15 Mart 2012 Perşembe günü saat 14:00’te gerçekleştirilen yarışmaya Vali Vekili Ferhat Burakgazi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Uluad, Özel Kalem Müdürü Murat Zafer, yarışmacılar ve vatandaşlar katıldılar.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Uluad yaptığı açılış konuşmasında; “ Kadın çiftçilere götürülen eğitim-yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konularda kadın çiftçilerin performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu artırmak amacıyla ilk kez 2004 yılında yapılan "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi yarışması kamuoyunda ve medyada yoğun ilgiyle karşılanmakta olup her yıl düzenlenmektedir.Hayatın her alanında fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlar; toplumların geleceğinin şekillenmesinde değerli katkılarda bulunmakta ve yeni nesilleri karşılıksız sevgi ve hoşgörüyle yetiştirerek geleceğe hazırlamaktadırlar.Yapılacak olan İl finali yarışmasında 1. olan kadın çiftçilerimiz 16 Mayıs 2012 tarihinde Eskişehir İlinde yapılacak olan Bölge Finali ve orada da başarılı olmaları halinde 2011 yılında Türkiye birincisi olan Çanakkale İlinde gerçekleştirilecek olan Türkiye finaline katılacaktır. Kadınlarımızın performanslarını değerlendirmek ve birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen bu yarışmaya katılan siz değerli kadın çiftçilerimizi medeni cesaretlerinizden dolayı tebrik eder tüm katılımcılara başarılar dilerim” dedi. 

Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Uuad'ın konuşmasının ardından bir konuşma yapan Vali Vekili Ferhat Burakgazi; " Hepinizin bildiği gibi tarım, son derece büyük bir emek ve özen isteyen bir iştir. Tarımda gelişmenin ilk şartı, şüphesiz eğitimdir. Modern tarım, yeniliklere açık olmayı, gelişmeleri takip etmeyi ve bu alanda çiftçinin kendini ve kullandığı teknikleri sürekli olarak geliştirmesini ğerektirir. Son yıllarda Karaman'da uygulanan eğitim programları ile Sayın Valimizin ve Karaman İl Özel İdaresinin tarıma aktardığı kaynaklar, sektörün gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır. Huzurlarmızda başta Sayın Valimiz Süleyman Kahraman olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum.

Vali Vekili Ferhat Burakgazi konuşmasında Karaman'ın İklim kuşağı,bereketli toprakları ve coğrafyasıyla önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek kadim şehir Karaman'ın geneli, sebzecilikten meyveciliğe,hayvancılıktan gıda sektörüne kadar çok geniş bir alana yayılan tarım sektörüyle bölgenin tarım sektörü için en ideal merkezidir. Biz çalışma arkadaşlarımızla bu potansiyeli değerlendirmek ve ilimizi lider yapmak için çalışmaya devam edeceğiz. 2004 yılından bugüne kadar devam eden ve artık Tarım Bakanlığınca geleneksel hale gelen ' Kadın Çiftçiler Yarışıyor ' bilgi yarışmasına gerek teknik elemanların, gerekse çiftçi kadınlar arasındaki ilginin artmasından dolayı memnuniyetimi ifade etmek isterim.

Tarım sektöründe yol alırken , sektörün her türlü hizmetinde emeğini ve yüreğini ortaya koyan, asırlardır tarımsal üretimde ben varım diyen, bu milletin hammefendilerine, kadın çiftçilerimize Sayın Valimiz Süleyman Kahraman adına teşekkür ediyor, yarışmacılara başarılar diliyorum. ”dedi.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Bölge Yarışmasına geçildi. Tarla bitkileri, seracılık, meyve-sebze yetiştiriciliği, tarımsal mekanizasyon, hayvancılık, su ürünleri gibi konulardan yarışmacılara 15 tane soru soruldu.Yarışmaya Ayrancı ilçesinden katılan Döndü Ceylan birinci olurken, ikinci Başyayla ilçesinden Özlem GÖKSU, üçüncü ise Mesudiye Köyünden Ayşe Çelik oldu. Bu sonuçla Döndü Ceylan Eskişehir'de yapılacak olan Bölge Finaline katılma hakkı kazandı.

Yarışma sonunda dereceye giren yarışmacılara protokol üyeleri tarafından ödülleri verilirken, birinci olan yarışmacının ödülünü veren Vali Vekili Ferhat Burakgazi burada yaptığı konuşmada Ayrancı'dan katılarak birinci olan Döndü Ceylan'ın Eskişehir'de yapılacak olan Bölge finalinde de başarılı olacağını inandığını belirterek, bu vesile ile Ayrancı ilçesine kaymakam olarak atanan Erkan İsa Erat'ın göreve başlamasının Ayrancı ilçe halkına hayırlı olsun temennisinde bulunarak, yeni atanan kaymakam Erat'a görevinde başarılar diledi.

Kadın Çiftciler Yarışıyor Bilgi ve Proje Bölge yarışması hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.