KARAMAN (AA) - Binlerce yıllık geçmişiyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kazı çalışmaları  devam ediyor.

Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toroslar üzerindeki ilçe ve çevresinin coğrafi özelliği sayesinde, korunma, barınma ve avlanmaya çok müsait olması nedeniyle tarih öncesi  çağlardan bu yana insanlar için yerleşim yeri olduğunu söyledi.

Bugüne kadar yapılan kazı ve araştırmalarda ele geçen tarihi kalıntılar ile çevredeki eserlerden elde edilen bilgilerin, kentin 4 bin 500-5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu gösterdiğini belirten Sözkesen, "Sırası ile Hititler, Akalar, Babiller, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türk medeniyetlerinin izleri görülmektedir. Bütün bunlar çok fazla çaba gösterilmeden hemen bakıldığında görülen izlerdir. Araştırma yapıldığında bölgede daha hiçbir yerde kaydı olmayan, bilinmeyen örenler ve kalıntılara rastlamak mümkündür" diye konuştu. 

Sözkesen, Ermenek'teki tarihi varlıkları gün yüzüne çıkarma çalışmaları kapsamında Karaman Müze Müdürlüğünce, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünün danışmanlığında bu yıl 3 yerde kazı başlatıldığına işaret ederek, şunları ifade etti:

"Bu kazılardan biri Germonikopolis kazısı. Burası ilçenin içinde Firan Kalesi dediğimiz yerin eteklerinde bulunan bir mezarlık alanı. Buradaki kaya mezarları, milattan sonra 3. yüzyıla dayandırılmakta. Alanda çok önemli şahsiyetlerin mezarlarının bulunduğunu düşünüyoruz. Yapılan çalışmalarda tarihin karanlık sayfalarına ışık tutacak birçok bulguya rastlandığını biliyoruz. Burada çıkarılan buluntular, Müze Müdürlüğü kayıtlarına alındıktan sonra, Burdur Üniversitesinde incelenmek üzere toplanmaktadır. Toplu mezarlar bulundu. Bir mezarın içine 8-10 kişi gömülmüş." 

Sözkesen, Firan Kalesi'nin yanı sıra Ermenek Vadisi'ne hakim noktada Asar ve Mennan kalelerinin de bulunduğunu vurgulayarak, "Bu kalelerde de çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalar bitirilip, tanıtımı yapıldığında ilçemiz bir turizm merkezi olacak" dedi.

- Sibide antik kentinde kaya mezarlar bulundu

Karaman Müze Müdürü ve kazı başkanı Abdülbari Yıldız, ilçe merkezinin yanı sıra, Yukarıçağlar ve Gökçeseki'deki kazıların devam ettiğini, 3 yerinde nekropol alanı olduğunu söyledi.

Yukarıçağlar'daki "Sibide" antik kentinde yamaç boyunca teras halinde sıralı, kayaya oyulmuş çok sayıda oda mezar, arkosollü kaya mezarları ile bölgeye özgü lahit kapakları bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Kaya mezarlarının bazılarında kabaca işlenmiş figürler görülüyor. Milattan sonra 3. yüzyıla tarihlendirilen bir mermer lahit gün yüzüne çıkarıldı. Antik dönemde tahrip edilen lahdin ön yüzünde kitabelik, iki yanında bitkisel bezemeli çelenk yer almakta. Bu önemli bir buluntu. Buna benzer başka lahitler bulmayı umuyoruz."

- Antik dönem seramik çöplüğü

Yıldız, Gökçeseki ören yerindeki kazılarda heyecan verici bulgulara ulaştıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Çalışmalarda 3 basamaklı platform üzerinde 8 adet Roma dönemine ait mermer lahit gün yüzüne çıkarıldı. Alanın güney kesiminde bir antik dönem seramik çöplüğü ortaya çıkarıldı. Burada çok sayıda tüm ve kırık durumda seramik, cam malzeme parçalarının yanında, 9 adet kireç taşından imparator ve senatörlere ait büst bulundu. Burasının, önemli günlerde mezar ziyaretlerinde getirilen hediyelerin toplandığı bir yer olduğunu düşünüyoruz. Kazılarda bu tür antik dönem çöplüklere rastlamak mümkün. Ama bu kadar bol malzeme veren bir çöplüğe rastlamak zor."

Yıldız, çalışmalarının ilerleyen dönemlerinde platformun devam eden uzantısında başka lahitlerin de ortaya çıkarılmasını beklediklerini kaydetti.