Karaman İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki konu hakkında yaptığı açıklamada;
“Halkımızın güvenilir ve sağlıklı gıda tüketebilmesi, halk sağlığının korunması için gıda üretimi ve satışı yapılan işletmeler ile toplu tüketim yerlerinde denetimlerimizi sürdürmekteyiz. Denetimler sonucunda olumsuz bir durumla (Gıda kodeksine aykırılığı analiz sonuçları ile tespit edilen) karşılaşılması halinde mevzuatlar çerçevesinde gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Söz konusu işletmelere yönelik 2013 yılının ilk yarısı içerisinde  yaptığımız denetimlerde; 233 gıda üretim yeri, 586’sı perakende satış ve toplu tüketim yeri olmak üzere toplam 819 gıda denetimi gerçekleştirdik. Bu denetimler neticesinde ise 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununu çerçevesinde toplam 72.947 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2013 yılında bugüne kadar yaptığımız denetimlerde:
Asgari teknik ve hijyenik şartlarının yetersiz olduğu için insan sağlığı için tehlike oluşturduğu ve acil tedbirleri gerektirdiği tespit edilen bir işletmeye faaliyetten men ve 6.400 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Süt ürünleri üreten bir işletmemizden alınan peynir numunesinde bitkisel yağ olduğu tespit edilmiş dolayısıyla tağşiş yaptığı tespit edilen bu işletmeye 12.801 TL idari para cezası uygulanmış ve gıda mevzuatına uygun olmayan peynirlerin mülkiyeti kamuya geçirilerek imhası gerçekleştirilmiştir.
Bakanlığımızdan onay belgesi almadan mevsimlik koyun sütü işlendiği ve üretim yapıldığının tespiti edilen bir işletmeye faaliyetten men ve 12.801 TL idari para cezası uygulanmış olup ayrıca üretim yerinde bulunan 1.150 lt koyun sütünün imhası gerçekleştirilmiştir.
Bakanlığımızdan onay belgesi almadan, sağlıksız koşullarda ve kullanımı yasak olan hammaddelerin de kullanılması yoluyla peynir imalatı yapıldığı tespit edilen bir işletmeye faaliyetten men ve 12.801 TL idari para cezası uygulanmış ve ayrıca üretim yerinde bulunan 5.800 kg peynir olmak üzere peynir imalatında kullanılan tüm hammaddelerle birlikte 7.300 kg gıda maddesinin mülkiyeti kamuya geçirilerek imhası gerçekleştirilmiştir.
Bakanlığımızdan onay belgesi almadan kaçak olarak ve hijyenik olmayan şartlarda et parçalaması yapıldığı tespit edilen bir işletmeye faaliyetten men ve 12.801 TL idari para cezası uygulanmış olup, ayrıca işletmede bulunan yaklaşık 1.000 adet kelle ile 1.200 kg tüketime uygun olmayan, bozulmuş, kokuşmuş piliç eti mülkiyeti kamuya geçirilerek imhası gerçekleştirilmiştir.
Satış yerlerinde yapılan denetimlerde alınan numuneler sonucunda içerisinde bitkisel yağ ve nişasta olduğu tespit edilen 620 kg. peynir yediemine alınarak satışı engellenmiş ve söz konusu peynirler imha edilmek üzere kamu mülkiyetine geçirilmiştir. Ayrıca üretim yerinin bulunduğu İl Müdürlüğü tarafından işletmeye 12.801 TL idari para cezası kesilmesi sağlanmıştır.
Bakanlığımızdan kayıt belgesi almadan faaliyet gösteren bir satış yerine 1.279 TL idari para cezası kesilmiştir.
“Tarladan sofraya gıda güvenliği" anlayışıyla sürdürdüğümüz çalışmalarımızda, Karaman’da sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda gıda üretimine kesinlikle müsaade edilmeyecektir. “ En iyi denetçi tüketicinin kendisidir”,  tüketicilerimiz gıda satın alırken açıkta satılan, üreticisi ve markası belli olmayan, etiketinde onay veya kayıt numarası olmayan firmalara ait ürünleri satın almamalı; ürünlerin son tüketim tarihleri ile ambalajlarının sağlam olup olmadıklarını kontrol ederek satın almalıdırlar. Tüketicilerimizin Alo Gıda 174 hattı, BİMER ya da diğer kanallardan gelen tüm şikayet ve ihbarlarını zamanında değerlendirmekteyiz. Gıda güvenliği konusunda insan sağlığına tehdit oluşturan tüm etkenlere karşı kontrollerimizi gece ve gündüz aralıksız olarak sürdürmekteyiz.”  dedi.