Piri Reis Kültür Sitesi'nde dün 14.00 de başlayan konferansa Karaman Vali Yardımcısı Latif Memiş, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu,  Başsavcı Mustafa Kemal Çokdinç, Garnizon Komutanı Albay Selçuk Boz,  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Erkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Ak Parti kadın Kolları Başkanı Emine Şimşek çok sayıda bayan ve misafir katıldı. 

Medya, gelenek ve şiddet ekseninde kadını anlatan Star Gazetesi Yazarı Fadime Özkan Karaman' a ilk defa geldiğini ve gösterilen ilgiden memnun kaldığını aktardı. Erkeklerin konferansa katılmasınıda beğendiğini söyleyen  Özkan, 8 Mart kadınlar günü kutlamaları için “Bir gün için kadını analım. Erkekleri çekiştirelim. Daha sonra evimize rahat bir şekilde dönelim”   tavrından öteye geçmediğini belirtti. 

Özkan, “Bir mevzuatı değiştirebilirsiniz. Ama bir zihniyeti değiştirmek bir insanın fikrini değiştirmek için çok geniş bir zamana ihtiyaç var. Bunca birikmiş soruna rağmen mevzuatın değiştirilmesi, önlemlerin artırılması ve toplumun bilinçlendirilmesi yönü ile siyasilerin sivil toplum örgütlerinin  çalışıyor olmalarından dolayı ümitliyim” dedi. Sadece bir örnek olarak gösterilebilen medayada kadın yöneticiler arasında Yumurcak Tv.de genel yayın yönetmeni olan Meryem Akdağ'ın olduğunu, kadınların medyada en fazla yazı işleri müdürü olabildiğini kaydetti. Mecliste hala az sayıda kadın milletvekillerinin bulunduğunu kabinede ise sadece bir bakanın olduğunu kadının siyasette de öne çıkamadığını söyledi. 

Medyanın içinde bulunan bir kadın olarak medyayı yorumlayan Özkan, medyanın görünen ve gösteren olmak üzere iki boyutu olduğu üzerinde durdu. 
Kadının medya üzerinden mağdur edilmesine karşı olduğunu kaydeden Özkan, ayrılmak istediği eşi tarafından sırtından bıçaklanan kadının fotoğraflarının yayınlanmasına tepki gösterdi. 90’lı  yıllar medyasını topa tutan Özkan, özellikle televizyon yayınlarının hoyrat ve vahşi olarak nitelendirdi. Özkan, “Bu yayınların 90 yılların çocukları üzerinde çok menfi etkileri oldu. Çocukların gerçekliliğini bozdu. Tabu olmuş konuların birden açılması doğru olmadı” dedi.

Eskiden yayınlanan itiraf programlarında bir mahcubiyetin bulunduğunu hatırlatan Özkan, şiddetin tuhaf bir şekilde öğrenilen bir tarafı olduğuna vurgu yaparak, “Eğer şiddet meşrulaşırsa sıradanlaşır ve kanıksanır hâle gelir, normalleşir” dedi.

Moda ve medyanın bir araya geldiğinde insanları kitleselleştirdiğini ifade eden Özkan, sunduğu rol-modellerin ise tahrik ettiğinin altını çizdi. 

Türkiye’de medyanın Türk toplumunu modernleştirme konusunda çok radikal davrandığı söyleyen Özkan, bunun toplum üzerinde travmalar oluşturduğunu ifade etti. Gazetelerde en çok kadının müstehcen yanının ön plana çıkarıldığını söyleyen Özkan, medyada kadın haberlerinin %40 nın kurban kadın haberleri olduğu tecavüz, dövülme, cinayet şeklinde haberler yapılarak kadınının kötü kadın portresi çizildiğini söyledi. Haberlerde kadının düşükün, zayıf, mağdur, aşağılatan, küçültülen bir kadın var, peki gerçek hayatta bu yok mu? sorusuyla, Özkan, son 7 yılda kadın cinayetlerinde % 1400 artışın olduğunu söyledi Ancak bu sayının bu kadar artmış olarak görülmesini var olan durumların kayıt altına alınmasından dolayı kaynaklandığını söyledi.

Özkan konuşmasını sonunda Başbakanın 3 çocuk önerisini siyasi olarak değil, bir devlet adamı olarak hatırlatması bakımından değerli bulduğunu kaydetti. 

Özkan, kadın ve erkeğin eşit yaratılıdığını, anayasada da aynı haklara sahip olduğunu, sadece kadınların kendi haklarını bilmediğini, toplumun bilinçlenmesi gerektiğini ifade etti. Özkan;'' Kendi haklarının bilincinde olan kadınlarımızda var. Artık kadınlar haklarını öğrenmeye başladı. Ancak Türkiye'de bazı kadın dernekleri kadının hakkını savunurken, erkekleri aşağıladıkların düşünmekteyim. Kadının şiddete uğramasının birçok nedenleri var, ancak erkeğin dışlamak, reddetmek yanlış bir uygulamadır. Kadınlar haklarını ararken erkekleri dışlamaları onlara yapılan bir zulümdür. Erkeği ağaşılamak, dışlamak yerine kadınlar bilinçlendirilmelidir. Kadın hakkı yoktur, kadının insan olma hakkı vardır.  Allah bizleri eşit yaratmıştır. Ayettede''Ey İman eden kadın ve erkekler'' denmektedir. Allah'ta kullarına eşik bakar.''dedi.