Karaman Valisi Murat Koca'nın İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı;

Vali Murat Koca İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Vali KOCA yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “ İstiklal Marşımızın, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 92. yıldönümünü anıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin isteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı yarışmaya katılan 724 şiir arasından, büyük şair Mehmet Akif Ersoy’ un yazmış olduğu şiir, 12 Mart 1921 tarihinde devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının sembolü olan İstiklal Marşımız olarak kabul edilmiştir.

İstiklâl Marşımızın büyük şairi Mehmet Akif, İstiklâl Savaşında Türk milletinin ne için savaştığını, hangi duygularla vatanını koruduğunu bu şiirinde çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bu nedenle İstiklâl Marşımız tarihimizi, milli karakterimizi, milli mücadelenin heyecanını ve duygularını içinde taşıyan, edebiyatımızın seçkin bir örneği olarak kabul edilmektedir.  İstiklal Marşı bu tarihi şahlanışın, onur ve gurur mücadelesinin parlak bir anıtıdır.

İçinde yaşadığı toplumun değerlerini çok iyi bilen Ersoy, İstiklal Marşı'yla milletimizin duygu ve düşüncelerine en iyi şekilde tercüman olmuştur. Mehmet Akif Ersoy, halkımızın gönül ve ruh dünyasını, öylesine çarpıcı, öylesine güzel ifade etmiştir ki, İstiklal Marşı onun kaleminden çıkıp milletimize mal olmuştur. O güç dönemlerde toplumun bir ferdi olarak sıkıntıları derinden yaşayan Mehmet Akif, inancını hiçbir zaman kaybetmemiş, Anadolu'yu dolaşarak halkımıza güç ve moral aşılamış, milli mücadeleye değerli katkılarda bulunmuştur.

Başta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, bu mücadeleyi veren herkesi rahmet ve minnetle bir kez daha ve yeniden yad ediyoruz. Onlar istiklâl mücadelesiyle aslında aziz milletimizin istikbalini de inşa ettiler ve bugün yaşadığımız hayat, sahip olduğumuz her değer onların mücadelesinden izler taşıyor. Bize ve genç nesillerimize düşen en temel vazife de bu mücadeleyi daima diri tutmaktır. Bu mücadelenin sadece bugün değil, yarın da yaşaması için mücadele etmektir. 

Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Meclisi’nde kabulünün 92. yılı nedeniyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, destan şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve bayrak, vatan uğruna şehit ve gazi olan kahramanlarımızı şükran ve minnetle anıyorum.”dedi.

..........

KARAMAN BELEDİYE BAŞKANI DR.KAMİL UĞURLU: “İSTİKLAL MARŞI MİLLİ MÜCADELEYİ EN MÜKEMMEL ŞEKİLDE ANLATAN EŞSİZ BİR DESTANDIR”

Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

“Maneviyatı ve edebiyatı bu kadar güzel ifade eden bir şaire sahip olduğumuz için gurur duymalıyız” diyerek açıklamasına başlayan Belediye Başkanımız Kâmil Uğurlu; İstiklal Marşı’nın, o zor günleri ve kurtuluşu en iyi şekilde anlatan eşsiz bir destan olduğunu vurguladı.

Başkan Uğurlu’nun mesajı şöyle:

“Milli Mücadeleyi en mükemmel şekilde dile getiren, Kurtuluş Savaşı’nı İstiklal Marşı’yla adeta abideleştirmiş vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ‘Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır.’ diyerek, onu Türk Milletine armağan etmiştir.

Maneviyatı ve edebiyatı böyle eşsiz bütünleştirebilen ve bu kadar güzel ifade eden bir şaire sahip olduğumuz için gurur duymalıyız. İstiklâl Marşımızın, ulusumuzun ortak değeri olarak yaşatılmasını sağlamakla, birleştirici ve bütünleştirici görevimizi yerine getirirken ortak düşünce ve değerlerde buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türk milletinin, özgür ve bağımsız yaşama tutkusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var olma mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı’ndan saçılan bağımsızlık tutkusu yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.

Bu düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 92. yıl dönümünde, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını ve büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u en derin minnet ve şükranla anıyorum.”dedi.

..............


