Karaman’da yüzyıllardır kullanılan Tarihi Kır Mahalle Mezarlığı, belediyenin yaptığı düzenlemelerle yeni bir çehreye kavuşuyor. Özellikle şehir mezarlığına hayat verecek proje olan Gül Bahçesi projesi de yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Karaman Belediyesi’nin öncülüğünde ve yardım sever vatandaşlarımızın katkılarıyla yaptırılan Ahmet Yesevi Camisi ile bütünlük sağlayacak olan Gül Bahçesi düzenlemesi tamamlandığında burası bir nevi Karaman’ın bahçesi olacak.   
 
 Kır Mahalle Mezarlığı’nı kentin bahçesi olarak düşünüp çok estetik bir proje planladıklarını ifade eden Başkan Uğurlu:

 “Şimdi burada Endülüs usulü planlanmış bir havuz var. Kısmet olursa burası yaz başına tamamlanmış olacak. 17 bin metre karelik bir alanda bir gül bahçesi, gülistan düzenledik. Bu projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yardımlaşarak yapıyoruz. Proje ve bitki alışverişinde bulunduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 10 bin adet gül fidanı gelecek” diye konuştu.

   Kabir ve mezarlık projelerinin, kendi projeleri içinde ayrıcalığı ve önceliği olan uygulamalar olduğunu belirten Başkan Uğurlu, şunları kaydetti:

  “Bu mezarlık tarihi bir mezarlık olduğu için herkes cenazesini bu mezarlığa defin etmek istiyor. Vatandaşlarımız haklı. Çünkü herkesin bu mezarlıkta bir akrabası, yakını ve aile büyükleri yatıyor. Yeni defin alanları tanzim ettik. 2 katlı kabirler yapıyoruz. Kabristanın bir bölümü böyle olacak. Yaptığımız planlama ve çalışmalara göre bu mezarlığa 20 sene daha defin yapılabilecek. Özelliğini kaybetmiş, çirkin görüntü veren ağaçlar sökülüp yerine Selviler, Mavi Ladin ağaçlar dikildi. Mezarlığın her tarafı çiçeklendirildi. Mezarlığı elektronik sisteme de bağladık. Çok eski mezarları kayıt altına almak zor. Fakat imkanlar dahilinde kayıt altına aldık. Mezarlığa gelen bir ziyaretçi, girişteki görevlilere sorduğunda, yakınının mezarının nerede olduğunu öğrenip elindeki küçük kroki ile ziyaret etmek istediği mezarı rahatlıkla bulabilecek.''