İHH İnsani Yardım Vakfı hakkında, 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen Mavi Marmara saldırısından itibaren, ulusal ve uluslararası basında dezenformasyon çalışmaları başlatılmıştır. Vakfımız bu propaganda karşısında oldukça önemli bir hukuk mücadelesine girişmiştir. Bu kapsamda sadece 2014 yılında günlük gazetelerde; 37 adet tekzip metniyayınlanmış, pek çok haber, resmi kuruluşlar ve vakıf tarafından yapılan açıklamalar üzerine düzeltilmiştir. Bu hukuk mücadelesi kapsamında asılsız haberleri yazanlar ve yayınlayanlar hakkında 17 suç duyurusunda bulunulmuştur. Yapılan soruşturmaların çoğu halen devam etmekte olup yaptığımız şikâyetlerden 5’i sonucunda iddianame hazırlanmış ve kamu davası açılmıştır. 

 Bütün bu süreçte, Mavi Marmara olayında terör örgütlerine silah taşıdığı ve İsrail Devleti'ni kışkırttığı iddia edilerek başlanılan algı yaratma çabalarında, vakfımız kimi zaman İran’dan Türkiye’ye para yardımı getirdiği şeklindeki asılsız iddialarla “İrancı” ilan edilmiş ve hatta “Selam Terör Örgütü” şeklinde asılsız bir soruşturmanın içine çekilmeye çalışılmış, kimi zaman El-Kaide terör örgütü ile ilişkilendirilmiş, kimi zaman ise İŞİD’ci ilan edilmiştir. Bütün bu terör örgütleri ile vakfımızın ilişkilendirilmeye çalışılması, ortada büyük bir algı çalışması olduğunun göstergesidir.

Basında çıkan haberlerde sıklıkla ortaya atılan bir diğer asılsız iddia ise, hukuksuzluğu tarafımızca ve pek çok resmi makam tarafından açıklanmış olan, İHH’ya ait tırların silah taşıdığı şüphesiyle durdurulduğudur. Bu iddiada bulunanlar herhangi bir somut delil ileri süremedikleri gibi, iddianın tamamen asılsız olduğu resmi makamlarca da açıklanmıştır. İHH İnsani Yardım Vakfı, dünyanın hiçbir yerinde illegal herhangi bir gruba herhangi bir yardımda bulunmamıştır.

Bu süreç içerisinde Hürriyet, Milliyet, Bugün, Yeniçağ, Yurt ve Aydınlık gibi pek çok basın kuruluşu yapmış olduğu haberleri düzeltmiş veya başvurularımız sonucu tekzip metni yayınlamak zorunda kalmıştır. Yapılan çalışmalar ulusal basınla sınırlı kalmamış özellikle Mavi Marmara olayının akabinde, uluslararası basında BBC, The Daily Telegraph, International Herald Tribune, New York Times gibi dünyanın her yerinde takip edilen basın kuruluşlarının yapmış olduğu hatalı haberler düzeltilmiştir.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın kötü niyetli basın yayın kuruluşlarına karşı yürütmekte olduğu hukuk mücadelesi halen devam etmektedir.