Karaman Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli'nin  İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı;
Milletleri millet yapan en önemli değerler birlik, beraberlik, dil, inanç, vatan, namus, şeref, bayrak, ideal, tarih gibi insani hasletlerdir. Büyük devlet ve millet olmanın göstergelerinden biri de tarihte yaşanan olayları ve insanları hayırla yad etmektir. Tarih sadece mazi değil, aynı zamanda yaşanılan bir süreçtir.  "Millet olarak her yönden kendimizi ilerletme yolunda azmettiğimiz birlik ve kardeşliğimizi pekiştirmeye çabaladığımız bu süreçte İstiklal Marşı ve Mehmet Akif'i anmak ve anlamak önemli bir imkan olarak görülmelidir"

"Devlet olma yolunda ilerlediğimiz günlerde, milli marş ihtiyacı ortaya çıktığında devletin ileri gelenleri bunu ancak Akif'in yazabileceğine inanmışlardı. Çünkü o kalemiyle yazmaktan ziyade, gönlüyle, kalbiyle yazan bir şairdir. Şair olmanın çok çok ötesinde bir mütefekkir, bir münevver, bir gönül insanıdır"

12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de oy çokluğuyla büyük coşku ve alkışlar içinde defalarca okunarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın tarihten silinmek istenen bir milletin hangi değerlere sarılarak Kurtuluş Savaşı'nı kazandığının belgesidir. "Kurtuluş Savaşı'nı ve o günkü ıstırapları bize iyi anlatan, halkın yüreğini dirilten, inanç ve azim veren tarihi bir belge niteliğindedir"

"Mehmet Akif Ersoy'un işgale karşı çıktığı kadar yoksulluğa karşı da durduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, 'Asım, bu toprakların, bu geniş coğrafyanın adeta vicdanıdır. Kahramanlığı övdüğü kadar geri kalmışlığı yermiştir. Bilimi yücelttiği kadar hikmeti de yüceltmiş, insan merkezli bir medeniyeti övmüştür. Akif, Çanakkale dediği kadar İstanbul, Ankara, İzmir; Kurtuluş Savaşı dediği kadar Filistin, Medine, Kahire demiştir. Pakistan'ı, Bangladeş'i, Kosova'yı, Arnavutluk'u, Makedonya'yı ve Bosna'yı dilinden düşürmemiştir' der. Bu anlamlı günün birlik ve kardeşliğimizi kuvvetlendirmeye, ülkemizi ilerletme ve aydınlatma yolunda daha çok mesafe katedilmesine, milletimizin tüm dünya insanlarına örnek ve ülkemizin lider ülke olarak 2023'e en iyi şekilde hazırlanmasına vesile olması dileğiyle,''dedi.

...............


Karaman Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Celalettin Güngörer'in  İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı;

Türk milletinin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşı'nın, TBMM'de milli marş olarak kabul edilmesinin yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz.
Milli marşlar milletlerin birliğini sağlayan ve yaşatan en temel değerlerdir. 
"İstiklal Marşı, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk milletini ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan, eşsiz bir eserdir. Bu eşsiz eserin her bir kelimesi, her bir mısrası bizlere anlamlı ve önemli mesajlar vermektedir" bu mesajları en ince ayrıntılarıyla kavrayan ve bu doğrultuda yaşayan bir nesil ülkeyi her alanda dünyada lider bir ülke olma yolunda ilerletecektir.
"İstiklal Marşı, Mehmet Akif'in kaleminden milletimizin birlik ve beraberliği ile başaramayacağı hiçbir engelin olmadığının en güzel ifadesi olarak çıkmıştır. Bugün de millet olarak aynı ruhla ülkemizi dünyanın en güçlü devletleri arasına sokma yolunda azim ve kararlılıkla ilerliyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle, topyekun bir milletin hislerine tercüman olan İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 92. yıl dönümünü kutluyor, tüm istiklal şehitlerimizi, gazilerimizi ve merhum milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle anıyorum''dedi.
...............


Memur Sen Konfederasyonu Eğitim Bir Sen Karaman Şubesi'nin 12 Mart İstiklal Marşının kabulüyle ilgili mesajı:
 
İSTİKLAL MARŞI MİLLETİMİZİN KARAKTERİDİR.
 
İstiklal Marşı, çağları taksim eden, kıt’aları yöneten bir milletin varoluş mücadelesine girişmek zorunda kaldığında hangi duygularla kıyam ettiğini ortaya koyan hisli bir bildiri, gelecekte türlü buhranlara tutulduğunda milletimizi ihya edecek kodları da barındıran bir manifestodur.

İstiklâl Marşı’nın mana derinliğinde barınan duygular milletimizin öz benliğinden damıtılmıştır. İstiklal Marşı, bütünüyle milletimizin karakterini yansıtmaktadır. Bayrak, sancak, ezan, hak, şahadet, din gibi kelime ve kavramlar milletimizi var eden kodlardır. Milletimize istiklâl azmini veren gazilik ve şehitlik gibi manevi mertebelerdir. Manevi duygulardan arındırılmış bir mücadelenin sürdürülmesi imkânsızdır. İstiklâl mücadelesinde değerlerinin ayaklar altına alınmamasının mücadelesini veren milletimizin coşkunluğunu anlatan İstiklal Marşı, milletimiz var oldukça ortak hisleri veren ve milletimizi tanımlayan bir metin olarak var olacaktır.

