Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Mehmet Ali Maraşlı isimli öğrencinin yaptığı Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti. 
“Enver Paşa yiğit bir Türk komutanıydı”

Programın açılış konuşmasını yapan Topluluk Başkanı Nurdagül Karaosmanoğlu, bilinçli Türk gençleri olarak savaşta yaşanan başarısızlıktan dolayı Enver Paşa’nın suçlanmasını reddettiklerini ve onun yiğit bir Türk komutanı olduğunu bilmemiz gerektiğini söyledi. Karaosmanoğlu tarihin hiçbir zaman yanılmayacağını ve büyük şahsiyetlere sahip çıkacağını belirterek, “Bugün burada Enver Paşa’yı ve Sarıkamış şehitlerimizi anacağız. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.” dedi. 

“Çanakkale Savaşı gibi Sarıkamış da milletimizin beraberliğini perçinledi”

Daha sonra Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Yrd. Doç. Dr. Uca, programın Sarıkamış’ın yüzüncü yılında şehitlerimizi anmak için düzenlendiğini ifade ederek savaşın seyri hakkında bilgi verdi ve yüz yıl geçmesine rağmen Sarıkamış’ın milletimizin hafızasında yer ettiğini söyledi. 

Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca, Rusya’ya karşı verilen savaşın çok zor ve farklı şartlarda yaşandığını belirterek, “Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Onların sayesinde bu güzel vatanda yaşıyoruz. Çanakkale Savaşı gibi Sarıkamış da milletimizin beraberliğini perçinlemiştir. Her ne kadar yenilgi gibi gözükse de savaşın kazananı veya kaybedeni yoktur. Her iki taraf da ağır kayıplar vermiştir, Rusya da esas hedeflerine ulaşamamıştır.” dedi. 

Konuşmaların ardından Ümit Özdoğru, Kadir Fener ve Alperen Uslu isimli öğrenciler şiir dinletisi gerçekleştirdi. KMÜ öğrencilerinin sergilediği Sarıkamış’ı anlatan tiyatro oyunuyla birlikte anma programı sona erdi.