Orman ve Su İşleri Karaman Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarında varlıklarının devam etmesinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Türler için uygun habitatlar; alan, besin, su ve örtü gibi bileşenlerin yeterli kalite ve miktarda uygun dağılımda bulunmasına bağlıdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8.Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürlüğümüz ağır kış şartlarının söz konusu olduğu dönemlerde yaban hayvanları için gerekli olan besin ihtiyacını karşılayabilmek maksadıyla yemleme çalışmaları yürütmektedir. Ancak bu yemleme faaliyetleri hayvanların adaptif davranışları üzerine negatif etki yaptığından dolayı bu yöntem ağır kış koşulları haricinde kesinlikle tercih edilmemektedir.

Olumsuz hava şartlarının oluştuğu kış aylarında özellikle yaban hayvanlarının besin ihtiyacını karşılayamadığı bu nedenle yollara ve köylere inerek yiyecek aradığı görülmektedir. Özellikle kuşların anayollara girmesi sonucu hem kuşların telef olmasına neden olmakta hem de trafik kazalarına zemin hazırlamaktadır. Yırtıcı hayvanların ise köylere kadar inip halk için tehlike arz ederek küçükbaş hayvanlara saldırmaktadır. Bu durum nedeniyle yaban hayvanlarının kendi habitatında besin takviyesi yapılması zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Karaman Şube Müdürlüğümüzce hem yaban hayvanlarının hem de kırsal bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için her yıl olumsuz hava koşullarında yem, saman, yonca, pazar artığı, yemek artığı ve sakatat yaban hayatı sahalarına bırakılmaktadır.

Bu kapsamda İl Şube Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ile müşterek yapılan çalışma ile ağır kış şartlarında yaban hayvanları için karayolları kenarlarına buğday kırığı, dağlık arazilere ise sakatat ve saman-yonca bırakılmıştır. 2015 yılı Ocak ve Şubat aylarında şu ana kadar 6 bin kg yem (buğday kırığı) karayolları kenarlarına, 3 bin kg saman ve yonca, bin kg pazar ve yemek artığı ve bin 600 kg sakatat olmak üzere toplam 11 bin 600 kg gıda maddesi yaban hayatı sahalarına bırakılmıştır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8.Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürlüğümüzün asli görevleri arasında yer alan yaban hayvanlarını ve yaşama alanlarının korunması kapsamında yapılan planlama ile 12 bin kg yem, 3 bin  kg sakatat, 6 bin kg saman ve yonca, 3 bin kg Pazar ve yemek artığı temin edilmiştir. Olumsuz hava koşullarının oluşması halinde hazır halde bulunan bu gıda maddeleri yaban hayatı alanlarına hızlı bir şekilde ulaştırılacak şekilde planlama yapılmıştır” denildi.