Karaman Ermenek’te yaşanan maden faciasında Ali Haznadar’da madenin içinde mahsur kalan işçilerden birtanesi. Ali Haznadar yeni yasayla birlikte madene gitmiyordu ancak çavuşun baskı sonucu işe giden Haznadar gittiği ilk iş gününde madende mahsur kaldı. Ali Haznadar’ın Semanur (11), Hanife (9) ve Sudenaz (5) yaşında üç kızı var. Ali Haznadar 5 ay sonra bir çocuğunu daha kucağına alacaktı.  Şimdi ise 31 yaşında ki eşi Fadime Haznadar çocuğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya. Fadime Haznadar’ın ayağa kalkması bile doktorlar tarafından yasaklandı. Acılı anne umutla eşinin beklemenin yanı sıra bunun hesabının sorulmasını istiyor. Ali Haznadar ise yaklaşık 3 ay sonra prim gününü doldurup emekli olmayı hedefliyordu. Yarım kalan ev inşaatları tamamlamak içinde madenden gelir elde ediyordu. Ali Haznadar’ın eşi Fadime Haznadar eşinin emeklilik için primini doldurmak amaçlı maden ocağına gittiğini belirterek ‘’Sigorta için sağlığımız için. Yani hem bir yere gittiğimiz zaman sigortayla giriyoruz. Hem de ne yapalım hastalığımız için gidiyoruz. Para lazım. Para lazım olduğu için ocakta madende çalışıyordu işte gitmek zorundaydı. Her ana kuzuları gidiyor bir benimki değil. Hepimiz gidiyorduk’’ dedi.

Bebeğinin Düşme Tehlikesi Var

Fadime Haznadar doktorların hiç yerinden kalkmaması gerektiğini dile getirerek ‘’3 çocuğum var bir de karnımda 5 aylık hamileyim. Düşme tehlikesi yaşıyorum işte. Hastanelerden yeni geldim. Devamlı hastanelerdeyim yani. Eşimin yanına gidip de kapısında bekleyemiyorum. Kapısında beklemek öyle bir istiyordum ki yani benim isteğim şu ocak sahipleri bulunsun bu hesaplar sorulsun. Benim konuşmam fayda etmiyor. Biz ne kadar bağırsak çağırsak hiçbir şeye gücümüz yetmiyor. Gücü yetenler soktu gücü yetenler çıkarsın. Yeter bizim çektiğimiz acılar. Bugün 9 gün oldu 90 yıl geçti. Zor tabi direnmeye çalışıyorum benim yiğidim bana emanet bıraktı gitti emanetine ihanetlik etmeyeceğim diye uğraşıyorum ama olmuyor işte bugün burdayım ikinci gün hastanedeyim. Gelsinler birde bize sorsunlar. Bugün varsınız yarın yoksunuz kim arayıp soracak bizi onun hesabını sorsunlar göstersinler bize. Hesap soracağımız insanı benim karşıma getirsinler’’ dedi.

Ocak Sahibini Getirsinler!

Haznadar bunun hesabını sorsunlar diyerek ‘’Ben başka bir şey istemiyorum yani bu ocak sahibini bulsunlar getirsinler benim karşıma. Yani nasıl vicdanı el veriyor nasıl nerde yaşıyorsa çıksın insanca insansa acaba görüksün piyasaya çıksın da ne olduğunu bizde bilelim. Konuşuyorlar işte şöyle olmuş böyle olmuş da bilmiyorum ne bileyim acım da büyük yani acımda bitmez Allahım bize gösterdi kimseye göstermesin’’ dedi.

3 Ay Sonra Emekli Olacaktı

Fadime Haznadar eşinin 3 ay sonra emekli olacağını dile getirerek ‘’Benim eşimin 100 günü kadar atmış günü kadar bir günü kaldıydı. Yılbaşına kadar gideyim dedi yılbaşından sonra gitmeyelim dedi. Hani o 100 gün için sabredelim demişti. Çektiğini yüce Allah’la kendisi biliyordu. Ne bileyim aylıklar yatmaz şeyler yatmaz biz bayramlığı alamadık bayramda gitti elmacılıkta çalıştı getirdi 150 milyon lira ile bayramlık aldık. 150 milyon lira nedir sizin için hesabını siz anlayın ne anlamda. Çünkü 3 gün yevmiyeyle bir bayramlık aldık yani. 3 çocuğa kendimizi düşünmedik. Evlatlar için hepimiz evlat için çalışıyoruz bu dünyada neye güveniyon varlığına servetine güvenmiyorsun evladına güveniyorsun evladının sağlığı için uğraşıyorsun. Ben Başbakanıma da dedim Cumhurbaşkanıma da söyledim yani demişler ki ocaktan ocağa almayız demişler. Nasıl olurda başlarında uzman ne derler ona ben bilmiyorum yani çavuşlarıysa da mühendisleriyse de almayız demişler. Niye böyle etmeselerdi yani kendileri benim eşim gitmezdi. Bir almayacağız demişler girişi vermeyiz demişler o ocaktan o ocağın sahibi almayın demiş. Onun için gitmek zorunda kaldılar bu ocağa’’ dedi.

Çavuşları Denen Gözü Kör Olasıca Götürdü!

Fadime Haznadar eşini çavuşun zorla götürdüğünü dile getirerek ‘’Yani benim eşimin ilk günüydü. Ben 45 gündür gitmez 50 gündür gitmezdi. Ev yaptırıyorduk evin içine paramız yetmedi ve ocağa gitti benim eşim. Ne olup bittiğini bilmiyorum. Gece saat 11:30 da telefon geldi. Çavuşları denen gözü kör olasıca hazırlamışlar yani sabah gideceğiz demişler. Sabah oldu azığını katıverdim gitti. İlk gün. İlk gün olmasaydı belki bir şeyler olurdu da bir duymuşluğu bir bilmişliği yoktu. Önce gitseydi anlardı yani en azından ne olup kalacağını anlardı. 99 yılından beri ocağa gidip gelir benim eşim’’ dedi.

Babamı Sağlıklı Getirin!

Ali Haznadar’ın çocuğu Hanife Haznadar babasını çok özlediğini ve babası için her gün göz yaşı döktüğünü dile getirerek ‘’Siz benim babamı getirin. Siz benim babamı sağlıklı sağlıklı getirin başka bir şey istemiyorum’’ dedi.

Evi yarım kalan ve inşaat halinde ki evde oturan acılı aile madenden gelecek haberi bekliyor.

HABER FOTOĞRAF: NECATİ ERMİŞ