KMÜ Biyoloji Bölüm Başkanı ve Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (www.nobel.gen.tr) Editörü Prof. Dr. Mehmet Karataş biyoloji bölümü mezunlarının temel bilimler için Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girebilmelerini önerdi.

Prof. Dr. Mehmet Karataş biyoloji bölümlerinden biyolog olarak mezun olanların istihdam alanların genişletilmesi için Tıpta Uzmanlık Sınavına katılmalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu. 

Karataş, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Tıpta Uzmanlık Sınavında temel bilimler alanında biyologlar da yarışa katılabilmelidir. Yapılacak sınav sonucunda başarılı olanlar belirli akademik ölçütleri sağlayarak unvanlar kazanabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde de benzer uygulamaların yapıldığı bilinmektedir. Eğer lisans düzeyinde alınan eğitim-öğretim farklılığı sınava girmeye engel olarak düşünülürse, tamamlayıcı şartları sağlama gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Bu durumda biyologların sınava katılmalarının önünü açacak değişiklikler yapılabilir.”

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre 29.06.2009 tarihli bakanlar kurulu kararına dayanan “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” uyarınca biyologların Tıpta Uzmanlık Sınavına girmelerine olanak tanınmıyor. Yönetmeliğin 16. maddesinde geçen  “Uzmanlık eğitimine giriş sınavlarının yapıldığı tarih itibarıyla Türkiye’de tabiplik veya diş hekimliği mesleğini yapmaya yetkili olmak” ifadesi biyologların bu sınava girmelerini engelliyor.

Biyologlar, üniversitelerin biyoloji toplulukları, sivil toplum kuruluşları, biyoloji bölüm başkanları ve biyoloji bölümünde öğrenimlerini sürdüren öğrenciler ise Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın önerisini desteklediklerini ve mevzuatla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını istediklerini ifade ediyor.