Ankara SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Akkaya ve Sakarya Üniversitesi Bağımsız Denetim Genel Koordinatörü Mustafa Aslan’ın konuşmacı olarak katıldığı Bağımsız Denetim Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Bağımsız Denetim Bilgilendirme Toplantısına Karaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası üyelerinden Mesleğin yanı sıra Bağımsız Denetci de olmak isteyen üyeler katıldı.

Toplantının Açılış Konuşmasını yapan Oda Sekreteri Umut Aydın:
''Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Denetim sürecinde son bir yıl içerisinde yoğun bir kanun ve arkasından eğitim sürecini geride bıraktık.Bu süreçte son dakika operasyonları ile bizleri derinden üzen SMMM’lere haksızlık edilen durumlarla da karşılaştık.Hatta bu durum YMM ve SMMM arasında derin bir çatlağa sebebiyet verirken son 2 Başkanlar Kurulu toplantısında YMM’ler protesto ederek gelmediler.


Üzülerek görüyoruz ki parti ayrımı yapmaksızın Grup Başkanvekilleri vasıtalarıyla YMM’ler istedikleri şekilde yasaları dizayn ediyorlar.
Odamız olarak Denetim sürecini yakından takip ettik.

Odamız adına her defasında Kamu Gözetimi Kurumu Başkanı hemşerimiz Sayın Seyit Ahmet Baş’ı ziyaret ettik. Bu görüşmelerimizde TÜRMOB Genel Başkanımızın isteği üzerine TÜRMOB ve KGK arasında bir nebzede olsa köprü görevi rolünü üstlendik.

15 yıllık kıdem şartının çok olduğunu özellikle sınav ile belge alan meslektaşların donanımlı olduğunu anlattık.

 Sınavsız geçiş istedik .Geçiş sürecinin en az iki yıl olmasını istedik.İlk açıklanan yüksek eğitim ücretlerinin yüksek olduğunu bunun düşürülmesi gerektiğini hatta mümkünse kaldırılmasını istedik.

Sonuç olarak;
Şu an için her ne kadar İstanbul sermayesinin baskısı ile denetlenecek firma bırakmadılarsa da,TTK’nın ana taşıyıcı kolonlarını tahrip etseler de yakın geleceğin en gözde mesleğinin ”DENETÇİLİK” olacağı kanaatindeyim.Üyelerimizin ilgisinin azaldığını düşünerek bu toplantının gerçekleşmesini istedim.Devamında da Ankara Odasından Nevzat Bey’le görüşmelerimde bizleri yalnız bırakmamalarını ve son gelişmeleri bizlere aktarmasını talep ettim,kendileri de bu hava şartlarında bizleri yalnız bırakmadılar.Daha sonra KGK’ya ilk akredite olan Sakarya Üniversitesi ile görüşmelerimizde Bağımsız Denetim Genel Koordinatörü Mustafa Aslan Hocam’ da isteğimizi kırmadılar ve buralara kadar geldiler.Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.” diyerek sözü Nevzat Akkaya’ya bıraktı.
   

Ankara SMMM Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Akkaya:
''Avrupa Birliği kriterleri nedeniyle 2008 yılında Mecliste önerge verilen Bağımsız Denetim için KGK ve TÜRMOB gibi kuruluşlara görev veriliyor.Avrupa Birliği Kriterleri nedeniyle Bağımsız Denetim Eğitimlerini garanti ediyoruz.Eğitimlerde her ders için Avrupa Kredi Transfer Sistemi uygulanacak olup her ders için 6 AKTS aranıyor.Bankalar ve Yabancı Sermaye Türkiye’ye girince Bağımsız Denetim’in önemi artmıştır.Bu nedenle yakın zamanda Kamu Gözetimi Kurumu kurulmuştur.İlk zamanlar KGK kurulum aşamasında TÜRMOB ve SPK sorun yaşamıştır. YMM’ler de sorun yapmamalıdır.SMMM’lerde KGK’nın akredite ettiği Üniversitelerin eğitimlerine katılarak geçiş döneminde meslekte 15 yılı dolduranlar ilk sınavlarda Bağımsız Denetci Belgesi almalıdır.

Meslekte 15 yıl şartı Avrupa Birliği kriteridir.4 Yıl Lisans+Staj Dönemi ve Mesleki Faaliyet toplamı 15 yılı dolduranlara geçiş dönemi uygulanacaktır.  
     Bu nedenle şartları uyanlar bu geçiş dönemini iyi değerlendirip Bağımsız Denetçi Belgesini almalıdırlar.
     Bu iş sorumluluk isteyen bir iştir.Bu işi yapamayacak olan müracaat etmesin.Çok büyük avantajı yanı sıra çok büyük sorumlulukta ister.
     YMM-SMMM kavgasına gerek yok.23 Yıldır ilk defa YMM ve SMMM’ler Bağımsız Denetçilikte aynı haktan yararlanacaktır.Bu iyi bir gelişmedir. Kimsenin vebaline girmeyelim.Bu işi yapacaklar alsın.Odalar ve Türmob’a düşen; kurumsallaşmanın modelini çizmek.İleriki yıllarda Mesleğimiz mecburen birleşmemizi sağlayacak.10 yıl içinde bürolar kapanabilir.Bağımsız Denetimde Vergi için muhasebe değil Finansal Tablolar için muhasebe yapacağız.
   
