Karaman’da yapılacak olan otogar ile yeni devlet hastanesine kadar ulaşımın monoray adlı sistem ile sağlanması planlanıyor. Demiryolu ulaşım araçlarından biri olan monoray düşüncesi 19. yüzyılın sonlarına kadar dayanıyor.
AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısında kente dair hayata geçirilen projeler hakkında bilgiler veren Karaman  Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ulaşım projeleri arasına bir yenisini daha eklediklerini belirterek Karaman’a monoray adlı şehir içi demiryolu ulaşım sistemini yapacaklarının müjdesini verdi. Karaman Belediyesi, otogar – şehir merkezi – yeni devlet hastanesi arasına Monaray tarzı ulaşım sistemi uygulamayı planlıyor. Başkan Ertuğrul Çalışkan, Karaman’a tramvay üzerinde çalışmalar yaptıklarını ancak Monaray sistemin daha mantıklı bulduklarını ifade ederek: “Bunun için fizibilite çalışmalarına başladık. Kalkınma Bakanlığı’nın oluru gerekli ve Bakanımız Lütfi Elvan’ın bu konuda destek vereceğinden hiç kuşkumuz yok. Yap-İşlet-devret modeli ağır basıyor. Karaman Monoray projesi için uluslararası krelendirme yapacağız. 2019 yılında temelini atmayı hedefliyoruz.” dedi.

MONORAY NEDİR?
Monoray, şehir içi demiryolu ulaşım çeşitlerinden birisidir. Adından da anlaşılacağı gibi vagonlar, mono yani bir adet ray üzerinde veya altında asılı şekilde gidiş ya da geliş istikametinde hareket eder. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi bir kolon üstüne oturulan iki kiriş ve bu iki kirişin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştirilmektedir. İlk monoray düşüncesi 19. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır. Ancak kağıt üzerinde kalan bu çizimler 20. yüzyılın ortalarında hayata geçmiş ve her dönem geliştirilerek bu günkü halini almıştır.