Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)  İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, 5 Aralık Kadın Hakları Gününde bir mesaj yayınladı. Kağnıcı, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 5 Aralık 1934'de Türkiye’de ‘Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’ veren yasayı meclise kabul ettirmesi ile bu tarih ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. Atatürk tarafından birçok batı ülkesinden önce Türk kadınına tanınan bu haklar, Ata’nın kadının toplumdaki yerine verdiği önemin somut göstergesidir” dedi.

ÇOK EŞLİLİK YASAKLANDI

4 Nisan 1926 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun ile de erkeğin üstünlüğüne dayanan düzene son verildiğini söyleyen Kağnıcı,  “Bu kanun sayesinde evlilikte çok eşlilik yasaklanmış, Evlenme ve Miras Hukuku’nda kadın, erkekle eşit hale getirilmiştir. Boşanma hakkı kadına da tanınmış ve imam nikâhı yerine medenî nikâh şart koşulmuş, evlilik esnasında da sonrasında da kadının ekonomik ve hukuksal güvencesi sağlanmıştır. Böylece Türk aile yapısı ve işleyişi çağdaş, demokratik kurallara dayandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

KADIN İKİNCİ SINIF BİR VARLIK DEĞİLDİR

“Kadın, sadece anne olmak için Dünya’ya gelen, erkek üstün bir toplumda ikincisi sınıf bir varlık değildir” diyen Kağnıcı, “Kadın erkek ile eşit şartlara sahip, özgür, seçme ve seçilme hakkı dışında bütün haklara sahip bir varlıktır. Ancak günümüzde, halen kadın toplumda hak ettikleri yeri bulamamıştır. Kadınlarımız, namus cinayetleri ile katledilmekte, çocuklarından koparılmakta, çocuk yaşta evlendirilip özgürlükleri ellerinden alınmakta, okutulmamaktadırlar” diye belirtti.

Kadınların hak ettikleri değerlere ulaşabilmesi, kadına insan olduğu ve toplumların eşit vatandaşları olduğu değerlerinin verilmesi ve kazanılmasını dileyen Kağnıcı, Türk kadınının, seçme ve seçilme hakkını kazandığı günün 80’inci yıl dönümünü kutladı.