Karaman Valisi Murat Koca’nın Karaman’ı yenilenebilir Enerjinin merkezi yapmak için başlatmış olduğu süreç 27.12.2012 tarihinde başlamış , Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 04.04.2013 tarihinde başvuru dosyasının teslim edilmesiyle devam etmiş ve bu güne kadar yapılan toplantılarla Karaman’ın güneş enerjisinden elektrik üretmek için Türkiye’deki en uygun İl olduğu konusunda farkındalık yaratılmıştır. 
Karaman’da lisans almak için 80 noktada ölçüm yapan 65 firma  16 Haziran 2013 tarihine kadar Lisans başvurularını tamamlamış olacak ve yatırımların  başlaması için bir adım daha atılmış olacaktır. 

11.06.2013 tarihinde gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında,Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2023 yılında elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir enerji payının en az yüzde 30 olmasını hedeflediklerini ifade ederek, üniversitelerin, sanayinin, kamu kurumlarının enerji alanına ve enerjinin alt dallarındaki Ar-Ge konularına odaklanmalarının, Türkiye için çok hayati önem taşıdığını vurgulamış  artan bu enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik 3 ana öneri geliştiğini bildiren Ergün, bunların;
Yerli enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, 
Bu kaynaklara yönelik yerli üretim teknolojilerine odaklanmak ve
Enerji verimliliğini artırmak olduğunu belirtmişti.

Bu kapsamada Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Vehbi Konarılı geçtiğimiz günlerde Türkiye’de güneş paneli üreten yerli firmalardan Tuzla’da CSUN Enerji Yatırım A.Ş fabrikasını , Gaziantep’te SOLARTÜRK Enerji tesislerini ve Konya’da bulunan SOLİMPEKS Güneş Enerji Sistemleri tesislerinde incelemelerde bulunmuş , TURKWIND A.Ş  yetkilileri ile görüşülmüş ve Karamanda da Güneş Enerji Paneli üretimi yapılabilirliği ile ilgili araştırma yapılmıştır. 

13.06.2013 tarihinde Sabah Gazetesi Ekonomi yazarlarından Özge YAVUZ’un yazısında da 20.000 m² lik bir alan için yapılan hesaplamada buğday üretimi ve güneş paneli kurulması karşılaştırılmış güneşin buğdaydan 77 kat karlı olduğu hesaplanmıştır. Bu yazıda Karaman’ın  Önde olduğu vurgusunun yapılması dikkat çekmiştir. 

Özge Yavuz’un yazısında ;
“Karaman önde ; Güneş enerji santrali (GES) kurulumu için en uygun olan bölgelerin Türkiye'nin orta hattının altında kalan alanlar olduğu belirtiliyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkan Yardımcısı Hakan Erkan, güneş ölçümlerinin özellikle Konya, Karaman, Kahramanmaraş ve Harran bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Erkan, bu yılın 'güneş yılı' olacağını belirterek, "Yatırımlar artacak. Türkiye'nin iklim şartları güneş enerjisi için çok uygun. Güneş enerjisinden yılda 380 milyar kWh elektrik üretebilecek potansiyele sahip olduğu belirtilmiş. “
 
Güneş yatırımı yapılması için gerekli tüm şartların en uygun olduğu il Karaman’ın  önümüzdeki dönemde Güneş Enerjisi yatırımlarının merkezi olmaya aday olması sebebiyle, Güneş Paneli teknolojilerinin ve sanayisinin gelişmesi , için yapılan çalışmalara , 20 Haziran 2013 tarihinde bir yenisi daha eklenecek. 
Valilik Toplantı salonunda  Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu başkanlında Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür V. Vehbi Konarılı’nın katılımı ile Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları,  Güneş yatırımları ile ilgili Karaman’da gelinen son durumun konuşulacağı  ayrıca Karaman’da Fabrika kurmayı düşünen TURKWIND A.Ş. firması yetkilileri tarafından Güneş Enerjisi Panel üretim teknolojilerinden,  mikromorf ince film güneş paneli teknolojisinin üretim ve uygulanması  ve 10,20,30,40,50 kWh’lik su pompalarının şebekeden bağımsız çalıştırılacağı teknolojiler ile ilgili sunum yapacağı bir toplantı düzenlenecektir. 

Güneş yılı olacağı bilinen 2013 yılında ülkemizin ve ilimizin kaynaklarını verimli kullanmak adına Karaman ilinin üzerine düşen görevi yerine  getireceğinden hiç kuşkumuz yoktur.