisine maddi gücü iyi olan vatandaşlar ekmek bırakırken, maddi gücü düşük olan ihtiyaç sahipleri de bu dolap içerisinden ekmek aldı.  Fakat son bir yıl içinde bu ekmek dolabı önemini yitirmiş durumda. Çünkü, dolap içerisine ekmek bırakan kişi sayısı yok denecek kadar azaldı.

Çay ocağının önüne ekmek dolabını koyarak ahilik geleneğini de yaşatmaya çalıştığını ifade eden Parmaksız, “ Dolapta ekmek uygulaması Ahilik Geleneğinden gelen bir uygulamadır. Eskiden bu uygulamaya verilen ad ise ‘Askıda Ekmek’ imiş. Biz de bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Bizim medeniyetimizde şefkat, kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma, ekmeğini bölüşme ve o ekmek ki yarım ekmek de olsa onu da bölüşme var. Bugün eğer biz bu ülkede seksen senedir birçok zorluğa rağmen ayakta kaldıysak; bu ilkelerin ruhumuzda, ailemizde, iş yerimizde olmasındandır. Paylaşmaktandır, dayanışmaktandır, birbirimizi sevmektendir. Birbirimize saygı göstermektendir” dedi.

İHTİYACIN YOKSA DOLABA BİR EKMEK DE SEN KOY

Ekmek dolabına bırakılan ekmek sayısı ve bu uygulama hakkındaki gözlemlerini paylaşan Yunus Emre Konferans Solonun giriş kısmında bulunan çay ocağının işletmecisi Ekrem Şencan, “Son bir yıla kadar, ekmek dolabında ekmek eksik olmuyordu. Ekmek dolabının üzerinde bulunan  ‘İHTİYAÇ SAHİBİ OLANLAR DOLAPTAN EKMEK ALABİLİRLER. İHTİYACIN YOKSA DOLABA BİR EKMEKTE SEN KOY.!’ yazısı buraya çay içmeye gelen duyarlı vatandaşlarımızın ilgisin çekiyordu. Bunun sonucunda ya ekmek alıp geliyor ve dolaba koyuyordu ya da içtiği çay için verdiği paranın üstünü bize bırakarak dolaba ekmek almamızı istiyordu. 2 yıl boyuncu bu uygulama güzel bir şekilde işledi. Ancak biraz önce de dediğim gibi vatandaşlar artık pek fazla ekmek bırakmıyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZ BİRBİRİNE KARŞI DUYARLI OLMALI”

Arada sırada ekmek dolabına ekmek bırakıldığını fakat bu ekmeklerin de hiç kimse tarafından alınmadığını dile getiren Şencan, bu durumu şöyle açıkladı: “Dolapta düzenli ekmek bırakan olmuyor. Hal böyle olunca dolapta belki de haftalarca hiç ekmek bulmanız mümkün olmuyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar da ekmek almak için bu dolaba baktıklarında dolabın boş olduğunu görüyor. Bir süre dolapta ekmek göremeyen ihtiyaç sahibi vatandaşlar da artık dolaba bakmaz oldu. Yani dolapta yine eskisi gibi düzenli ekmek bulundurabilirsek ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız da bu ekmekten faydalanabilir. Sosyal yardımlaşmanın çok önemli olduğu günümüzde bu tarz uygulamalara gerçekten çok ihtiyacımız var. Vatandaşlarımızın bu tarz konularda birbirine karşı daha duyarlı olmalı. Mutluluk birlik ve beraberlik içerisinde gelir.“

                                                                    Muhabir: ADEM DEMİREL