Karaman İmam Hatip Okulu, İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneğinin (KAİMDER) organize ettiği “İmam Hatiplilerin Topluma Kazandırdıkları” adlı konferans 18 Ekim Cumartesi günü Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Eğitimci Yazar Nurettin Soyak konuşmacı olduğu konferansa; KAİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Baran, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Memur-Sen Karaman İl Temsilcisi ve Karaman Eğitim Bir-Sen Başkanı Yunus Özdemir, Karaman İŞKUR Müdürü Kenan Ateş, Karaman Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürü Nurullah Kocak, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferansta açılış konuşması Tevfik Baran, Eğitimci-Yazar Nurettin Soyak’a katılımından dolayı teşekkür etti.

İmam hatip liselerinin, toplumun dini hayatından sorumlu olduğunu söyleyen Soyak, “İmam hatip liseleri, eksiğiyle kusuruyla neredeyse sorumlu destek yeridir. Fakat, daha açılışının ilk yıllarından itibaren Bakanlık, tasarruf tebligatı altında yalnızca imam hatip mekteplerine tahsisat ayırmamış. Yani maddi yardımı kesmiştir. Devlet, bir taraftan okul açıyor, bir taraftan da açtığı okulu el altından değişik sinsi yöntemlerle etkinliğini yok etmeye çalışıyor. Mektepler açılmış fakat devletçe mezunlara istikbal vaat edilmemiş. Aksine bir takım bahanelerle hocalar görevlerinden alınmış. Tüm bunlara rağmen imam hatip mektepleri, yeterli öğrenci sayılarını elde etmiş. Ancak çeşitli gerekçelerle Eylül 1930 yılında imam hatip mektepleri kapatılıyor. 1930 ve 1945 yılları arasında laikliğin ilanı gerekçe gösterilerek, dini alana yönelik çeşitli baskılar gösterilmiş ve halk dini bakımdan cahil bırakılmış. Böylece çeşitli bahanelerle kapatılan imam hatip mektepleri, toplumun ihtiyacı olan imam hatip ve vaiz yetiştirmemiş. Bu hususta büyük açık oluşmuş. Herkes kendi başının çaresine bakmak mecburiyetinde kalmış. Hal böyle olunca sağlıklı bilgiye ulaşmakta olan yoksul insanlar arasında batıl inançlar yayılmaya başlanmış. Hz. Adem (a.s) ‘den beri hak ve batıl mücadelesi devam etmektedir ve bu mücadelenin belli dönemde adı imam hatip olmuştur” dedi.

İNSANLARI DİNDEN UZAKLAŞTIRAMAZSINIZ

İmam hatip liselerine karşı ciddi bir engelleme yoluna başvurulduğunu kaydeden Soyak, “ Peygamber Efendimiz (s.a.v), ‘Her doğan İslam üstüne doğar’ diyor. Siz insanları dinden uzaklaştıramazsınız. Komünist rejim 100 yılı aşkın süredir komünist propagandası yapıyor. Bugün Rusya’da insanlar dinine yönelme konusunda 100 yılı aşkın bir süredir zulüm görüyor. Ancak insanları dinden uzaklaştıramıyor. Rusya örneğinin bir benzer durumu da bizim memleketimizde maalesef imam hatiplilere karşı yapılıyor. Daha düne kadar üniversiteye hazırlanan öğrencilerimiz kat sayı uygulamasından dolayı mağdur oluyordu. Fakat imam hatip liseleri bundan yılmıyor usanmıyor ve vatandaşlarımız da her türlü olumsuzluğa karşı çocuklarını imam hatip liselerine gönderiyordu. İnşallah artık bu sıkıntıları en aza indi” şeklinde konuştu.

“HAK ARAYIP MÜCADELE ETMEK GEREKİR”

“Zulüm ile abad olunmaz” diyen Soyak, şöyle konuştu: “İnancını yaşamak isteyene hiçbir şey yapamazsınız. Tepeye oturup insanlara yön veremezsiniz. Ama maalesef millet bu gücü bilmiyor. Bu güç sokaklara dökülüp kırmak, dökmek, yakmak, yıkmak değildir.  Bu gücü hissettirmek ve hak arayıp mücadele etmek gerekir. Din eğitimi, ihtiyaçtan doğan bir eğitimdir. Dolayısıyla bu ihtiyacın karşılanması gerekir. Eğer siz baskı ve zulümle din eğitimini engellemeye kalkarsanız, bu başka yöntemlerle halledilmeye çalışılır ve böylece sağlıklı bir eğitimin önü engellenmiş olur.  Tabiri caizse ‘merdiven altı yönetim’ deniliyor ya. İşte siz de insanlara merdiven altı din eğitimi yaptırırsınız. Bu eğitim de hurafelerden kurtulamaz. Bilen ve bilmeyen, samimi olan ve gayri samimi olan din eğitimi verirse, ortaya dizilerde ve filmlerde alay ettiğiniz din adamı tipi ortaya çıkar.”