Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacılara verilecek çalışma izni uygulamasından çok sayıda vatandaşın faydalanacağını açıklarken, tek koşulun çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçmemeleri olduğunu bildirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Numan Kurtulmuş'un açıklamasından satır başları:

"Türkiye, Ar-Ge alanında önemli gelişmeler kaydetti. Ar-Ge personelinin personelinin arttırılmasına ilişkin adımlar atacağız. Ekonomik anlamda önemli bir karar. Bakanlar Kurulu takip edecek. Ekonomik alanında çok önemli bu reformu gündemimize aldık. Önümüzdeki günlerde parlamentoya sevk edilecek.

Suriyelilere çalışma izni

Türkiye'de bulunan Suriyelilerin çalışma izinlerine ilişkin izinler gündeme geldi. 7 bin 351 Suriyeli sığınmacıya çalışma izni verilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önemli bir çalışma yaparak, Bakanlar Kurulu'nun bilgisine sundu.

Suriyeli mültecilerin varlığı, ensar ruhunun canlı uygulaması. Birkaç bin sığınmacıyla uğraşamayan ülkeleri de gördük. Çok kötü şartlarda çalışıyorlardı. Suriyeli sığınmacılara vereceğimiz çalışma izni, Türk vatandaşların alanını daraltmayacaktır.

Eğitim alanında Suriyeli eğitimciler ve sağlıkçılar için ayrıca ilgili bakanlıkların olurlarına başvurulacak. Dolayısıyla bu çerçevede istihdamın kayıt altına alınmış olması, hem de nitelikli Suriyeli vatandaşların istihdam imkanı bulması sağlanacak.

Yüzde 10 koşulu

Çalışma Bakanlığı'nın ortaya koyduğu veriler kapsamında yaş ve cinsiyet gibi bütün veriler elimizde. Herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecekler. Türkiye, Suriyeli sığınmacılar konusunda yardım ediyor. 8 milyar dolar Suriyeliler için harcadık. 'Of' dahi demedik.