Toplantıda Karaman Ticaret İl Müdürü Yusuf Arı1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 15/07/2015 tarihinde yürürlüğe giren Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ile ilgili bilgi verdi. Elektronik ileti şikâyetsisteminde işlem sürecinde bulunan şikâyetler ile ilgili değerlendirmede bulundu. Bugüne kadar toplam 317 şikâyet başvurusu olduğu ve tespit edilen 5 Karaman firmasından şikâyet ile ilgili bilgi ve belge talebinde bulunulduğunu belirtti. Şu an 1 firmaya içinde ceza yaptırımı uygulama aşamasında bulunulduğu belirtti. Her geçen gün bilinçlenen vatandaşların daha duyarlı olduğunu, sistem başvurularının artmakta olduğunu, buna bağlı olarakta GSM operatörlerinden cevap süresinin uzadığını söyleyen Arı, her şeye rağmen yeni sistemin güzel işlediğini, vatandaşların mağduriyetlerinin önlenmesi için yoğun gayret sarf ettiklerini belirtti. Ayrıca ilimizin basın temsilcilerinden internet sitelerinde konuya yer vermelerinin vatandaşın sisteme erişimi açısından faydalı olacağı belirtildi.

İZİNSİZ GÖNDERİLEN SMS’LER NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

1 Mayıs 2015’te yürürlüğe giren yeni E-Ticaret Kanunu’na göre firmaların tüketicilere izinsiz reklam mesajı göndermesi yasaklandı ama SMS ve e-posta tacizi maalesef son bulamadı. 15 Temmuz 2015’te çıkan “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik”in ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nihayet, izinsiz mesajları şikayet etmek isteyen tüketiciler için “Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi”ni (TİSS) de hayata geçirdi.

Tüketici-Şikayet

Öncelikle http://tiss.gtb.gov.tr/ adresine girip, TC Kimlik numarası, doğum tarihi ve cep telefonu numaranızı girerek, sisteme kayıt oluyorsunuz. Cep telefonunuza gelen aktivasyon kodunun sisteme girilmesinin ardından, site üzerinden şu işlemleri yapabiliyorsunuz: Kısa mesaj (SMS) şikayeti yap, Sesli arama şikayeti yap, E-posta şikayeti yap ve Şikayet durumunu takip et.

Yapmak istediğiniz şikayeti seçtikten sonra, sizden e-posta adresiniz, açık adresiniz gibi temel bilgileriniz isteniyor. Şikayet bölümünde, ticari elektronik iletiyi gönderene 1 Mayıs 2015 tarihinden önce mal veya hizmet teminine yönelik işlemler sırasında iletişim bilgilerinizi verip, vermediğiniz ve iletinin, temin etmiş olduğunuz mal veya hizmete ilişkin kullanım, bakım ve değişikliğe ilişkin olup, olmadığı soruluyor.

Ekran görüntüsü isteniyor

sms-sikayet-1Bu sorulara cevap “evet” veya “hayır” diye cevap verdikten sonra size ileti gönderenin telefon numarası, iletinin başlığı, ve iletinin tarihi ve saati bilgisini girmeniz gerekiyor. Şikayetinizin konusunu seçtikten sonra sisteme size gelen ticari elektronik iletinin ekran görüntüsünü (jpg/png/gif) yüklemeniz isteniyor.

Bu işlemin ardından gelen ticari elektronik iletinin tam içeriğini yazarak, şikayet başvurunuzu gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

Sonuç adrese geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iletilen şikayet formunuzun sonucunu açık adresinize tebligat olarak veya e-posta yoluyla alabiliyorsunuz. Başvuru sonucunu http://tiss.gtb.gov.tr/ adresinde yer alan “Şikayet durumu takibi” bölümünde de görebiliyorsunuz.

Açıkçası, gönderenlerin tek tıkla cebimize veya e-posta adresimize girebildiği düşünüldüğünde, bu işi kanuna aykırı olarak izinsiz yapanların şikayet süreci, tüketicileri biraz yoracak cinsten. Ancak umarız, yeni kanun ve sistem işe yarar ve “cep”imiz, “e-posta”mız, şirketlerin fütursuzca kullanmaktan çekinmediği reklam panosu olmaktan kurtulur.