Milli mücadelede ülkenin kırık dökük her köşesinde dalga dalga yankılanan, milli azmi ve imanı şahlandıran, milletimizin özgürlük umudunu yeşerterek ilham kaynağımız haline gelen İstiklal Marşı, aynı misyonu bugün de sürdürmektedir. Başta gençlerimiz olmak üzere bu ülkenin bütün fertleri, geçmişimizle bağlarımızı kuvvetlendiren ve geleceğimize ışık tutan İstiklal Marşı’nı, anlayarak ve ruhunu kavrayarak okumalı, dizelerinde yer alan milli sorumluluk duygusuyla ülkemizi gelişmiş dünya ülkeleri arasında en yukarıya taşıma gayreti içinde olmalıdır.
Bu sorumluluğun gereklerini yerine getirmek için gereken ruha fazlasıyla sahip olduğuna inandığımız gençlerimizin, Türkiye Cumhuriyeti’ni uygarlık düzeyinin üzerine çıkarma yarışında üzerlerine düşen misyonu en iyi şekilde yerine getireceklerine inanıyoruz.  Ancak bu durumda, Mehmet Akif’in “Cenab-ı Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” dua ve temennisine anlamlı bir katkı sağlayacaklardır.

İstiklal Marşı’nın mısralarında, kalplerinde taşıdıkları iman gücü, bağımsızlıklarına son vermek isteyenlere karşı gözlerinde parlayan isyan ışığı ve yüreklerindeki özgürlük aşkı yönüyle vatanperver insan tarif edilmiştir. Siyasi, ekonomik ve askeri açıdan tam bağımsızlığımızın teminatı olacak iman gücünün, esarete isyan ışığının ve özgürlük aşkının bu toplumun bütün fertlerinin ortak nitelikleri haline gelmesini istiyorsak, İstiklal Marşı’nın yazılmasına neden olan süreci ve İstiklal Marşı’nın ruhunda mündemiç olan bağımsızlık iradesini belleğimizin silinemez kısmında sürekli canlı tutmalıyız.
İstiklal Marşı’nda yer verdiği dizelerle toplumun bütününe yönelik değerler manzumesi üreten Mehmet Akif’i, sadece büyük bir şair olarak nitelendirmek onu eksik tanımlamaktır. Akif, aynı zamanda dönemini iyi okuyan ve derinlikli sosyal önermeler sunan akil bir sosyologdur. Akif, bu yönünü “Asım’ın Nesli” eseriyle zirveye taşımış, bu eserde sembolleştirdiği gençliğe “marifet ve fazilet” eksenli bir vizyon öngörmüştür.  Eğitim-Bir-Sen, Mehmet Akif Ersoy’un mücadeleci kimliğini model, İstiklâl Marşı’nın mana derinliğini referans olarak kabul eden bir sendikadır. Eğitim-Bir-Sen, İstiklal Marşı’nın ışığında sendikacılığı yavan kavgaların arenası değil; insanı insan oluşundan kaynaklanan bir önemseme ile kucaklama vasıtası ve değerlerimizi de toplumsal geleceğin teminatı olarak görmektedir.

Bu duygularla İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 92. yılını kutluyor, bu ölümsüz eseri milletimize rehber olarak sunan Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz,''dendi.


..............

Karaman Türk Ocakları Başkanı Yunus Turan'ın İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı;
12 MART VE MEHMET AKİF’İN “KAHRAMAN IRKI”

Turan Mesajında;''“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.”

Türk ve İslâm âleminin önderi olan Türk Milleti maddi yokluklara rağmen yedi düvelle savaşarak Türk İstiklâl savaşını yapmış ve Türk Milletinin yenilmezliğini cihana göstermiş, ispat etmiştir. Bu ispat aslında ilk de değildir. Binlerce yıllık tarihi, bunun gibi pek çok örneklerle doludur. Çünkü ezelden beridir hür doğmuş, hür yaşamıştır. Çünkü zincirleri kabul etmeyen bozkurt, bendini çiğneyip aşan kükremiş sel misali esareti kabul etmemiş, Türk milletinin önünde kimse duramamıştır.

Batının çelik zırhlı duvarına iman dolu göğsünü germiş, toprağın her zerresi şühedanın kanı ile şereflenmiştir. Neticede maddi yokluklar içinde ama manevi güçleri ile bu mücadele verilmiştir.

Türk İstiklâl harbi sonrası yapılan tarihin yazılması gerekmektedir. Bizi biz yapan mukaddes değerlerimizin, yapılan mücadelelerin ne uğruna yapıldığının yazılması gerekmektedir.

