Türkiye Cumhuriyetinin 91. Kuruluş Yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Karaman’da Vali Yrd. Erkan Karahan’ın Karaman Belediye Başkan V. Ali Konuksever’in ve Personel Albay Türkmen’in törene katılan öğrencilerin ve halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Aktekke Kent Meydanında yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ebediyete intikal etmiş Türk büyüklerinin manevi huzurunda saygı duruşunda duruldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Kutlama töreninde günün anlam ve önemi hakkında konuşma yapmak için kürsüye gelen Vali Yrd. Erkan Karahan, Ermenek Güneyyurt İlçesindeki maden ocağı faciasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Karahan, madende mahsur kalan 18 işçinin sağ bir şekilde kurtulmasını diledi. Kurtuluş Savaşında tarihi bir başarı elde edilmesi ve ardından Türkiye Cumhuriyetinin kurulması Anadolu'daki bin yıllık egemenliği ebedileştiren bir adım olduğunu kaydeden Karahan, Cumhuriyetimizin kazanımları ve 1 asra yakın zaman diliminde kat ettiği mesafe büyük bir itibar vesilesidir” dedi.

CUMHURİYETİN GÜCÜ MİLLETİN İRADESİDİR

 “Kıymetli Karamanlılar ve sevgili öğrenciler, Cumhuriyetin en önemli fazileti eşitlik adalet hürriyet ve özgür seçimdir” diyen Karahan, “Millet egemenliğine dayanan ve gücünü millet iradesinden alan cumhuriyet rejiminin temel esasları; bireylerin hak ve özgürlüklerini teminat altına alması, herkese fırsat eşitliği sunması ve toplumda adalet duygusunun yerleşmesini sağlayacak bir hukuk düzenini temin etmesidir. Bugün herkes bu ülkenin eşit haklara sahip asil ve özgür vatandaşlarıdır. Ayrım gözetilmeksizin herkes Cumhuriyetimizin gerçek sahipleridir. Diğer taraftan Cumhuriyetimizin en belirgin özelliği demokratik laik sosyal bir hukuk devleti olmasıdır” diye belirtti.

MADENDEKİ İŞÇİLERDEN İYİ HABERLERİN GELMESİNİ TEMENNİ ETTİ

Türkiye Cumhuriyetini kurucusu Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bu toprakları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların vatan yapan Şehitleri saygı ve rahmetle andığını ifade eden Karahan, Gazileri de minnetle andığını sözlerine ekledi. Karahan, “Bütün vatandaşlarımızın bayramını kutluyorum. Sözlerime son verirken tekrar maden ocağı kazası olayı hakkındaki üzüntülerimi belirterek, ocakta mahsur kalan işçi kardeşlerimizin iyi haberlerinin gelmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 91. yıl dönümü nedeniyle yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlama töreninde, Bifa Anadolu Lisesi öğrencisi Ümmügülsüm Gelgeç “Bugün” isimli şiiri, TOKİ Anadolu Lisesi öğrencisi Batuhan Demirel “Onbeş Yılı Karşılarken” isimli şiiri ve  Karaman İmam Hatip Lisesi öğrencisi “Akdeniz'e Doğru” isimli şiiri okudu. Tören geçişinin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları sonar erdi.