Yapımı biten anıtı teslim alan Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF) yönetim kurulu adına Başkan Mehmet Kabakyer,  Karaman’dan 60'lı yıllarda Hollanda’ya göçmen işçi olarak gelen hemşerilerimizin hatırasına yaptırılan anıtın, Karaman'da tren garı önüne konulacağını söyledi.
 
HOKAF Başkanı Mehmet Kabakyer, “Ocak 2014 itibari ile bu proje resmen hayata geçirildi. Ve bugün anıt hazır hale getirildi. Tamamlanan anıtı Hollandalı heykeltraştan almış olduk. İki hafta içerisinde Hollanda'dan tır ile Karaman'a bu anıtın götürülmesini planlıyoruz. Bu anıt Karaman'da tren garına yerleştirilecek. Bunun sebebi de Karaman'dan ilk yurtdışı göçlerinin Karaman tren istasyonundan olmasından dolayıdır. O dönemlerde en önemli ulaşım araçları tren idi. Bu nedenden dolayı İşçi Anıtı'nın buraya yerleştirilmesini uygun gördük. Valilik ve belediyeden de onay alındı.”
 
Bu anıtın, 1964 yılından bu güne değin Hollanda'ya gelen tüm Karamanlıları temsil ettiğini söyleyen Mehmet Kabakyer, “Şuanda işçi göçünün 50. yılı olması nedeni ile (1964-2014) bu anıtın bir hatıra olmasını arzu ettik. O günün (1964) resimlerinden esinlenerek bu anıt yapıldı. O günün giyimi ve saç taraması, ayakkabısını benzeterek böyle bir anıt ortaya çıktı. Bronzdan yapılan bu anıt yaklaşık 15 bin avroya mal oldu. Biz bunu hediye amaçlı yaptık. Anıtta biz özellikle tahta bavulu yapmamızda ki amaç o günün şartlarında en önemli unsur idi. 1964 yılını da anımsatıyor. Anıta bir yazı gelecek.‘Hollanda'ya Göç Etmiş Karamanlı İşçilerin 50. Yıl Anısına’ yazısı yazılacak. Bu anıtın burada yapılmasına Hollandalı ve  Türk makamları da son derece olumlu baktılar. Gelecek nesiller açısından bu anıtın son derece önemli bir misyonu ifade edeceği kanısındayız.” dedi.
 
Proje sorumlusu Zeki Baran ise takım elbiseli, kasketli ve elinde tahta valizi olan bir göçmeni tasvir eden anıtın bronzdan yapıldığını söyledi.
 
Anıtı yapan heykeltıraş atölyesinden büyük yardım aldıklarına vurgu yapan Baran, 2 metre boyunda ve yaklaşık 200 kilo ağırlığındaki anıtın yakın zamanda Karaman'a götürüleceğini ifade etti.