Kış mevsimine girerken, bölgede zeytin hasadının ardından salamuralık zeytin yapma telaşının son günleri de geride kalıyor.
Karaman’da çoğu vatandaş, evde salamura zeytin yapımı için semt pazarlarının yolunu tutuyor. Kilogram fiyatı 2.5 ile 3.5 TL'den satış gören zeytinler, Karaman semt pazarında alıcı buluyor. Gemlik cinsi zeytinler daha çok ilgi görürken, kurmalık için poşetlerle satın alarak Pazar sepetlerini dolduran vatandaşlar kış mevsiminde zeytinini kendisi hazırlayarak sofralara ayrı bir lezzet katıyor.
Öte yandan ev yapımı zeytinler hazır olarak da satılıyor. Genelde Mut bölgesinde üretilen ve hazırlanarak plastik bidonlara kurulan ve tatlandırılan zeytinlerde 17 ile 20 TL arasında alıcı bulabiliyor. 
Kasım ayının sonuna doğru evlerde zeytin yapma zamanı son günlerini yaşarken, Ekim ayının başından itibaren yeşil zeytinler, Kasımın ortasından itibaren siyah zeytinler hazırlanıyor.
Evde ev yapımı zeytin yapan hanımlar özenle çalışırken, siyah zeytin yapımının yeşil zeytin yapımından daha zahmetsiz olduğu öğrenildi. Semt pazarında zeytin satıcıları;
“Siyah zeytini sevmeyen yok gibidir. Kahvaltıda olmazsa kahvaltı sofrası eksik kalır. Ayrıca zeytinin faydaları saymakla bitmez. Zeytinin içinde birçok vitamin vardır ve kansere karşı koruyucu özelliği de vardır. Soframızdan bu güzel nimeti eksik etmemekte kendimiz ve yakınlarımız için büyük faydalar vardır.”dedi.
NASIL HAZIRLANIR
Pazardan alınan veya bahçenizden topladığınız siyah zeytinleri çerinden çöpünden ayırıp, yıkayıp büyük bir leğene koyun. Daha sonra marketten aldığınız deniz tuzu veya kaya tuzunu zeytinlerin üzerine dökün ve iyice karıştırın avuçlarınızla, tuz zeytinin her yanını iyice sarsın yalnız aşırı da koymayın, sonra çok tuzlu olur. Leğende iyice tuzu zeytine yedirin. Daha sonra bu zeytinleri tuzuyla beraber plastik büyük bir bidona veya cam bir damacanaya koyun ve her gün bidonu en az 15 gün hafifçe aşağı yukarı sallayın yani aşağıda biriken acı suyu ve tuzu zeytinin üst katlarına tekrar geri getirmiş olursunuz bu alt üst etme işlemi ile. En geç 1 ay içinde zeytiniz olmuştur, zeytinin acı suyunu asla atmayın zira o zeytini koruyacaktır, tuz da tatlandıracaktır.
Zeytini yemeden önce dolapta saklayacağınız kadar zeytini bidondan alın ve bir iki saat suda bekletin ki tuzu ve acı suyu çıksın daha sonra zeytinyağı ve çiçek yağı karışımı ile yağlayarak buzdolabına koyabilirsiniz. Siyah zeytininiz yemek için hazırdır.
PÜF NOKTASI
Zeytin bidonunu serin ve güneş ışığı görmeyen bir yerde saklayın eğer güneş ışığı gören bir yer ise bidonun üzerini ışık geçirmeyen kalın bir bezle örtün aksi takdirde tüm emekleriniz boşa gider. Arzu eden zeytin bidonuna zeytinlerin uzun dayanması ve erimemesi için iri limon tuzu da ilave edebilir.