Türk İstiklâl Harbini anlatan pek çok şiir içerisinde Mehmet Akif’in, “Kahraman Irkına” yazdığı şiir, bunu en iyi anlatan şiir olmuştur.

Çünkü İstiklâli hak eden; Hakka tapan Türk Milletidir.

Türk milleti, bastığı yeri unutmadığı, atasını incitmediği takdirde Cenab-ı Hak, ma’bedine namahrem elini değdirmeyecek, ezanları susmayacak, bayrağı inmeyecektir.

Anayasadan Türk yerine başka kelimeler bulmaya çabalayıp uluyanlar, tarihi yapanları yok sayıp, garbın âfâkına teslim olanlar, yeniden bir tarih yaptırmaya, yeniden bir İstiklâl Marşı yazdırmaya razılar demektir,''dedi.


........

Türk Eğitim-Sen Karaman Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Serin'in mesajı;
12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 92. YILI KUTLU OLSUN
Türk Eğitim-Sen Karaman Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SERİN, “12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Başkan SERİN’in mesajı şöyle:
“Millî marşlar, milletlerin kahramanlık destanlarıdır. Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedîleştiren İstiklal Marşımız; milletimizin ruhunu, tarihini, ideallerini aksettiren ölmez değerlerdendir. Türk Milleti’nin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milli Marş olarak kabul edilmesinin 92. yıl dönümünü büyük bir gururla kutluyoruz. İstiklal Marşı, Milli duygularımızı manevi değerlerle bütünleştiren ve her mısrasında Türk Milletinin bağımsızlık inancının, mücadelesinin, vatan sevdasının, hürriyet tutkusunun, hiçbir güce kulluk yapmayacağının ifade edildiği eşsiz bir eserdir. İstiklal Marşı yalnızca şerefli bir milletin mukaddes mücadelesinin ifadesi değil, aynı zamanda nesiller boyunca sürecek olan bir mirasın belgesidir. Millet olarak her ortamda gururla ve coşkuyla söylediğimiz İstiklal Marşı, hepimizin ortak paydası, buluşma noktamızdır. Bugün bile hâlâ güzel ülkemizin bağımsızlığına ve bütünlüğüne göz dikenlere, bölücülere, işbirlikçilere karşı en asil cevabımız, milli yeminimizdir.
Merhum Mehmet Akif’in, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; milli mücadele ruhunu, Türk Milleti’nin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmaktadır. Vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan büyük Türk milletinin kahramanlık destanı olan İstiklal Marşı bugün de bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu göstermektedir. Türk Milleti'nin al yıldızlı bayrağı ile birlikte bağımsızlığını simgeleyen İstiklal Marşımız, kurtuluş mücadelemizin anlatıldığı, yediden yetmişe bu büyük milletin kahramanlık hikâyesinin en güzel anlatımıdır. Milli şairimiz Merhum Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nın her kıtasını, her satırını, hatta her kelimesini yüreğinden kopup gelen duygularla ve çok büyük bir ustalıkla nakış nakış işlemiştir. Önemli olan, Akif’in yoktan var olan bir milletin öyküsünü yazdığı bu muhteşem marşta, bugünkü neslin o döneme ait zorlukları, yoklukları ve o zor günlerden dirilen bir milletin hikâyesini kavrayabilmesidir. İstiklal Marşının anlamını ve manasını daha iyi anlayabilmek için Mehmet Akif Ersoy’u tanımalı ve o dönemin zorluklarını daha iyi anlamalıyız. Mehmet Akif Ersoy gibi değerleri yaşatmak, hatıralarına sahip çıkmak, eserlerini, fikirlerini, felsefesini, borcu bulunmasına ve üstüne giyecek paltosu bile olmamasına rağmen, her kuruşunu hak ettiği para ödülünü bile almayan bir ahlak anlayışına sahip kişiliğini, bugünkü nesillere aktarmak önemli bir sorumluluğumuzdur. İstiklal Marşında vurgulandığı gibi Türk Milleti ezelden ebede uzanan tarihi, kültürü, maneviyatı, ruh ve gönül yüceliğiyle her türlü engeli aşacak güce sahiptir. Milletimizi meydana getiren fertler olarak, bize armağan edilen bu eşsiz mısralardaki kardeşlik ruhunu, bu duygu birliğini dinmez bir coşkuyla ilelebet muhafaza edeceğiz. İstiklal Marşı'ndaki anlam ekseninde ilerleyen milletimiz, bu metinlerden saçılan bağımsızlık, özgürlük ve hakkaniyet ışığıyla yolunu aydınlatmaya devam edecektir. 
Bu duygular içerisinde İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 92. yıldönümünde; başta Mustafa Kemal olmak üzere, tüm kahraman şehitlerimizi ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz.’’dedi.