KMÜ Sağlık Yüksekokulu, Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu, Türk Hemşireler Derneği ile Kamu Hastaneleri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği panele Kamu Hastaneleri Birliği Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hemşire Songül Kaya, Türk Hemşireler Derneği Konya Şubesi Başkanı Hemşire Canan Güngör ve Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyon Üyesi öğrenci Bekir Ertuğrul konuşmacı olarak katıldı.
  Paneli Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin ve Yüksekokulun hemşire adayı çok sayıda öğrencisi takip etti. Panelin açılış konuşmasını yapan KMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı ve Türk Hemşireler Derneği Karaman Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat iki ay kadar önce derneğin Karaman şubesini açtıklarını söyleyerek, meslektaşlarına hayırlı olmasını diledi.

Hemşire olmak…

  Kamu Hastaneleri Birliği Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Songül Kaya yaptığı konuşmada literatürde birçok hemşirelik tanımı olduğunu belirterek kendi tanımını şu şekilde açıkladı: “Hemşire olmak bazen en mutlu bazen en mutsuz, bazen en kalabalık bazen de en yalnız olmaktır.” 

  Hemşireliğin zor bir meslek olduğunu söyleyen Kaya, mesleklerinin insana dayanmasından dolayı sevgi ve hoşgörüyü ilke edinerek işlerini yaptıklarını belirtti. Songül Kaya, hemşirelik mesleğinde örgütlenmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türk Hemşireler Derneğinin yeni açılan Karaman şubesine tüm hemşirelerden katılım beklediklerini söyledi.

Hemşireler sağlık çalışanları içinde en çok şiddet gören grup

  Türk Hemşireler Derneği Konya Şubesi Başkanı Canan Güngör de hazırladığı sunum eşliğinde mesleki örgütlenme hakkında bilgiler verdi. Bir meslek için sadece eğitimin değil, mesleki örgütlenmenin de gerekli olduğunun altın çizen Güngör, “Sağlık alanında hemşireler hem en kalabalık hem de gücü en az gruptur.“ dedi. 
 
  Canan Güngör mesleğin kabulü, unvanların korunması, saygınlığın artması ve özellikle meslek mensuplarının yetki ve sorumluluklarının tanımlanması açısından örgütlenmenin gerekli olduğunu söyledi. Hemşirelik mesleğinin sorunlarına da değinen Canan Güngör, hemşirelerin sağlık çalışanları içinde en çok şiddet gören grup olduğuna dikkati çekti. Güngör konuşmasına şöyle devam etti: “Diğer sağlık disiplinlerinin yedeği konumundayız. 2007’ye kadar yardımcı sağlık personeli olarak görülüyorduk. Bu tarihte yapılan kanun değişikliği ile profesyonel sağlık personeli olarak kabul edildik.”

  Canan Güngör, sunumunda Türk Hemşireler Derneğinin tarihçesini de anlatarak, dernek tarafından hukuki alanda son dönemde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

  Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyon Üyesi öğrenci Bekir Ertuğrul ise yaptığı konuşmada öğrencilerin olanın değil olması gerekenin peşinden gitmesi gerektiğini söyledi. Ertuğrul, hemşire adayları olarak 2012’de kurdukları Öğrenci Komisyonu hakkında bilgiler verdi. Amaçlarının mesleki örgütlenmeye öğrencilik zamanında başlanılmasının önemini ortaya koymak olduğunu belirten Ertuğrul “Yaptığımız çalışmalarda hemşireliğin sorunlarını öğrencilik düzeyinde ele almaya çabalıyoruz. “ dedi. 

  Bekir Ertuğrul üniversitelerde gerçekleştirdikleri çeşitli toplantılardan da bahsederek, KMÜ’deki hemşire adayı arkadaşlarını Komisyonlarına katılmaya davet etti.

  Katılımcılara plaket verilmesiyle son bulan panelin ardından, “Grand8” isimli müzik grubu dinleyenlere eşsiz bir müzik ziyafeti yaşattı.