Sakarya Üniversitesi Bağımsız Denetim Genel Koordinatörü Mustafa ASLAN yaptığı konuşmada:“Ne TÜRMOB ne KGK taraftarı olmayız.Eğitim için KGK’ya Akredite olduk.Bağımsız Denetim Eğitimi Bilgilendirmesi için buraya geldik.IPARD Sistemi ile TÜRMOB güncellemelerinde anında haber olunacaktı.Ancak şu an bu gerçekleşmedi.Üniversite olarak Bağımsız Denetim Eğitimi için 4 dersin de kitabı yazıldı.TRT’den Video çekildi.Online Eğitim başlıyor.
     

KGK’ya eğitim vermek için başvuran üniversitelerden Protokol yapılan,akredite olan ve eğitim materyallerini teslim eden tek üniversite Sakarya Üniversitesidir.Diğer üniversitelerinde akredite olması beklenmektedir.Sakarya Üniversitesi bütün Avrupa’da geçerli Avrupa Kredi Transfer Sistemini uygulayacak olup Eğitimi tamamlayıp başarılı olanlar bu derslerden Yüksek Lisans’ta muaf olacaklar.Avrupa Birliğinde B Sınıfı Mali Müşavir olarak kayıtlı olarak geçeceksiniz.
   

KGK gerekli bir kurumdur.Bu kurum mutlaka olacaktır.Çatışma yerine meslek kuruluşlarıyla ortak hareket edilerek KGK’ya yardımcı olunmalı, olmalıyız.Sakarya Üniversitesi olarak eğitime Pazartesi başlıyoruz.Adana, İstanbul,Bursa,İzmir’de sınıflar açılıyor.15 gün içinde İstanbul’da 25 sınıf,Adana’da 10 sınıf açılacaktır.Eğitimler KGK’nın kriterlerinde ücretler sabit,Örgün ve Onlıne eğitim olarak verilecektir.Örgün Eğitim,Genel Muhasebe ve Denetim olmak üzere 3’er gün 7’şer saat olmak üzere toplam 21 saat’tir.Online Eğitime kayıt için T.C.Kimlik No’su ile www.kgk.sakarya.edu.tr adresinden kayıt yapılacak.Online eğitimlere kişiye özel şifreyle girilecektir.Örgün eğitim konuları online sistemde de gözükecek.YMM’ler 3 dersten,SMMM’ler 4 dersten eğitime tabi olacak.Eğitim materyalleri olarak Kitap,Video ve Özetlenmiş Konular ve Konuyla ilgili sorular hazırlanmıştır.
     
Denetim Dersi için 720 sayfalık kitap hazırlanmıştır.Eğitim için 28 üniversiteden Öğretim Görevlisi ile anlaşılmıştır.
       

Meslekte 15 Yıl Şartı:YMM olmak yeterli.Yıl aranmaz.SMMM’lerde ise Lisans Mezunu olmalıdır.15 Yıl için aranan sürelerde Staj Başlama tarihi baz alınır.4 Yıl Lisans eğitimi ilave edilir.Askerlik 1 yıl sayılır.SM’den SMMM’ye geçenlerde SM Stajının başladığı tarih baz alınır. Lisans şarttır.
     
Bu 15 yıl aranması Avrupa Birliği kriterlerine göre belirlenmiştir.

Sınavlar üniversitelerde yapılan vize,final gibi olacaktır.Aşağı-yukarı 2.500 firma Bağımsız Denetime tabi olacaktır.Ama bağımsız denetim için firmalar için aranan şartlar aşağı çekilirse Bağımsız Denetçilik daha çok önem kazanacaktır.Eğitimler 35 kişilik sınıflarda yapılacaktır.İlk dönem eğitimi 15 Şubat’ta başlayacaktır.Eğitimler hafta içi ve hafta sonu yapılacaktır.Eğitime devam mecburiyeti en az %80’dir.

Eğitim için KGK’nın yaptığı ve yapacağı açıklamaları dikkate alın.1 hafta içerisinde açıklama yapılacaktır.Açıklamalar için www.kgk.gov.tr takip edilmelidir.

Sakarya Üniversitesinde eğitim görenlerden sınav sonunda başarılı olanlara Bağımsız Denetci Belgesi yanında transkript verilerek eğitim görenler Avrupa Birliği Muhasebeciler Derneğine üye olacaktır.”diyerek sözlerini tamamladı.